Så navigerar vi rätt i digitaliseringsfrågan
 
Det finns ljusglimtar i debatten om digitalisering när professionen står för berättelserna. Läs avdelningsdirektör Monica Sondes blogg om att navigera rätt i digitaliseringsfrågan.
Skolbloggen
 
Välkommen på informationsmöte för skolchefer
 
Den 14 december, kl. 08:30 bjuder vi in till höstens sista informationsmöte för skolchefer. Dagens gäst är bland andra statssekreterare Erik Scheller. Program och anmälan här:
Informationsmöte för skolchefer
 
Förändringar i lärarnas avtal gällande dygnsvila
 
Med anledning av EU:s arbetstidsdirektiv avseende dygnsvila har SKR och Sobona tillsammans med OFR:s förbundsområde Lärare: Sveriges lärare enats om förändringar i HÖK 21, Allmänna bestämmelser och Bilaga M. Vänligen se cirkulär 23:45.
Överenskommelse om ändringar och tillägg i Huvudöverenskommelse
 
Skolans finansiering i fokus
 
Regeringen har tillsatt en utredning om skolans finansiering. SKR:s chefekonom Annika Wallenskog kommenterar utredningen: 
Långsiktighet avgörande för skolans finansiering
 
Om ansvarsfull användning av data i skolan
 
SKR höll nyligen, inom ramen för EU-projektet Agile EDU, en heldags Country Dialog Lab, ett slags dialogcafé om ansvarsfull användning av data i skolan. Nästa steg är att ta detta vidare till EU-nivå. Läs mer här:
Dialogseminarier om användning av data i skolan
 
På gång inom EU hösten 2023
 
I höstens upplaga av skriften På gång inom EU tas bland annat EU:s digitaliseringsarbete, förhandlingar på migrationsområdet och många fler aktuella frågor upp. Skriften ges ut två gånger per år och texter är skrivna av experter vid SKR.
 
Två SKR-enkäter om förskolan våren 2024
 
I mars-april 2024 kommer SKR att genomföra två undersökningar för att belysa kvaliteten i svensk förskola, en riktad till förskollärare om bland annat arbetssätt och processer och en riktad till huvudmän om systematiskt kvalitetsarbete och resursfördelning. Båda undersökningarna har genomförts tidigare och ger därför möjligheter till jämförelser. Resultaten kommer att publiceras i Öppna jämförelser förskola 2024.
 
Kurser och konferenser
 
14 november: ny reglering gällande skyddat boende. SKR:s jurister och sakkunniga går igenom förändringar ur hälso- och sjukvårdens, skolans och socialtjänstens respektive perspektiv. Mer info och anmälan

28 november: arrangeras SKR:s komvuxkonferens 2023. Konferensen tar upp olika aktuella ämnen för komvux och sänds digitalt. Program och anmälan hittar du här.

6 december: startar SKR:s årliga grundutbildningen i gymnasieantagning. Utbildningen består av två digitala utbildningstillfällen och det andra tillfället är 11 januari 2024. Information och anmälan: Grundutbildning i gymnasieantagning

7 december: webbsänt seminarium om kompetensförsörjningen i förskolan. Förskolans kompetensförsörjning i ett nytt läge
 
Nyheter från andra aktörer
 
"Barns rätt till förskola - för psykisk hälsa och en jämlik start i livet"
Detta är ett av SKR:s seminarier vid MR-dagarna i Helsingborg 23-25 november. MR-dagarna är ett forum för mänskliga rättigheter där SKR medverkar.
https://www.mrdagarna.se/

Nationellt nätverk med fokus på förskolans digitalisering
Göteborgs förskoleförvaltning startar nationellt nätverk med fokus på förskolans digitalisering. Nätverket startar 15 november kl. 10.00-11.30 och riktar sig till utvecklingsledare, verksamhetsutvecklare med flera. Kontakta
linda.malmsten@forskola.goteborg.se

Skolverkets planeringsunderlag för dimensionering av gymnasiet
Skolverket bjuder in till länsvisa dialogforum om förändringar i skollagen.
Är du huvudman och inte har fått en inbjudan? Kontakta regionalaplaneringsunderlag@skolverket.se

Skolverkets stöd för att bemöta påståenden om förskolan
Skolverket har publicerat ett stöd för att att bemöta falska rykten om innehållet i förskolans läroplan.
Skolverket om att bemöta felaktiga påståenden om förskolan

Hållbarhet från början
Kostnadsfri onlinekurs om hållbar utveckling riktad till förskolans personal. Kursen är framtagen via Erasmusprojektet "Sustainability from the start".
Hållbarhet från början

Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens kartläggning av familjecentraler
Rapporten är nu inlämnad till regeringen och innehåller kartläggning, analys och förslag.
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten om familjecentraler
 
Redaktör
Johan Henrik Bergström
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se