Läs om hur Svenska kyrkan i utlandet påverkas av corona
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
April 2020

Kära vänner,
det är inte lätt att formulera sig i dessa tider. Jag väljer som inledning Lina Sandells ord i vår älskade psalm 249, vers 2.

Själv han är mig alla dagar nära, för var särskild tid med särskild nåd.
Varje dags bekymmer vill han bära, han som heter både Kraft och Råd.
Morgondagens omsorg får jag spara, om än oviss syns min vandrings stig.
”Som din dag, så skall din kraft ock vara”, detta löfte gav han mig.

I skrivande stund befinner sig all vår utlandsplacerade personal, liksom församlingsbor, i karantän på olika håll i världen. Alla kyrkor är stängda. Detta utmanar oss som kyrka. Hur kan vi vara närvarande i en tid då människor lever i oro och rädsla för vad som komma skall? Svenska kyrkan finns nu på nätet med både gudstjänster och gruppverksamhet, nedan hittar ni länkar med exempel på vad som görs i utlandsförsamlingarna.

För många församlingar är den nuvarande situationen en ekonomisk katastrof. Intäkter från inplanerade vigslar blir inte av, påskförsäljningar och caféverksamhet ställs in. Många församlingar lever nu i en stor ekonomisk ovisshet. I vissa fall har detta redan lett till uppsägning av lokalt anställd personal. Vi vädjar om dina förböner och ditt ekonomiska stöd till församlingarnas verksamhet.
 
Varje dags bekymmer vill han bära, han som heter både kraft och råd, den meningen bär jag med mig när vi nu går mot påskens mysterium där från död till sprudlande liv blir tydligt.
 
Önskar er alla en välsignad påsk!
 
Hälsningar
Johanna Holmlund Lautmann
Biträdande avdelningschef, Svenska kyrkan i utlandet
 
Diakoni i coronatid
 
"Många är fantastiskt förstående. Men visst finns det oro, framförallt bland de äldre". Marie Olsson jobbar som assistent med pedagogisk inriktning i Svenska kyrkan i Rom. Sedan coronautbrottet i Italien har hon arbetat med uppsökande verksamhet - både på nätet och i Rom.

Läs intervjun med Marie
 
Extra insamling!
 
Svenska kyrkan i utlandet är en trygghet för många svenskar utomlands. Men församlingarnas intäkter minskar nu drastiskt, då verksamhet som normalt ger inkomster måste stänga. Det gäller exenpelvis caféverksamhet och möjligheten att samla in kollekter. Vi ber därför dig som kan, att ge en gåva, liten eller stor. Tack! 

Swish 9016031
BG 901-6031
Plusgiro 90 16 03-1
 
Utlandskyrkan påverkas av corona
 
Svenska kyrkans församlingar i utlandet har ställt om verksamheten på grund av den nya coronavirussjukdomen covid-19.

Här finns en lista över hur verksamheten ser ut i församlingarna 
 
Svenska kyrkan på Teneriffa ställer om
 
Fredrik Juul är kyrkoherde på Teneriffa i Spanien, ett land som drabbats hårt av corona. Han möter oro, men ser också hur medmänskligheten blir synlig.
Församlingen har valt att ha en högre grad av egen närvaro på Facebook genom att exempelvis sända gudstjänster och morgonböner. 
– På eftermiddagarna dricker vi kaffe via Skype. Vi riktar oss då till människor som sitter i karantän här på Teneriffa.

Läs intervjun med Fredrik
 
Foto: Magdalena Martin
Hur fördelas pengarna?
 
Svenska kyrkan i utlandets ekonomi är mer beroende av frivilliga gåvor än andra verksamheter i Svenska kyrkan. Den största delen av budgeten går till de utlandsanställdas löner. Det som samlas in via rikskollekterna går direkt till diakonin i utlandskyrkan. Här hittar du svar på fler vanliga frågor om utlandskyrkans ekonomi.

Svar på vanliga frågor om utlandskyrkans ekonomi
 
Be för utlandskyrkan under coronakrisen
 
En ögonblicksbild från tidigare i år och den enkla vigselplatsen på stranden i Marbella, där prästen Tuulikki Koivunen Bylund snart ska hålla en vigsel. 
Nu är läget i Spanien förändrat, och församlingarna måste hålla kyrkobyggnaderna stängda. Istället möter man människor på andra sätt, digitalt och via telefon. Personalen mobiliserar för psykisk ohälsa och samarbetar med lokala hjälporganisationer. Var med och be för församlingarna utomlands.
 
Ge via Facebook
 
Du kan göra en insamling till utlandskyrkan via Facebook.  
Följ länken och skapa en insamling, exempelvis i samband med att du fyller år. Alla bidrag är värdefulla!

Skapa en insamling
 
Följ utlandskyrkan på instagram 
 
Du kan följa Svenska kyrkan i utlandet på Instagram.
Kontot heter @utlandskyrkan. Tipsa gärna din församling och dina vänner!

Svenska kyrkan i utlandet på Instagram
 
Ge utan kontanter med Swish!
 
Numera är det många som inte har kontanter i plånboken. Då går det lika bra att swisha en gåva. Numret för att ge en gåva till Svenska kyrkan i utlandet via Swish är 901 60 31.