Den invändiga restaureringen av Borgsjö kyrka är ett av de större projekt som får del av den kyrkoantikvariska ersättningen 2021. Foto: Härnösands stift
Kyrkoantikvarisk ersättning fördelad för 2021 – se hela listan

2021 är första året med en ny fördelningsmodell för statens bidrag till det kyrkliga kulturarvet, den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE).  För varje stift fastställer kyrkostyrelsen en ram som gäller fem år framöver, förutsatt att statens totala anslag blir detsamma. För Härnösands stift innebär det närmare 26,8 miljoner kronor per år under perioden 2021-2025.

Nytt är också att beslut om hur pengarna ska fördelas ska tas innan första juni varje år. Stiftsstyrelsen behandlade därför församlingarnas ansökningar vid sammanträdet nu i april. Totalt fördelades 25,2 miljoner kronor till kostnadskrävande och antikvariskt motiverade insatser och drygt 1,5 miljon sparades för oförutsedda behov.
Läs mer i ett pressmeddelande om fördelningen av KAE under 2021.
Här är hela listan över vilka som får ersättningen.

Två tredjedelar av de inkomna ansökningarna kunde beviljas. Besluten skickades till berörda församlingar eller pastorat förra veckan.

I Härnösands stift finns 228 kyrkor och kapell. Över 80 procent av dessa är skyddade enligt kulturminneslagen.
 
Foto: Otto Ratz
Sjung med i årstidens psalm på webben

Härnösands stift kommer under året att publicera en filmad psalmsång på stiftets hemsida som inledning av varje ny kyrkoårstid. Varje film spelas in i en församling.
Första filmen publiceras nu i påsktid och är inspelad i Sundsvalls församling. Organisterna Otto Ratz och Pernilla Backlund framför sv.psalm 517 Världen som nu föds på nytt.

Gå in på Härnösands stifts hemsida och sjung med i den vackra psalmen. På hemsidan kan du också läsa mer om alla kyrkoårstider.
 
Foto: Pixabay
Stiftsfullmäktige flyttas till juni

Vårens stiftsfullmäktige har flyttats till den 24 juni och kommer att genomföras i Härnösand. Planerna har ändrats med anledning av coronapandemin, och de rekommendationer som följt därav. Fullmäktige kommer nu att genomföras i enklare form, med färre deltagare och endast under en dag.

Att fullmäktige ändå sammanträder är för att beslut om utdelningen från prästlönetillgångarna måste fattas före halvårsskiftet, för att kunna genomföras enligt vanliga rutiner.

Avsikten är att 30 ledamöter ska samlas, alltså att drygt hälften av de 59 mandaten fylls vilket krävs för att fullmäktige ska vara beslutsfört. Gruppledarna är informerade och ansvarar för vilka ledamöter som ska delta från respektive nomineringsgrupp, med hänsyn tagen till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Information till samtliga ledamöter kommer att skickas ut i början av maj.
 
Foto: Maria Eddebo Persson
Jan Högberg är ny fastighetssamordnare

Jan Högberg har anställts som fastighetssamordnare i Norra Jämtlands kontrakt. Jan har sitt kontor i Östersunds församling men har uppdraget att stötta alla församlingar och pastorat i kontraktet. Stödet berör ett flertal områden som lokalförsörjning, fastighetsförvaltning, upphandlingsfrågor, projekt och projekthantering.

Jan kommer från ett arbete som lokalstrateg och projektutvecklare vid kommunledningens förvaltning i Östersund. Före det arbetade han under 15 år som fastighetschef, även det i Östersunds kommun.
Kontakta gärna Jan Högberg 0611-254 62.

Senare i vår kommer det att göras ett omtag av rekrytering av fastighetssamordnare i Ådalens kontrakt och även inledas rekrytering av en fastighetssamordnare till Södra Jämtlands kontrakt.
 
Matz Mjörnheim på tvåårigt projekt i Kramfors

Genom ett samarbete mellan Härnösands stift och Kramfors pastorat har Matz Mjörnheim anställts som process- och utvecklingsledare i Kramfors pastorat. Han tillträder den 1 juni med uppdrag att stödja pastoratets styrning och ledning inom ramen för stiftets tillsynsuppdrag. Projektet kommer att pågå i två år.

Matz är socionom och psykoterapeut i botten och har arbetat många år som chef inom socialt arbete med fokus på att leda förändrings- och utvecklingsarbete.
Han har erfarenhet från flera organisationer som Frälsningsarmén, Kriminalvården och Svenska kyrkan. Han kommer senast från Sundsvalls kommun där han arbetat som enhetschef inom socialtjänsten.
 
Biskop Evas andakter på webben

I går publicerades den fjärde videoandakten på webben med biskop Eva Nordung Byström.
Ämnet denna vecka är Den gode herden och videoandakten kan som tidigare ses textad och tolkad till teckenspråk.

Starta filmen i spelaren till vänster. Klicka på den lilla symbolen till höger i underkant av spelaren för att se textningen.
Tolkningen till teckenspråk ligger numera i en särskild version på You Tube.
Videoandakterna kan du också se på Härnösands stifts hemsida.
 
Foto: Pixabay
Håll koll på stiftets coronawebb

Kom ihåg att du hittar mycket information om coronapandemin och hur den påverkar stiftets verksamhet på den speciella coronawebben Aktuellt med anledning av coronasmittan på stiftets intranät.

På webbplatsen finns bland annat en genomgång av regler kring livesändning och filmning av gudstjänster, ett ämne som det ställs många frågor om.

Gå in på Härnösands stifts intranät och läs coronawebben.
 
Nyhetsbrevet gör uppehåll

Eftersom denna vecka rymmer flera helgdagar så gör Härnösands stifts nyhetsbrev uppehåll kommande tisdag 5 maj.
Men ingen fara – vi sviker dig inte – nyhetsbrevet återkommer som vanligt tisdag 12 maj fullmatat med nyheter som berör anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare i Härnösands stift.
Brevet fortsätter sedan att komma ut varje tisdag morgon fram till sommaren.
Prenumererar på nyhetsbrevet gör på stiftets intranät eller via mejl till redaktionen 
 

    Pressmeddelanden från stiftet

           Månadens bön april

       6 maj Egendomsnämnden
 
Läs de senaste nyhetsbreven