Boverkets beredskap inför coronavirus är digital
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mars 2020
I dessa tider är det digital dialog som gäller och Boverket ställer om sin verksamhet. Foto: Scandinav
Boverkets beredskap inför coronavirus är digital
 
Sverige och hela världen påverkas för tillfället av spridningen av coronaviruset. Så även vi på Boverket och alla andra som arbetar inom och berörs av våra verksamhetsområden. På vår webbplats publiceras fortlöpande information som är relaterad till coronaviruset. Där finns också digitala verktyg som kan stödja dig i ditt arbete, till exempel vägledningar och webbseminarier.

Vi på Boverket följer situationen och agerar i enlighet med rekommendationer från andra myndigheter. På Boverket ställer vi inte in vårt arbete på grund av coronaviruset – vi ställer om. Vi värnar om att vår verksamhet och Sverige ska fortsätta fungera som vanligt och vi tittar därför på lösningar för hur våra konferenser kan bli mer digitala.

Läs mer om hur vi jobbar på Boverkets webbplats
 
Frågor och svar relaterat till coronavirus
 
Många har frågor med koppling till plan- och bygglagen, bostadsfrågor, energideklarationer, stöd och bidrag med mera. Vi publicerar löpande information som är relaterad till coronaviruset och Boverkets verksamhetsområden. Här finns till exempel frågor och svar om krav på bygglov för byggnader samt tekniskt samråd, arbetsplatsbesök och slutsamråd.

Läs frågor och svar på Boverkets webbplats
Foto: Scandinav/Plattform
 
Foto: Boverket
Webbseminarium om klimatdeklarationer
 
Regeringen har nu skickat ut ett förslag till lag om klimatdeklarationer av nya byggnader. Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022. Följ seminariet den 26 mars klockan 14.00-15.00 och få tips på hur din organisation kan förbereda sig. Du kan också se det i efterhand.

Se webbseminariet om klimatdeklarationer på Boverkets webbplats
 
Digital dialog om möjligheternas byggregler
 
Vi ställer om till digitala möten i uppdraget möjligheternas byggregler. Boverkets byggregler behöver moderniseras och förenklas, för att kunna bidra till ett snabbare och mer kostnadseffektivt byggande. I regeringsuppdraget vill vi föra en dialog där du kan ta del av Boverkets förslag till regelmodell och påverka utvecklingen av den. Vi ställer in de planerade fysiska mötena i Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå och nu jobbar vi för att dessa möten i stället ska genomföras digitalt. Vi återkommer med mer information om detta.
 
 
Digitala vägledningar
 
Boverket arbetar sedan tidigare mycket med digital vägledning. På vår webbplats hittar du webbutbildningar om plan- och bygglagen, till exempel en ny sådan om PBL och kulturvärden. Vi arbetar med ett regeringsuppdrag om hur samhällsbyggnadsprocessen kan digitaliseras för att skapa nytta för medborgare och företag. På Boverkets webbplats kan du läsa mer om det uppdraget och även fördjupa dig i alla våra utbildningar och vägledningar.

Läs mer om Boverkets arbete med digitalisering

Ta del av våra webbutbildningar

Besök PBL kunskapsbanken
 
Malmö högskola. Foto: Scandinav/Kentaroo Tryman
Webbutbildning om PBL och kulturvärden
 
Ta del av en webbutbildning om hur kulturvärden hanteras i de olika delarna av plan- och byggprocessen. Vad är kulturvärden, vilken betydelse har de och vilka krav ställer PBL på hanteringen av kulturvärden i de olika skedena av plan- och byggprocessen? I sex olika avsnitt får du ta del av föreläsningar och reportage med experter från Boverket, länsstyrelserna och kommuner. Ett avsnitt behandlar särskilt innebörden av varsamhetskravet och med utgångspunkt i ett antal rättsfall diskuteras vad det kan innebära i praktiken.

Mer information finns på Boverkets webbplats
 
Ett bättre samhälle vi alla vill leva i
 
Arkitektur omger oss i vardagen och påverkar hur vi mår, var vi rör oss, hur vi möts och hur vi lever våra liv tillsammans – om vi känner oss välkomna och inkluderade. Arkitektur finns i alla skalor – från den stora stadsplaneringen ner till minsta detalj – och utgör hela vår gestaltade livsmiljö. Så inleder riksarkitekt Helena Bjarnegård den första av 42 bloggar om arkitektur och gestaltad livsmiljö. I bloggtexterna om arkitektur och gestaltad livsmiljö fokuserar Boverket på välarbetade inlägg med rikt innehåll. Vi berättar om arbetet med arkitektur i ett format som är lätt att ta till sig och som har bra bilder.

Läs bloggarna på Boverkets webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling