Risk för ökat våld under coronakrisen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Risk för ökat våld under coronakrisen
 
Oro, isolering och ekonomisk stress ökar risken för våld i nära relationer. Det gör hemmet till en mycket farlig plats för kvinnor och barn som lever med en våldsam man. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Vårproposition och vårändringsbudget 
 
SKR har tagit fram ett cirkulär med de viktigaste nyheterna ur regeringens vårproposition och vårändringsbudget 2020. För socialtjänsten märks bland annat
  • ökade generella statsbidrag med anledning av covid-19
  • förstärkning av arbetsmarknads- och utbildningspolitiken
  • förstärkning av SiS
  • ökade medel till civilsamhället inom områdena utsatta barn, våld i nära relationer och hedersvåld.
Cirkulär till kommunerna
SKR:s ordförande: Vårbudgeten otillräcklig för kommunsektorn
 
Råd kring riskbedömningar och skyddsstopp 
 
I rådande situation är det extra viktigt att de lokala riskbedömningarna i det systematiska arbetsmiljöarbetet är aktuella och håller god kvalitet. På SKR:s webbplats finns frågor och svar om riskbedömningar och råd i händelse av skyddsstopp.
Frågor och svar om arbetsmiljö med anledning av covid-19
 
Mer från SKR 
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information för socialtjänst och omsorg med anledning av covid-19. Här hittar du bland annat råd om digitala möten, frågor och svar om besöksförbud på äldreboende och information om frivilligstöd till riskgrupper.
Socialtjänst, information med anledning av covid-19
 
Digitala forum om covid-19 för kommuner
SKR har öppnat två digitala samarbetsrum där chefer, utvecklingsledare och medicinskt ansvariga sjuksköterskor kan dela tips och erfarenheter  och ställa frågor till SKR. Det finns ett forum för frågor kring äldreomsorg, hemsjukvård och funktionsnedsättning, och ett för barn- och ungdomsvård samt familjehem.
Digitala samarbetsrum, covid-19
 
Samverkan för att säkra skyddsutrustning på sikt
De största kommunerna och regionerna har gått samman för att öka inköp av skyddsutrustning och bristvaror till alla kommuner. SKL Kommentus ska ansvara för inköpen. Syftet är att säkra behoven på sikt.
Överenskommelse om samverkan kring brist på skyddsutrustning
 
Stöd till utsatta barn om skolor och förskolor stängs
SKR har tagit fram förslag hur socialtjänst och skola kan samverka så att barn i behov av särskilt stöd får omsorg i det fall förskolor och grundskolor stängs på grund av covid-19. SKR har även tagit fram mallar till brev om vart barn och unga kan vända sig för stöd när de inte har kontinuerlig kontakt med skolpersonal och andra vuxna.
Stöd till utsatta barn, skolstängning
 
Nationella brukarundersökningar i socialtjänsten 2020
I tider av oro är det extra viktigt att fråga vad brukarna tycker. Anmäl din kommuns medverkan i de nationella brukarundersökningarna inom funktionshinderområdet och individ- och familjeomsorgen. Undersökningarna genomförs september–oktober som stöd för verksamheternas förbättringsarbete. Nytt för i år är att undersökningarna genomförs med en ny tjänst från Enkätfabriken.
Anmälan och tidplan
 
Ny rapport för bättre verksamhetssystem
SKR:s beställarnätverk, som stödjer socialtjänstens modernisering av verksamhetssystemen, har arbetat med en rad frågor under 2019 som  sammanställts i en rapport. I rapporten ingår tre delrapporter:
  • Vägledning för upphandling av verksamhetssystem 
  • Vinster med att gå från pappershantering till digital hantering
  • Sammanställning av rättsliga hinder
 
Kurser och konferenser 
 
 
4 MAJ
Grundutbildning i barnkonventionen
Lär dig grunderna i FN:s barnkonvention, hur en barnkonsekvensanalys kan genomföras och vad det innebär att implementera konventionen i en kommun. Kursen webbsänds.
Barnkonventionen, grund
 
9 JUNI
Digitalisering av socialtjänsten
I tider av fysisk distansering kan digitala verktyg göra stor nytta i socialtjänsten. Vad gör nationella aktörer på området och vad kan kommunerna göra själva? Välkommen till en inspirationsdag där du får ta del av lyckade samarbeten och innovativa lösningar. Dagen webbsänds och kan ses i efterhand.
Digitalisering socialtjänst
 
10 JUNI
Webbsändning om gymnasielagen
Sedan den sk. gymnasielagen trädde i kraft 2018 kvarstår en mängd frågor. Under tre timmar svarar SKR, Migrationsverket och Skolverket på frågor om läget. Webbsändningen är framflyttad från 27 april till 10 juni.
Gymnasielagen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Socialchefer vill se lättnader i lagen
Föreningen Sveriges socialchefer (FSS) vill att regeringen ger socialtjänsten ett temporärt lagstöd att göra prioriteringar, så att socialtjänsten på ett kontrollerat och rättssäkert sätt kan hantera effekterna av det nya coronaviruset. Det skriver FSS i en debattartikel i Dagens samhälle.
Socialtjänsten måste få möjlighet att prioritera
 
IVO ska analysera risker till följd av covid-19
Regeringen ger Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i uppdrag att analysera vad covid-19 innebär för kvalitet och säkerhet inom vård och omsorg. Syftet är att bidra med kunskap under nuvarande och inför framtida sjukdomsutbrott. Samtidigt gör IVO 1 000 tillsynsinsatser inom äldreomsorgen de närmaste veckorna.
Ska underlätta förbättringsåtgärder
 
Stöd att minska smittspridning i funktionshinderomsorgen
Hur kan personal hjälpa till att informera brukare så att smittspridning förhindras inom funktionshinderomsorgen? Myndigheten för delaktighet (MFD) har samlat information om covid-19 i olika format.  
MFD, tillgänglig information
 
Råd och rekommendationer om besöksförbud på äldreboende
Socialstyrelsen har tagit fram nya allmänna råd för bedömning av undantag från besöksförbudet på äldreboenden. Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer för att hindra smittspridning i de fall undantag görs.
Råd och rekommendationer, besöksförbud
 
Förtydligande om beslut om personlig skyddsutrustning
Arbetsmiljöverket förtydligar att de inte har fattat ett generellt beslut om personlig skyddsutrustning inom omsorgen. Detta med anledningen av ett uppmärksammat skyddsstopp på en arbetsplats i Stockholm.
Arbetsmiljöverkets beslut inte generellt
 
Utbildning om covid-19 på fler språk
Karolinska institutets utbildningar om covid-19 för personal i vård och omsorg finns nu översatta till flera olika språk. Utbildningarna har tagits fram på uppdrag av Socialstyrelsen och fokuserar på hygienprinciper och personlig skyddsutrustning.
Webbutbildningar om covid-19
 
Introduktionspaket för ny personal
Socialstyrelsen och Ersta Sköndal Bräcke högskola har tagit fram ett introduktionspaket för ny personal som vill arbeta i äldre- och funktionshinderomsorg.
Introduktionspaket för ny personal
 
Fler kan anmäla föräldraskap digitalt
Skatteverket har en tjänst där kommuner kan ta emot och skicka uppgifter om faderskap och föräldraskap direkt i sina verksamhetssystem. Tidigare har enbart kommuner som har avtal med Tieto kunnat ansluta sig, men nu är det även möjligt för de som har avtal med CGI och Cambrio. För att ansluta sig till tjänsten behöver kommunen först kontakta sin leverantör.
Anslut till Skatteverkets tjänst Faderskapsutredning
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00