Vi möts digitalt
 
Liksom i samhället i övrigt påverkas SKR:s verksamheter i hög grad av Covid 19-pandemin och flera konferenser är inställda eller har ändrats till att enbart sändas digitalt. Bland annat Mötesplats Samhällsbyggande 2020 i juni skjuts upp till nästkommande år och genomförs istället 2021. 

Samtidigt pågår planeringen för höstens mötesplatser för fullt. Håll utkik på vår webbplats.
 
Webbsänd konferens om SKR:s underlag för taxekonstruktion, 8 juni
 
Som stöd för att utforma finansiering av bygglovsverksamheten ger SKR ut underlag för konstruktion av PBL-taxa. Vi bjuder nu in till en webbsänd halvdagskonferens om taxeunderlaget för dig som inte sedan tidigare använder det. Konferensen fokuserar på området bygglov och anmälan. Under konferensen kommer vi att gå igenom:
  • Juridiska utgångspunkter för taxan.
  • Taxeunderlagets uppbyggnad avseende lov, anmälan m m.
  • Ärendetyper och genomsnittlig kostnad, viktiga begrepp i taxeuppbyggnaden.
  • Taxebestämmelser och taxetabeller.
  • Arbetsgången för att bygga upp en ny taxa.
  • Vad säger kommuner som redan använt taxeunderlaget?
  • Tid för frågor via chatt under dagen.
Datum: Måndag 8 juni kl 13.00-16.00.
Plats: Webbsändning
Kostnad: 1300 kr exklusive moms
Anmälan: Du kan anmäla dig här eller på skr.se/kalender. Sista anmälningsdag är den 8 maj.
Målgrupp: Bygglovschef eller motsvarande med ansvar för PBL-taxan avseende lov och anmälan.
 
Webbsänd konferens: Regional utveckling 2020 - Skapa bilder med hjälp av fakta, statistik och analyser, 13 maj
 
Regionerna utvecklas och påverkas ständigt utifrån både händelser i omvärlden och egna insatser. Nulägesbilder, statistik och analys bidrar till vår förståelse och kunskap i arbetet med lokal och regional utveckling. I detta förenas ekonomisk tillväxt med social och miljömässig hållbarhet och att det ska ske med ett övergripande hållbarhetsperspektiv.
 
Konferensen arrangeras av SCB, Tillväxtverket och SKR. Vi kommer att presentera aktuella relevanta fakta och statistik som kan inspirera oss i analysarbete och intressebevakning. Temat är näringsliv och hållbarhet.
 
Datum: onsdag 13 maj 2020, kl. 9.30-16.30
Plats: Webbsändning
Kostnad: 1200 kr (exkl. moms)
Anmälan: Gör din anmälan via denna länk eller via www.skr.se/kalender. Sista anmälningsdag är 17 april.
Målgrupp: Politiker och tjänstemän, regionalt och lokalt med fler intresserade.
 
Coronavirusets påverkan på plan- och byggverksamheter
 
 
Frågor och svar hos Boverket
Boverket har samlat frågor och svar om pandemins påverkan på kommunens myndighetsutövning kopplad till plan- och bygglagen, bostadsfrågor, energideklarationer, stöd och bidrag m.m.
 
Undantag från plan- och bygglagen vid spridning av en samhällsfarlig sjukdom
I en ny lagrådsremiss föreslås att regeringen, genom en ändring i plan- och bygglagen, ska ges möjlighet att meddela föreskrifter om undantag från vissa bestämmelser i lagen vid spridning av en samhällsfarlig sjukdom såsom den pågående spridningen av Covid-19. Undantag från bl.a. bygglovsplikt ska kunna meddelas för exempelvis fältsjukhus och andra åtgärder som behövs för att tillgodose behovet av vård. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 maj 2020 men regeringens föreskrifter ska kunna gälla retroaktivt från och med den 15 mars.
 
Ny webbutbildning om kulturvärden i plan- och byggprocessen
 
Boverket har lanserat en webbutbildning som riktar sig till dig som vill ha en sammanhållen introduktion om hur kulturvärden hanteras i de olika delarna av plan- och byggprocessen.

Boverket har tillsammans med Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna tagit fram material, innehåll och upplägg. Utbildningen består av föreläsningar varvat med filmade exempel från runt om i landet. Det finns framtaget handelarmaterial till webbutbildningen som Länsstyrelserna kan använda sig av när de anordnar träffar med kommunerna. Utbildningen hittar du på PBL Kunskapsbanken.
Läs mer
 
Vägledning och stöd för klimatanpassning
 
 
Vägledning klimatanpassning i översiktsplanen
Boverkets vägledning om översiktsplan har uppdaterats i samband med ett nytt krav i Plan- och bygglagen (PBL) om att redovisa hur kommunen ser på klimatrelaterade risk för skador på den byggda miljön. Ändringen trädde i kraft den 1 april 2020.
 
Boverkets mål och handlingsplan för klimatanpassning 2020
Boverket har beslutat om en ny handlingsplan för klimatanpassning. Handlingsplanen innehåller mål och förslag till åtgärder för myndighetens arbete med klimatanpassning de närmaste fem åren.
 
Statsbidrag för förebyggande arbete mot naturolyckor
Kommuner kan ansöka om bidrag för åtgärder för att skydda och förbättra bebyggda områden som kan hotas av en naturolycka. Det kan vara åtgärder som är planerade eller redan är utfärdade. MSB kan ge bidrag upp till 60 procent av åtgärdens kostnad. I en ansökan är det viktigt att hotbilden är noggrant utredd och att de förebyggande åtgärderna beskrivs tydligt med kartor, ritningar och beräkningar.
Läs mer
 
Film som inspirerar till att klimatanpassa 
SMHI har tagit fram en film som på ett enkelt sätt förklarar vad klimatanpassning är och varför det är viktigt. Filmen är ett användbart verktyg för klimatsamordnare och kan visas som inledning för vidare diskussioner och beslut. Målgruppen är framför allt medarbetare och beslutsfattare i kommuner.
Läs mer
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se