Uppdatering om Corona
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Årsmötet kortas och hålls digitalt
 
För första gången på 72 år tvingas Avfall Sverige ställa in det planerade årsmötet med föreläsningar och utställning. Själva förhandlingarna kommer att genomföras, men digitalt. Valda delar ur programmet kommer att kunna ses i form av ett webbsänt seminarium.

– Det känns tråkigt att inte kunna genomföra årsmötet som planerat, det är en viktig mötesplats för branschen. Av förståeliga skäl behöver det ställas in. Samtidigt är ett inställt årsmöte ett långt mindre problem än den utmaning som hela vårt samhälle akut behöver hantera. Vi kommer därför under denna svåra stund att lägga alltmer energi på rådgivning och att utveckla webbaserade mötesplatser och utbildningar till våra medlemmars nytta och stöd. Vi hoppas att så många som möjligt ska kunna delta i våra nya mötesformat och inte minst i det digitala årsmötet, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Uppdatering om Corona
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har infört tillfälliga lättnader för transport av visst sjukvårdsavfall. Skyddskläder, skyddshandskar etc kan nu transporteras i bulk i containrar. Giltighetstiden förlängs för intyg för säkerhetsrådgivare och för ADR. Kontroll av fordon och tankar som används för farligt gods måste inte ske årligen.
 
Kemikalieskatt föreslås på kläder och skor
 
Regeringens utredare vill införa en skatt på upp till 78 kronor per kilo kläder och skor som innehåller skadliga kemikalier. Begagnat omfattas som regel inte av skatten. "Ett miljösmart förslag som kan bidra till att fasa ut farliga ämnen", kommenterar Avfall Sverige.
Avfall Sverige-expert i textilutredningen
 
Jon Nilsson Djerf, rådgivare på Avfall Sverige, har utsetts till en av experterna i regeringens utredning om ett eventuellt producentansvar för textil. 
– Det är positivt att arbetet med textiliers cirkularitet nu höjs, säger Jon Nilsson Djerf.

Läs mer
De vill senarelägga krav på spårbarhet 
 
I sommar skärps kraven på att rapportera flödet av farligt avfall. Redan den 5 juli börjar rapporteringsskyldigheten gälla. Men förberedelsetiden är för kort menar Återvinningsindustrierna, som nu begär att regeringen skjuter fram ikraftträdandet.

Läs mer
”Regeringen bör se över deponiskatten”
 
Deponiskatten är inte ett effektivt styrmedel, vare sig miljömässigt eller ekonomiskt, det framgår av en analys som Avfall Sverige låtit göra. Därför uppmanar nu Avfall Sverige regeringen att göra en översyn av deponiskatten.

Läs mer
C uppmanas stötta cirkulära lösningar
 
Centerpartiet behöver verka för att det privata näringslivet bidrar till att produkter kan återbrukas eller återvinnas, skriver vd:arna för Avfall Sverige, Svenskt vatten, Energigas Sverige och Energiföretagen Sverige, i en slutreplik i Altinget.

Läs mer
De vill samla in förpackningar/tidningar
 
Den 31 mars var sista dag för att ansöka om att bli bli så skallat tillståndspliktigt insamlingssystem enligt förordningarna om producentansvar för förpackningar respektive tidningar. Två ansökningar har inkommit, från FTI och TMR. 

Läs mer
 
Studieresa till IFAT flyttad till september
 
Europas största avfallsmässa, IFAT i München, har senarelagts till hösten. Avfall Sveriges studieresa till mässan har därmed också flyttats, nya datum är den 7–9 september.

Mässan hålls vartannat år och är ett utmärkt tillfälle att ta del av nya trender, produkter och den senast tekniken inom både avfall och VA.

Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Avfall Sverige har med anledning av risken för spridning av Corona (Covid 19) valt att erbjuda några av våra utbildningar online medan andra istället kommer att ges till hösten.
Lösningar för glesbygd, öar och små turistorter
 
När: 22 april
Var: Online

Välkommen till temadagen Avfallshantering i glesbygd, på öar och vid säsongsvariationer.
Här serveras goda exempel och vi djupdyker i Avfall Sveriges rapport på ämnet, som tagits fram av Urban Earth Consulting.

Läs mer
Grundkurs i avfallslagstiftning
 
När: 12–13 maj
Var: Online

Just nu revideras både miljöbalken och avfallsförordningen. Vi går igenom de förändringar som väntar, liksom övrig lagstiftning som är relevant för det kommunala avfallsansvaret.

Läs mer
Våra webbaserade kurser – när du vill, var du vill
 
Svensk avfallshantering
– introduktion
 
Det här är en utbildning som är framtagen särskilt för dig som är ny i branschen, men den riktar sig också till dig som har varit med ett tag, är nyfiken på att lära dig mer och vill uppdatera dina kunskaper. 

Läs mer
Avfallskunskap för politiker
– introduktion
 
Här ges en bra kunskapsbas för dig som kommunpolitiker med uppdrag inom tekniska nämnder, avfallsbolag och liknande, så att du kan arbeta med och ta beslut om avfallsfrågor på ett effektivt sätt.
 
Certifierad sophämtare
 
Med bättre kunskaper blir arbetet både effektivare och roligare. Här lär du dig hur samhällets avfallshantering är organiserad, du får koll på arbetsmiljö, kvalitet, service och kundbemötande – och mycket mer. 
ÅVC-körkortet
 
När du har gått kursen ska du lättare kunna hjälpa kunderna att sortera rätt, kunna sprida både information och inspiration till ÅVC-besökarna, bemöta kunderna på ett bra sätt och dessutom undvika att utsätta dig för onödiga risker.