Vecka 16

14 april 2020

Vi firar Skolporten som fyller 20 år! Det började med ett enkelt faxbrev till rektorer. Tanken var att göra det enkelt för skolledare att hålla sig uppdaterade med de senaste och mest relevanta skolnyheterna. Idag inkluderar Skolportens verksamhet förutom en omfattande nyhetsbevakning också forskningsbevakning och fortbildning, och vi når mer än en tredjedel av skolans personal. I veckans nyhetsbrev kan du läsa hela historien! 

Passa på! För att uppmärksamma Skolportens 20-årsjubileum erbjuder vi fri läsning av nya numret av Skolportens magasin!

Vänliga hälsningar



John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 
 

 
 
Skolporten firar 20 år!
 
Skolporten

Skolporten startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Nu fyller Skolporten 20 år!
Skolporten
 
Skolors arbete i coronatider inspekteras
 
Alla skolor har fått anpassa arbetet efter coronapandemin. Men hur väl fungerar det? Får eleverna den undervisning och det stöd de har rätt till? Efter påsk inleder Skolinspektionen granskningar av skolväsendet i kristid.
Aftonbladet
Skolinspektionen återupptar sina inspektioner av skolor efter påsk men fysiska besök kommer bara att ske i undantagsfall. ”Vi kommer att göra mer telefonintervjuer och intervjuer via Skype av allt från huvudmän till elever”, säger Helén Ängmo, Skolinspektionen.
Lärarnas tidning
Skamligt av Skolinspektionen att inspektera nu, skriver Marcus Larsson, tankesmedjan Balans.
Altinget
Coronakrisen har tvingat Skolinspektionen att pausa inspektionsbesöken på skolorna. Det har lett till ett antal begränsningar i myndighetens arbete. ”Det är en stor omställning att tänka nytt”, säger Helén Ängmo, Skolinspektionen.
Skolvärlden
 
Skolverket: Skillnaderna i betygssättningen fortsatt är stor
 
Samma elevinsats resulterar i olika betyg, beroende på gymnasieskola. En ny rapport från Skolverket visar att skillnaderna i betygssättningen fortsatt är stor.
Aftonbladet
Analyser av likvärdig betygssättning i gymnasieskolan. (pdf)
Skolverket
 
Ny coronastudie: skolstängningar ger liten effekt på smittspridning
 
En brittisk studie från University College London (UCL) slår fast att bevisen för att skolstängningar skulle hindra corona-smittan är svaga – och att effekten bedöms som liten.
Lärarnas tidning
 
Prenumera på Skolportens nyhetsbrev
 
Läs mer om våra nyhetsbrev
Visste du att Skolporten bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer, lärosäten och myndigheter varje dag? Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!
Läs mer om våra nyhetsbrev
 
Sveriges ojämlika skola avgör de ungas framtid
 
Skolan i Sverige blir allt mer uppdelad. Mellan svensk och utländsk bakgrund, mellan hög- och låginkomstfamiljer och inte minst efter elevresultat. De senaste 20 åren har skillnaderna i betyg fördubblats, vilket gör att barn lämnar skolor som enligt lag ska vara likvärdiga med helt olika förutsättningar.
Dagens Nyheter
Här är skolorna med högst och lägst resultat i Sverige och Stockholm. Siffrorna gäller elever som gick ut årskurs 9 2019.
Dagens Nyheter
 
Skolans aktörer rekommenderar samarbete
 
SKR, Friskolornas riksförbund och Idéburna skolors riksförbund rekommenderar samarbete mellan kommuner och enskilda huvudmän om regeringen beslutar om stängning av skolor och förskolor.
SKR
 
Bättre arbetsmiljö med en arbetsmiljösamordnare
 
När arbetsmiljöproblemen på ett antal förskolor i Örebro blev övermäktiga gick fyra rektorer ihop och anställde en arbetsmiljösamordnare. Investeringen har betalat sig många gånger om, och idag är sjukskrivningstalen halverade. 
Suntarbetsliv
 
Annons
Nyhet: Undervisningsintegrerad vägledning
Ett digitalt planeringsmöte för intresserade huvudmän äger rum den 17 juni.
Hur kan studie- och yrkesvägledning fungera som ett verktyg för att öka elevers motivation för lärande? Nu planerar Ifous ett FoU-program som riktar sig till studie- och yrkesvägledare, lärare, rektorer och förvaltningsledare som tillsammans med forskare vill bepröva sin erfarenhet och bidra till ny vetenskaplig kunskap om vägledning och samverkan mellan skola och arbetsliv.
Ett digitalt planeringsmöte för intresserade huvudmän äger rum den 17 juni.
 
 
 
Pressad situationen för förskolepersonalen
 
De tar hand om Sveriges yngsta barn varje dag. Ständig närkontakt, personalbrist och föräldrar som trotsar råd är en del av deras vardag. Att leva upp till Folkhälsomyndighetens råd är svårt. Här berättar förskolepersonalen om den pressade situationen och oron.
Aftonbladet
Förskolepersonal vittnar om att det är svårt att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Nu kräver Lärarförbundet tydligare riktlinjer från regeringen och Skolverket.
Aftonbladet
 
"Betygsresultat bör inte vara ett huvudsakligt mål"
 
”Jag tycker det är kul att jobba i en kontext där det finns höga förväntningar på mig”, säger Robert Mellander. Den 20 april blir han rektor för prestigefyllda Campus Manilla i Stockholm.
Dagens Samhälle
 
FoU: Forskning och Utveckling
 
På den elitpräglade gymnasieskolan är kritiska elever inte önskvärda. Janna Lundbergs forskning belyser en gymnasieskola där elever fostras till överordning och passivt lydande.
Skolporten
Erfarenheter från den egna skolgången har stor betydelse när lärarstudenter formar sin yrkesidentitet. Här kan konflikter uppstå, konstaterar Anderas Ebbelind som forskat om lärarstudenters identitetsutveckling.
Skolporten
Lärarnas arbetsmiljö har förbättrats på flera skolor sedan ett forskarteam besökt arbetsplatserna och implementerat nya metoder. ”Sättet vi har stöttat skolorna har visat sig vara bra och uppskattat”, säger Lydia Kwak, Karolinska Institutet.
Skolvärlden
Det blossade nyligen upp en märklig debatt på sociala medier, där man ville dödförklara den formativa bedömningen, baserat på ett inlägg på Skolverkets hemsida. Men kan man verkligen dödförklara ett forskningsområde utifrån en enda kritisk text?
Skola och samhälle
För elever i behov av särskilt stöd kan digitalt skolarbete bli extra krävande. Men för en grupp öppnas möjligheter.
Specialpedagogik
 
Fri läsning av nya nr av Skolportens magasin!

För att uppmärksamma att Skolporten fyller 20 år erbjuder vi fri läsning av nya numret av Skolporten utan kostnad i appen Skolporten samt på webben.

Intervju: Läsforskaren Ulrika Wolff om varför tidiga insatser vid läs- och skrivsvårigheter är avgörande. Hennes forskning om små barns läsning har fått stort genomslag.

Tema: Skolbibliotek. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer här!