Vecka 17

21 april 2020

Hur kommer vi tillrätta med likvärdigheten i skolan? Utbildningsminister Anna Ekström (S) och rektor Heléne Hodges träffades för att diskuterar frågan. Läs om deras möte i veckans nyhetsbrev.

Missa inte Skolportens intervju med forskaren Karin Bertill vars avhandling nyligen utsågs till lärarpanelens favorit. Hon har undersökt vad det är som bidrar till positiva skolprestationer i ämnet idrott och hälsa hos elever med funktionsnedsättning.

God läsning!



John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 
 

 
Rektor Mattias Liedholm och slöjförbundet i Skurup
 
I ett inlägg på sociala medier meddelar Mattias Liedholm, som nyligen stängdes av från sin roll som rektor på Prästamosseskolan i Skurup, att han nu lämnar kommunen. Uppgörelsen kostar kommunen drygt 900 000 kronor, erfar SVT Nyheter Blekinge.
SVT Nyheter Blekinge
”Det har ingen koppling över huvud taget till slöjdebattsfrågan. Det är en slump att det händer just nu, när den här debatten har varit.” Det säger Åsa Ekblad (M). Men Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbund, ser en tydlig koppling till hur rektorn agerat kring slöjförbudet.
P4 Malmöhus
Justitiekanslern har beslutat att inte gå vidare med den anmälan av Skurups kommun som Sveriges Skolledarförbund lämnat in med anledning av att en rektor beordrats ta bort Skolverkets nationella riktlinjer från en skolas Facebook-sida.
Sveriges Skolledarförbund
 
Annons
Ett digitalt planeringsmöte för intresserade huvudmän äger rum den 17 juni.
Hur kan studie- och yrkesvägledning fungera som ett verktyg för att öka elevers motivation för lärande? Nu planerar Ifous ett FoU-program som riktar sig till studie- och yrkesvägledare, lärare, rektorer och förvaltningsledare som tillsammans med forskare vill bepröva sin erfarenhet och bidra till ny vetenskaplig kunskap om vägledning och samverkan mellan skola och arbetsliv.
Ett digitalt planeringsmöte för intresserade huvudmän äger rum den 17 juni.
 
 
 
Skolverket: Skolplikten gäller – grundskolan behöver inte undervisa på distans
 
Skolverket sätter ner foten i frågan om grundskolelärare som dubbelarbetar på grund av covid-19. ”Egentligen är det väldigt enkelt – grundskolan förväntas inte ha distansundervisning”, säger generaldirektören Peter Fredriksson.
Lärarnas tidning
 
”Vi har ett par väldigt allvarliga skolproblem”
 
Varför har skillnaderna mellan skolorna blivit allt större, och vad kan man göra åt det? Heléne Hodges är rektor för Hjulsta grundskola, den skola i Stockholm vars elever gick ut nian med lägst betyg förra året. Över en frukost diskuterar hon problematiken med Anna Ekström (S).
Dagens Nyheter
 
Ny undersökning: Många lärare kritiska till senare års digitaliseringssatsningar
 
Skolans digitala infrastruktur har satts ordentligt på prov under coronapandemin. Samtidigt är många lärare kritiska till senare års digitaliseringssatsningar, visar en ny undersökning.
Skolvärlden
 
Ny undersökning: Många förskollärare oroliga för coronasmitta på jobbet
 
Nästan 6 av 10 förskollärare är mycket eller ganska oroliga för att bli smittade av corona genom jobbet. Det visar en ny undersökning från Lärarförbundet.
Lärarnas tidning
 
Rekordmånga söker till högskolan
 
Anmälningarna till höstens kurser och program på högskolor och universitet ökade i år jämfört med förra året.
Sveriges Television
 
