FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
April 2020
 
Månadens utskick: 
  • Vi behöver era årsredovisningar!
  • Microsoft Teams - för era digitala träffar
  • Digital förbundsstämma 9 maj 2020
  • Anmälan till förbundsstämman stänger 17 april
  • Ställ inte in - ställ om! Tips om digitala verktyg 
  • Medlemsaviseringen har nu gått ut
  • Samverkan om krisberedskap i LSS-verksamheter
  • Nätverksträff för FUB-anställda
  • Får alla i styrelsen nyhetsbrevet?
  • FUB:s korta informationsfilm om att bli sjuk i covid-19
fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").

 
 
Vi behöver fortfarande era årsredovisningar!

Coronaviruset har dessvärre tagit grepp om Sverige och världen, därför har Riksförbundet FUB valt att skjuta upp inlämningsdatumet för årsredovisningar. Både lokalföreningar och länsförbund får nu lämna in sina respektive årsredovisningar senast den 1 juni. Dock är det fortfarande viktigt att kompletta årsredovisningar lämnas in. Vi förklarar varför.
 
Varför är det viktigt att ni skickar in er årsredovisning? En komplett årsredovisning är viktig både för att ni som lokalförening/länsförbund ska få ekonomiskt stöd från Riksförbundet och för att Riksförbundet ska kunna söka statligt bidrag. Våra revisorer är stenhårda. De godkänner ingen årsredovisning som inte är komplett.
 
Följande fyra kompletta dokument ska skickas in till Riksförbundet:

1. Verksamhetsberättelse (underskrifter från samtliga ordinarie styrelseledamöter)
2. Ekonomisk redovisning (ingen underskrift behövs)
3. Revisionsberättelse (underskrift/er från revisor/revisorer)
4. Årsmötesprotokoll (underskrift från mötesordförande, mötessekreterare och justerare)
 
Socialstyrelsen, som vi söker statligt bidrag ifrån, vill fortfarande ha in dessa dokument för att vi ska kunna söka statsbidrag (vi vet tyvärr inte om de kommer att ändra riktlinjer). Till dess att de eventuellt ändrar riktlinjer så är det viktigt att samtliga lokalföreningar och länsförbund håller sina årsmöten/ombudsmöten. Och att samtliga lokalföreningar och länsförbund lämnar in kompletta årsredovisningar. Samlar vi inte in kompletta årsredovisningar kommer Riksförbundet FUB att gå miste om viktiga intäkter. Vi vet att det är osympatiskt att gå ut med den här informationen i dessa tider, men tyvärr är det här verkligheten. Vi önskar att det vore annorlunda.
 
Skicka även in era föreningsrapporter (föreningsrapporten hör inte till årsredovisningen, se det som en separat sak). Föreningsrapporten är viktig för att vi på Riksförbundet ska få kontaktuppgifter till alla i era styrelser. Har vi dem missar vi inte att skicka ut värdefull information till er i framtiden.
 
Vi vill också passa på att tacka alla som redan skickat in sina årsredovisningar, ni är många.

Frågor? Kontakta gärna Attila, han kommer att vara behjälplig: attila.fabian@fub.se.
 
Givetvis är det klokt att inte hålla årsmöten/ombudsmöten i fysisk form, så som vi annars brukar göra (hälsan går först). Vi vet att det inte är enkelt, men det finns alternativ till fysiska möten. Flera lokalföreningar och länsförbund har haft årsmöten/ombudsmöten framgångsrikt på något av följande vis:
  1. Telefonmöte
  2. Mejlmöte
  3. Möte med hjälp av Microsoft Teams. Microsoft Teams är ett digitalt alternativ till möten. Varje styrelsemedlem i FUB får tillgång till datorprogrammet kostnadsfritt.
Ett tips är att hålla ett digitalt årsmöte/ombudsmöte, klubba igenom en dagordning och sedan skicka in ett påskrivet protokoll (så får Riksförbundet in allt underlag till Socialstyrelsen). Och sedan i höst kan lokalföreningar och länsförbund hålla i ett extra årsmöte/ombudsmöte i fysisk form, om ni känner för det (för att diskutera saker bättre). Förhoppningsvis har Corona lagt sig till hösten.
 
