Den 27 mars samlades Näringslivsrådet Falköping för ett extra insatt möte. I rådet finns en rad olika branscher representerade och mötets syfte var att få en uppfattning av hur det nuvarande krisläget påverkat företagen och näringslivet. Alla är påverkade, direkt eller indirekt – som privatpersoner och företagare. Men omfattningen varierar.
 

Flera av företagarna på dagens möte rapporterade om att hur både VAB och sjuktal självfallet påverkar både verksamheten och ekonomin och i livsmedelsbranschen ser man hur leveranskedjor bryts och försenas. Man ser hur permitteringarna ökar hos många och i förlängningen kan det komma till varsel. Det är sällan eller aldrig första alternativet.
 
Drivs till kreativitet
 
I trängda lägen hittar företagare nya vägar. Nya sätt att sälja eller leverera. Nya samarbeten har påbörjats där man hjälper varandra, paketerar tillsammans för att nå ut till fler och hittar alternativa vägar och kanaler att använda.
 
Ljusglimt hos hustillverkare
 
Men det finns ljuspunkter. Hos JB-villan hälsade man senast igår en nyanställd välkommen till företaget och har högtryck i hustillverkningen med många beställningar i pipeline. Man ser någon enstaka makulerad husbeställning och någon utskjuten.
 
Tufft för handeln
 
Vad gäller handeln på stan är det tufft. Vissa dagar står centrum i stort sett öde, rapporterade Lars Björkman, Aktiv Handel. Ärendehandel en sak - men impulsköpen har påverkats kraftigt. Genom stort engagemang i sociala medier gör man allt man kan för att hålla öppettider och leveransmöjligheter anpassade till läget.
 
Lantbruk står inför högsäsong
 
Claes Arnesson, lantbrukare och ordförande Faköpings Mejeri, ser positivt på den hjälp och det stöd som kommer från politiskt håll. Han ser en produktionstopp vad gäller konsumtionsmjölk eftersom folk bunkrar. Mjölken kommer alltid komma in oavsett vad, men det måste finnas personal på mejeriet för att ta hand om den så överallt hänger det på att folk är friska och på plats i verksamheten. Det finns även en oro för att få tag i avancerad kompetens för att kunna serva maskiner etc. Inom lantbruket har det även påbörjats krisarbete mellan mejerierna där man ska kunna hjälpa varandra vid behov. Alla runt om lantbrukarna blir viktiga i sådana här lägen - t.ex. veterinärer, tekniker etc.
 
Kedjereaktion för tillverkningsindustrin
 
I tillverkningsindustrin är läget tyngre. Här ser vi stora arbetsplatser, många anställda och ett flertal med fordonsindustrin som största kund. Därför blir effekterna av coronakrisen hos dessa bolag både tunga och hastiga. Här har många gått från tillväxt, utveckling och framtidstro till att stängda fabriker och korttidspermitteringar - på bara någon månad. I vår kommun är redan många hundra anställda inom industrin korttidspermitterade från sina arbetsplatser och varsel lär komma. Bygg och hantverk rullar dock på som vanligt. De flesta har fullt upp fortfarande och ser inte effekten förrän framåt vintern eller nästa vår. Man rapporterade även om förhållandevis få sjukskrivningar inom byggsektorn.
 
Kommunen tittar på stöd
 
Hos Falköpings kommun har man aktiverat en krisberedskapsgrupp och lagt en pandemiplan, för att kunna hantera t.ex. personalbortfall och fortsätta bedriva verksamheten. Man har aktiverat krisledingsfunktionerna på tjänstemannanivå för att frigöra resurser i utsatta verksamheter. Kultur- och fritid störst påverkan idag pga den stora mängd evenemang och arrangemang som verksamheten innefattar. I barn- och utbildning ser vi 30-60% bortfall av elever som varit hemma i grundskolan. Man ser 14-21% frånvaro av personal i grund- och förskola. Även äldreomsorgen lider av personalbortfall. Man behöver i nuläget inte flytta personal mellan avdelningar men har nyligen gjort en inventering av personal som har vårdutbildning i grunden och därmed snabbt går att flytta in i vården. En del verksamheter är helt stängd av personalbrist eller smittorisk, såsom träffpunkter eller liknande.
 
Adam Johansson, ordförande Kommunstyrelsen, presenterade de åtgärder som Falköpings kommun idag beslutat att införa, för att stötta upp det lokala näringslivet.
  • Företag med ekonomiska svårigheter kan höra av sig om anstånd med aktuella och kommande fakturor. Detta gäller VA, bygglov, hyror etc. I ett första läge gäller anståndet i tre månader – utan ränta.
  • Leverantörsfakturor betalas, om företagaren önskar så, direkt efter beslutsattest.
  • Nyföretagarcentrum får extra resurser och i uppdrag att läsa in sig på det och agera rådgivare öven för befintliga företag för att reda ut och förmedla de åtgärdspaket och förändringar i regelverk som kommer nationellt ifrån.
  • Uteserveringar kan öppnar redan nu, efter att man meddelat Polisen detta.
 
Kulmen är att vänta
 
Rådets mening var i stort att det ”kommer att bli värre innan det blir bättre”. Vi ligger strax efter storstäderna i nuläget så kulmen är att vänta. Vi är inte förbi uppförsbacken ännu, så det gäller att hålla ut. I den fall man behöver söka ekonomisk hjälp kunde också konstateras att det handlar om att bestämma sig – att våga titta ett halvår eller ett år framåt och ta ställning till om de extra resurser man tar till nu, verkligen går att hantera i framtiden.


Nedan: Verktyg under Coronakrisen, Nyföretagarcentrum. Utdrag från www.verksamt.se, Skatteverkets och Bolagsverkets gemensamma portal för företagare.

 
 
 
 
Fotnot: Näringslivsrådet i Falköping är sammansatt med representanter från en rad olika branscher såsom livsmedel, tillverkningsindustri, banker, konsultverksamhet, hantverk mm – för att regelbundet föra dialog kring näringslivsfrågor i kommunen. Rådet ses ca 4-5 gånger årligen där man uppdaterar varandra kring läget i respektive bransch. Falköpings kommun, tjänstemän och politik, rapporterar regelbundet kring vad som är på gång som rör företagande och näringsliv.
 
 
© Falköpings kommun
Redaktör: Magnus Sundén, Näringslivschef, Falköpings kommun • magnus.sunden@falkoping.se
Text & produktion: Maria Falegård, Smart Design AB • maria@smartdesign.se