Stängda skolorna i Norge kostar 1,7 miljarder – om dagen
 
Att många länder har valt att stänga skolorna för att hejda spridningen av coronaviruset kan stå dem dyrt i framtiden, varnar norsk forskning. Och det är dagens skolbarn, särskilt de yngsta och de elever som har svårast för sig, som får stå för merparten av notan.
Lärarnas tidning
 
Pengar flyttas från skolan i vårbudgeten
 
Regeringens nya budget öppnar för att använda likvärdighetsbidraget utanför skolan. ”Man riskerar att missa grundmålet med hela satsningen, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.
Skolvärlden
 
Prenumerera på Skolportens nyhetsbrev
 
Läs mer om våra nyhetsbrev
Visste du att Skolporten bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer, lärosäten och myndigheter varje dag? Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!
Läs mer om våra nyhetsbrev
 
Debatt om Skolinspektionens granskning
 
När Skolinspektionen i riksmedia lagom till påskhelgen presenterar sin plan att snabbgranska hur skolor hanterar sitt uppdrag under coronakrisen med fokus på särskilt stöd och garanterad undervisningstid binder de omedelbart ett smärtsamt (påsk)ris till Skolsveriges många redan trötta ryggar, skriver 364 rektorer, lärare och annan pedagogisk personal.
Aftonbladet
Inspektionens arbete kan inte helt avstanna. Vi har fortfarande ett uppdrag från regeringen. Skolmyndigheterna behöver viss inblick i skolans situation även nu, skriver Helén Ängmo, Skolinspektionen, i en replik.
Aftonbladet
 
FoU: Forskning och Utveckling
 
Till synes ganska enkla undervisningsaktiviteter kan lyfta fram och synliggöra mycket matematik. Det konstaterar Anna-Lena Ekdahl som har analyserat lärares olika sätt att undervisa om samma innehåll i matematikundervisningen.
Skolporten
Erfarenheter hos barn och unga i form av sexuella övergrepp, våld, bevittnat våld eller känslomässig försummelse har koppling till hög skolfrånvaro. Det visar Johan Melander Hagborgs avhandling om hur utsatthet påverkar utvecklingen i de tidiga tonåren.
Skolporten
Vad är det som bidrar till positiva skolprestationer i ämnet idrott och hälsa hos elever med funktionsnedsättning? Det har Karin Bertills forskat om. Nu har hennes avhandling valts ut som favorit av Skolportens lärarpanel.
Skolporten
Två forskare vid Stockholms universitet har genomfört en blixtstudie med syftet att snabbt synliggöra tidiga erfarenheter och lärdomar som lärare fått av att genomföra distansundervisning, samt utmaningar.
Stockholms universitet
Tio rektorer om sina erfarenheter av omställningen till fjärr- och distansundervisning inom gymnasiet våren 2020. Som en del i en pågående studie vid Mittuniversitetet kring innovations- och lärstödjande ledarskap har Carina Hall genomfört ett antal intervjuer med skolledare inom kommunal och fristående gymnasieverksamhet. (pdf)
Mittuniversitetet
Rektor Eva-Lena Brafield vill att alla elever ska få tillgång till en likvärdig utbildning och en inkluderande skola genom lärmiljön. Gemensamma lektionsgenomgångar sker framför klassrumstavlan. När eleverna förstått sin uppgift kan de gå och arbeta mer ostört bakom skärmarna vid sina kontorsplatser, medan de som behöver mer vägledning kan stanna kvar hos läraren. (webb-tv)
Utbildningsradion
School leaders can build a practice of mindfulness to support themselves and their communities.
Harvard Graduate School of Education
Fri läsning av nya nr av Skolportens magasin!

För att uppmärksamma att Skolporten fyller 20 år erbjuder vi fri läsning av nya numret av Skolporten utan kostnad i appen Skolporten samt på webben.

Intervju: Läsforskaren Ulrika Wolff om varför tidiga insatser vid läs- och skrivsvårigheter är avgörande. Hennes forskning om små barns läsning har fått stort genomslag.

Tema: Skolbibliotek. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer här!