Microsoft Teams - för era digitala träffar
Microsoft Teams är ett jättebra alternativ till fysiska möten.
Alla styrelsemedlemmar i FUB får tillgång till datorprogrammet kostnadsfritt. Om ni bjuder in era medlemmar att delta via ett Teams-möte så kostar det ingenting för deltagarna. Man behöver heller inte ladda ner ett program, det går bra att delta över nätet.
I Teams kan ni ha möten digitalt, eller bara ta en fika tillsammans med era medlemmar. Det finns en chattfunktion som går bra att använda, och det går att se de deltagare som har webbkamera. Vi kommer att använda oss av Teams när vi genomför den digitala förbundsstämman. Mer information i notisen nedan.

Har ni frågor om Teams eller behöver hjälp att använda? 
Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se eller Robert, robert.gardsater@fub.se.
 
Digital förbundsstämma 9 maj 2020
FUB:s fysiska förbundsstämma som var planerad till den 9-10 maj i Stockholm, är inställd. Vi ställer in den fysiska stämman med omtanke om äldre och personer i riskgrupper för coronaviruset, och i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Regeringen har dessutom beslutat att ej tillåta sammankomster med över 50 personer, och även om det rör allmänna sammankomster har det påverkan på vår stämma. Vi har tidigare gått ut med information kring detta,
läs information om FUB:s förbundsstämma och Inre Ringens riksstämma här.

Inför den digitala stämman
Den digitala stämman kommer att genomföras i Microsoft Teams och i röstningsverktyget VoteIT. Det går bra att använda sig av en dator, eller att delta via en smartphone. Det ni behöver för att kunna delta under stämman är: 
  • Tillgång till ljud. För att ni ska kunna höra samtalet. Det fungerar bra att använda sig av hörlurar, eller högtalare. 
  • Tillgång till kamera, men detta är inte ett måste. I de flesta bärbara datorer idag finns det inbyggda webbkameror, samma gäller för smartphones. Har ni inte tillgång till en webbkamera går det bra att delta ändå. 
  • Tillgång till mikrofon. För att ni ska kunna ställa frågor muntligt under stämmans gång. De flesta hörlurar har inbyggd mikrofon. 
  • Tyst och lugn miljö. För att det digitala mötet ska ske så bra som möjligt är det viktigt att ni befinner er i en lugn miljö utan bakgrundsljud som kan upplevas störande för andra som deltar i mötet. Det är därför viktigt att ni stänger av ljud på mobil, tv och radio. Sitter ni vid en dator i offentlig miljö, exempelvis ett bibliotek, är det viktigt att ni befinner er i ett stängt rum. 
Mer information och förberedelser inför den digitala stämman kommer inom kort att skickas till er som anmält er.
 
Anmälan till FUB:s förbundsstämma stänger 17 april 

Trots att FUB:s förbundsstämma anordnas digitalt så krävs det att ombud från lokalföreningar och länsförbund anmäler sig som vanligt. Samma gäller för observatörer.
Observera att anmälan stänger 17 april.

Den digitala stämman kommer att ske via en länk.
Datum: Lördag 9 maj 2020
Tid: Start kl 10.00. 
Anmälan: klicka på knappen nedan.
 
Ställ in inte - ställ om! Tips på digitala verktyg 
Det fysiska mötet är otroligt viktigt, men i dessa tider tvingas vi alla ställa om vårt sätt att ses, prata och umgås med människor runt omkring oss. Se detta som ett tillfälle att öva på era digitala färdigheter. Bjud in till styrelsemöte och årsmöte digitalt, och anordna träffar för era medlemmar över Teams. Studieförbundet Vuxenskola har på sin webbsida samlat massvis med tips på digitala verktyg. Det öppnar upp för möjligheten att fortsätta er verksamhet lokalt - om än på ett annorlunda sätt. Behöver ni stöd i att anordna digitala träffar? Vänligen kontakta Attila, attila.fabian@fub.se eller Rebecka, rebecka.hartshorne@fub.se. 

