Nyhetsbrev nr.6 år 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Många av oss fortsätter våra arbeten från hemmakontor runt om i landet. Vi får många nya erfarrenheter av att arbeta på distans, något som vi tar upp i vår webbsändning den 21 april.

En ny podcast finns också ute om digitaliseringes effekter på demokratin, där vi samtalar med Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings Universitet,


Vi puffar också för Helsingborg kommuns snygga ingångssida för medborgare som vill engagera sig på olika sätt, något att ta efter!

Aktuell information om hur SKR agerar i frågor med anledning av Coronaviruset och Covid-19 hittar du på www.skr.se där finns också FAQ som ger svar på många aktuella frågor.

OBS! Vi har nya mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Main Svanberg, Anna-Lena Pogulis
 
SKR: Tisdag den 21 april Webbsändning Kl: 11:00 – 12:00
Sektionen för Demokrati och Styrning inleder med aktuell information från SKR. Du möter också Edward Andersson, dialogexpert, Katarina L Gidlund, professor vid Mittuniversitetet och Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef, Finlands Kommunförbund. Vi samtalar om digitala metoder för medborgardialog och reflekterar över det som sker just nu när alla helt plötsligt måste arbeta digitalt.  Vi får också en direktrapport från Finland och hur Corona pandemin påverkar kommunerna där.
Webbsändningen är gratis.

Länk till sändningen

Länk till repriser
 
 
SKR: Ny podcast - Digitaliseringens effekter på demokratin
I det här avsnittet medverkar Elin Whilborg professor i statsvetenskap vid Linköpings Universitet.

Elin pratar om digitaliserings effekter på demokratin. Elin menar det är en politisk utmaning att leda det digitala samhället när gränserna mellan det offentligt och privata blir suddigare. Hur kan man som förtroendevald upprätthålla de grundläggande värden i en allt mer digitaliserad värld och hur står vi upp för den välfärdsstat vi byggt?
 
 
SKR: 21 april Webbinarium om de mänskliga rättigheterna och demokratin
Webbinariet omfattar ett föredrag av Elena Namli, som är professor i teologisk etik vid Uppsala universitet.

Det kommer även finnas utrymme för frågor och inspel via chatten. Elena står bakom en lång rad publikationer om bl.a. mänskliga rättigheter i etik, politik och juridik och mänskliga rättigheter i offentlig förvaltning.

Webbinariet sänds kl. 13.00 – 14.00 den 21 april, till en kostnad om
250 kronor.

Välkommen med din anmälan här!

Länk till mer information här!
 
Helsingborg: Engagera dig!
Hur vill du engagera dig Vill du förbättra Helsingborg genom olika förslag, eller är du intresserad av att skapa något eget som gör staden lite trevligare?

Kanske vill du engagera dig för dina medmänniskor eller påverka politiken? Här kan du läsa vilka sätt du kan engagera dig på.

Länk till mer information här!
 
Linköping: Linköping tillsammans – så kan du hjälpa andra
På grund av coronaviruset behöver fler ha hjälp i sin vardag. Vill du hjälpa till? Här har vi samlat olika frivilligorganisationer där ditt engagemang behövs! #linköpingtillsammans

Länk till mer information!
 
Växjö: Transportplan 2030
Bidra till Växjös utveckling genom att dela med dig av dina tankar kring säkerhet och trygghet i trafiken. Under april 2020 genomförs en undersökning då kommunen vill veta vad du som bor i Växjö kommun har för tankar och upplevelser kring trygghet och säkerhet i trafiken.

Länk till mer information!
 
Örebro: Samverkansråd – civila samhället och Örebro kommun
Samverkansrådet är ett ytterligare steg i att realisera överenskommelsen, där strategiska frågor kopplade till överenskommelsen är fokus. Målet är att rådets arbete ska bidra till en levande överenskommelse samt förbättrad samverkan och dialog.

Länk till mer information!
 
SKR: Webbsändning 27 maj Kommuner och regioners samverkan med sociala företag
Webbsändning som ger en aktuell bild med kreativa exempel på samverkan som initierats på grund av coronaviruset. Men även blickar framåt: hur vi bevarar samverkan och skapar hållbara strukturer.
 
SKR: Webbinarium 29 Maj om lokala samhällskontrakt
SKR bjuder in till ett webbinarium där vi delar med oss av spaningar från Montreal, Mannheim och Luton, tre städer som har arbetat fram lokala samhällskontrakt.
Tid: 29 maj 2020 9.00 - 11.00
Webbinariet är kostnadsfritt.

Länk till mer information här!

Välkommen att anmäla dig här!
Tips inför webbinariet: lyssna på avsnitt 20 av SKR:s podcast Demokratiresan, där docent Hans Abrahamsson samtalar om medborgardialog och samhällskontrakt: Lyssna här!
 
 
SKR: Webbinarium - Det demokratiska samtalet
Inom projektet att förebygga hot och hat mot förtroendevalda inbjuder SKR till webbinarium dä du möer kommitténs ordförande Carl Heath, kommunikationsstrateg Camilla Kullander från Karlstad. De berättar hur de arbetar med att utbilda medarbetare i att hantera den ökade polariseringen och hårdare samtalsklimatet i samhället.
 
Datum: 9 september 09.00-10.00
Plats: Webbsänt
Målgrupp: Förtroendevalda, tjänstepersoner som arbetar med säkerhetsfrågor eller andra som arbetar med stöd till förtroendevalda
Kostnad: 250 kronor per länk
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se