Webbutbildningar, vägledningar och webbseminarier
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
9 april 2020
Tre personer i arbetskläder samtalar framför ett husbygge.
Foto: Scandinav/ Linnea Ronström
Ny webbutbildning för byggnadsinspektörer
 
Den här webbutbildningen riktar sig i första hand till dig som är ny på jobbet som byggnadsinspektör i en kommun. Utbildningen kan även vara till nytta för mer erfarna medarbetare som behöver fräscha upp sina kunskaper och för dig som jobbar byggbranschen och vill lära dig mer om PBL-processen.

Den första delen av utbildningen består av åtta lektioner och tar upp rollen som byggnadsinspektör och byggprocessen enligt PBL. Varje lektion innehåller föreläsningar och diskussioner med olika experter. Det finns också praktiska exempel från olika kommuner och e-learningmoduler med textavsnitt och övningar. Del två av utbildningen handlar om byggreglerna och publiceras i maj 2020.

Läs mer och ta del av utbildningen på Boverkets webbplats
 
Nu kan du se webbseminariet om klimatdeklarationer i efterhand
 
Den 26 mars sände Boverket ett webbseminarium med titeln Skarpt läge! Klimatdeklarationer av byggnader 2022. I seminariet togs de kommande kraven på klimatdeklarationer upp samt tips på hur din organisation kan förbereda sig.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer och se sändningen i efterhand
Illustration: Boverket/Infab
 
En man i varseljacka och arbetskläder talar i mobiltelefon.
Foto: Scandinav/Plattform
Frågor och svar relaterat till coronaviruset
 
Boverket får många frågor med anledning av coronaviruset och kopplingen till plan- och bygglagen, bostadsfrågor, energideklarationer, stöd och bidrag med mera.

Boverket har tagit fram svar på vanliga frågor och publicerar även löpande information som är relaterad till coronaviruset och Boverkets verksamhetsområden.

Ta del av informationen på Boverkets webbplats
 
Nya regler om översiktsplanering och detaljplan 1 april 2020
 
Den 1 april 2020 ändrades 3 kap i plan- och bygglagen. Vissa av ändringarna gäller direkt, och vissa gäller från ett senare datum. Ändringarna gäller bland annat översiktsplanering och detaljplaneprocessen.

Ta del av informationen på PBL kunskapsbanken
 
En kvinna och en man klädda i varselplagg och bygghjälm tittar tillsammans på en ritning och pratar och skrattar.
Foto: Johnér Images/Jens Lindström
Ny regelmodell för möjligheternas byggregler
 
Boverket har på regeringens uppdrag påbörjat ett arbete med att i grunden se över myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Boverkets ambition är att myndighetens regler ska innehålla färre detaljerade funktionskrav, inga allmänna råd eller hänvisningar till standarder.

Vi bjuder in till ett webbseminarium den 7 maj och till gruppdiskussioner under 11-13 maj. Webbseminariet innehåller föredrag, filmade intervjuer och en introduktion till förslaget till ny regelmodell. regelmodellen.

Medverkar på webbseminariet gör Boverkets ledning, representanter för bygg- och fastighetssektorn, projektledningen för Möjligheternas byggregler samt representanter för standardiseringen, Svenska Institutet för standarder, SIS, och SEK Svensk Elstandard.

På Boverkets webbplats hittar du mer information om webbseminariet
 
Allt fler använder Boverkets webbutbildningar
 
Boverkets webbutbildningar har funnits i flera år för att utbilda och inspirera i arbetslivet. Det är en uppskattad form för utbildning och många personer återkommer till våra sändningar.

Så kommer covid-19 och nya behov och stöd i arbetslivet uppstår. För våra webbutbildningar inom PBL har det inneburit att deltagandet har ökat från mars till april med 30 procent.

Att så många har hittat till oss och vill ta del av vårt material är vi glada för. Vi vill fortsätta bidra med kunskap. För den som vill förkovra sig mer inom PBL-området finns det mycket att välja på.

På PBL kunskapsbanken finns webbutbildningar och annat material att ta del av
 
Har du positiva erfarenheter du vill dela med dig av?
 
För många har de senaste veckorna medfört helt nya sätt att arbeta och umgås. Olika typer av digitala möten har ersatt de fysiska mötena och många har säkert fått nya erfarenheter. Dela gärna med dig av erfarenheter och tips till pblkompetens@boverket.se
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.

Prenumerera på nyhetsbrevet