Studieförbundet Vuxenskolas tips på digitala verktyg.
 
Medlemsaviseringen har nu gått ut! 
Vi har tidigare informerat om att medlemsaviseringen för 2020 blivit försenad. Detta på grund av att tryckeriet vi använt oss av har gått i konkurs. Men nu har aviseringen till FUB:s nästan 26 000 medlemmar gått ut. 
 
Ändringar
Varje år när medlemsaviseringen gått ut är det många medlemmar som hör av sig och vill ändra någonting kopplat till deras medlemskap. Det kan exempelvis handla om att man vill byta adress, ändra god man eller lägga till fler medlemmar i familjen. Enklast är då att mejla till fub@fub.se. Anne Malm och Gabriella Stockman (syns på bilden ovan) tar emot mejl och telefonsamtal och har möjlighet att hjälpa er. 
 
Mina sidor
Mina Sidor kan du som är medlem logga in och se information om ditt medlemskap. Dubbelkolla gärna att informationen som finns på dina sidor stämmer. Det är viktigt att dina personuppgifter, som mejladress, hemadress och telefonnummer, stämmer. Det gör att vår information når dig!
 
Samverkan om krisberedskap i LSS-verksamhet
Enligt LSS har FUB-föreningar rätt till samverkan med kommunen. Det är särskilt viktigt nu under coronakrisen. LSS-verksamhet räknas som samhällsviktig verksamhet!
 
FUB kan bidra med frågor och erfarenheter till kommunens krisberedskap för daglig verksamhet, bostad för vuxna, personlig assistans, LSS-insatser för barn och familj och mycket annat. 

På FUB:s webbsida har vi samlat mer information om samverkan med kommunen i dessa kristider. Läs mer här.
 
Nätverksträff för FUB-anställda
 
Det är dags för vårens nätverksträff för FUB-anställda. Till den här träffen bjuds du in som är anställd i en lokalförening eller ett länsförbund. Nätverksträffen är ett bra tillfälle för anställda att träffas, prata, ställa frågor och byta erfarenheter.
 
Datum och tid: Tisdag 21 april, kl 13:00-17:00.
Plats: Digital.

 
Anmälan: Mejla din anmälan till Attila Fabian, attila.fabian@fub.se.
Anmälan ska vara inne senast 19 april.


Inbjudan och program här.
 
Får alla i styrelsen nyhetsbrevet?
Styrelsenytt går ut en gång i månaden och skickas till alla som sitter i en lokal- eller länsstyrelse i FUB. Mejladresserna hämtas direkt från vårt medlemssystem. Det betyder att du som sitter i en styrelse, och som är registrerad som en styrelseledamot i medlemssystemet, ska få nyhetsbrevet. Ändå är det många som hör av sig och inte får nyhetsbrevet. Var därför noggranna med att registrera era styrelsemedlemmar i medlemssystemet. Då hämtas mejladresserna automatiskt och ingen går miste om information. Vidarebefordra gärna nyhetsbrevet till personer du tycker ska läsa!
 
Vad är bra att tänka på om man blir sjuk av coronaviruset?
En kort informationsfilm från FUB
FUB vill förhindra att det nya coronaviruset drabbar vår målgrupp extra hårt. Bland personer med intellektuell funktionsnedsättning finns många som tillhör riskgrupper. FUB har spelat in en kort informationsfilm som berättar vad du kan göra om du blir sjuk. Se hela filmen här, eller klicka på bilden. Dela gärna filmen!

Läs mer om FUB:s arbete på fub.se/corona.
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Rebecka Hartshorne, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.