Skolportens förskolebrev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
26 mars 2020

Coronakrisen har slagit till med plötslig kraft, och alla är berörda. Förskolor och skolor har fortfarande öppet – men läget kan ändras med kort varsel.

Flera nyheter i månadens förskolebrev handlar därför om pandemin och vad det innebär för förskolan och förskoleklassen. 

Men jag vill också gärna tipsa om en artikel om hur förskolans personal kan tänka kring att skapa mer fysisk rörelse och aktivitet hos barnen. Läs gärna om hur Barnhagens förskola i Uppsala gör, och inspireras av deras tabata-pass med bildstöd!



Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens forskningsmagasin
Följ mig gärna på Twitter: @MoaDuvarci
 
 
Coronaviruset – information från myndigheter
 
Här hittar du samlad information om vad som gäller förskolan med anledning av spridningen av coronaviruset.
Skolverket
Information med råd om hantering av sjuka barn och elever, och förslag på åtgärder som förskolan och skolan kan vidta för att minska risken för smittspridning. 
Folkhälsomyndigheten
Danmark och Norge har gått längre i krisåtgärderna mot nya coronaviruset.  Båda länderna stänger förskolor och skolor. Men något liknande bör inte tas i Sverige i nuläget, anser Folkhälsomyndigheten.  
Dagens Nyheter
 
Coronakrisen: Kommuner portar barn från förskolan
 
En rad kommuner stoppar nu barn till arbetslösa och föräldralediga från att gå i förskolan. Detta för att minska trycket på personalen under virus-pandemin.
Sveriges Radio
Enligt utbildningsminister Anna Ekström är läget nu extra ansträngt, och hon har förståelse för kommunernas agerande.
Sveriges Radio
Flera kommuner vädjar nu om att föräldrar minskar förskoletiden för barnen. Huddinge kommun vill att föräldralediga och arbetssökande håller friska barn hemma från förskolan. 
Dagens Nyheter
Storstäder som Stockholm och Malmö bygger nu upp centrala rapporteringssystem för att få överblick på frånvaron på förskolor. I fredags var bara 25 procent av alla inskrivna barn närvarande på Malmös förskolor – men 66 procent av personalen.
Lärarnas tidning
Regeringen arbetar med lagförändringar som gör det möjligt att stänga skolor och förskolor – men hålla öppet för barngrupper med föräldrar i samhällsviktiga yrken. Nu överväger flera kommuner att flytta gymnasielärare till förskolan.
Lärarnas tidning
 
Barns behov av rörelse och motorik
 
Trots tuffa förutsättningar sprudlar Barnhagens förskola av rörelse och hälsa. ”Att barn rör sig tillräckligt mycket varje dag är bara en myt”, säger rektorn och förskolläraren Jannica Pettersson.
Tidningen Förskolan
 
Arbetsmiljön i förskolan
 
När Arbetsmiljöverket granskar arbetsmiljön i kommunerna hamnar förskolorna under lupp.
Lärarnas tidning
Mindre grupper i förskolan bidrar till barns lärande och utveckling. Men förskolans organisation, arbetsmiljö och arbetsplatskultur är avgörande för om förskollärarna verkligen delar in barnen i mindre grupper.
Forskning.se
Legitimerade förskolläraren Sandra Lundgren är bekymrad över systemfelet som innebär kortsiktiga lösningar – med en stor del outbildad personal i förskolan. 
Lärarnas tidning
Skrik och buller är vanliga problem på många förskolor, men det finns lösningar. Här får du tips om hur du med enkla medel kan få en lugnare miljö (webb-tv).
Utbildningsradion
 
Utrymme för olikheter
 
Sjalar, hattar och glasögon istället för prinsessklänningar och supermandräkter. I jämställdhetsdiplomerade förskolan Hagahuset finns utrymme för olikheter och mångfald. 
Förskoletidningen
Killar och tjejer får ha precis vilka kläder de vill. Och man leker med den man känner för den dagen. Det tycker barnen i Tunets förskola i Borlänge, som jobbat med jämställdhet som en del av barnrättsperspektivet.
Förskoletidningen
 
Skolportens magasin – nytt nr ute 6 april!
 
Läs mer och prenumerera här

Intervju: Läsforskaren Ulrika Wolff om varför tidiga insatser vid läs- och skrivsvårigheter är avgörande. Hennes forskning om små barns läsning har fått stort genomslag.

Tema: Skolbibliotek. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer och prenumerera här
 
Förskoleklass
 
Fyra timmar i veckan till att planera och utvärdera lektioner – för två olika skolformer. Lärare i förskoleklass och fritidshem rapporterar hög stress och mycket hemarbete.
Lärarnas tidning
I Lärarnas tidnings enkät fick drygt 100 lärare i förskoleklass, från nästan lika många kommuner själva kommentera arbetet, läget och framtiden. Det här är deras anonyma svar. 
Lärarnas tidning
När forskaren Ylva Odenbring intervjuade barn i förskoleklassen tyckte många av dem att de upplevde stress i vardagen, till exempel vid hämtning och lämning. 
Tidningen Förskolan
10-årig grundskola kan ha ett högt pris. Det skriver Åsa Morberg, didaktiker och filosofie doktor.
Skolvärlden
 
Årets förskolekraft 2020
 
Med ett brinnande intresse för naturkunskap och historieberättande som bidragande orsaker utsågs Maria Johansson nyligen till Årets förskolekraft 2020. Ett pris som gjorde henne förvånad, men också väldigt rörd.
Förskoletidningen
 
Kreativ verkstad i Krossverket
 
l Krossverkets kreativa verkstad kan förskolorna i Malmö komma för att hitta inspiration och upptäcka vad barnen är intresserade av.
Tidningen Förskolan
 
Forskning
 
Christine Eriksson visar i sin avhandling hur forskare tillsammans med pedagoger kan arbeta för att ge små barn möjligheter att genom rösten producera plats och utrymme i samhället.
Skolporten
Den digitala tekniken ses ofta som något genusneutralt med lika stor attraktionskraft på både flickor och pojkar. Men forskning om jämställdhet i förskolans digitalisering pekar på motsatsen, skriver Farzaneh Moinian, filosofie doktor i pedagogik vid Uppsala universitet.
Förskoletidningen
 
Undervisning i förskolan
 
Nu finns ordet undervisning inskrivet i läroplanen för förskolan. Men vad innebär det egentligen? Magdalena Karlsson på Skolverket menar att man ska utgå från barngruppen. "Viktigast är att ha roligt – om man lär sig att det är kul att lära sig nya saker har man en fantastisk grund att stå på", säger hon (webb-tv).
Utbildningsradion
 
Prenumerera på Skolportens nyhetsbrev!
 
Läs mer om Skolportens nyhetsbrev
Visste du att Skolporten bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer, lärosäten och myndigheter varje dag? Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!
Läs mer om Skolportens nyhetsbrev