Uppdatering om Corona
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Inget frival för verksamheternas avfall
 
I regeringens lagrådsremiss med förslag till genomförande av EU-direktiv framgår det att de inte kommer gå vidare med förslaget att ge verksamheter möjlighet att själva välja vem som ska samla in och behandla avfallet från verksamheten.
 
Regeringens förslag innebär att kommunerna som huvudregel bör ha ett ansvar för kommunalt avfall som producerats i eller i samband med verksamheter.

– Vi välkomnar beslutet att inte gå vidare med frivalet. Vi har många gånger tryckt på att några miljö och hälsoskyddsmässiga fördelar av ett frival inte har motiverats samt att ett frival riskerar att bli dyrt och ineffektivt, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Uppdatering om Corona
 
Regeringen har beslutat att renhållning utgör en samhällsviktig verksamhet. Det innebär bl a att personalförsörjning bör ses över, liksom försörjning av kritiska materiel. Vidare är renhållningspersonal garanterad barnomsorg. 
På hemsidan reder Avfall Sverige också ut när force majeur kan åberopas och vad som gäller om avfallsinsamlingen blir försenad.

Läs mer på medlemssidorna
Möjligt söka dispens för matavfallsinsamling
 
Ännu har förordningen och föreskrifterna om krav på separat insamling av matavfall inte beslutats. Men redan har Naturvårdsverket presenterat en vägledning kring dispens från reglerna. Där framgång att dispensansökan måste göras senast den 20 september.

Läs mer
McDonalds vann tvisten om spillfett
 
Mark- och miljööverdomstolen har fastslagit att spillfett och fett från fettavskiljare från McDonald’s restauranger i Stockholm ska anses utgöra verksamhetsavfall. Mark- och miljööverdomstolen gör därmed en motsatt bedömning mot Nacka tingsrätt.

Läs mer
El-Kretsen säkrar verksamheten
 
Med anledning av Corona (Covid 19) meddelar El-Kretsen att de vid behov kan omfördela resurser för att kunna svara på frågor och vägleda transporter. Hämtning vid återvinningscentralerna ska inte påverkas vid eventuella produktionsstopp.
Små förändringar i mängden elavfall
 
Under 2019 kom 147.627 ton elavfall in till El-Kretsens insamling. Det är knappt 1 procent mer än under 2018. Mängden batterier ökade med 7 procent, medan antalet LED- och glödlampor minskade med 9 procent.

Läs mer
Studieresa till IFAT flyttad till september
 
Europas största avfallsmässa, IFAT i München, har senarelagts till hösten. Avfall Sveriges studieresa till mässan har därmed också flyttats, nya datum är den 7–9 september.

Mässan hålls vartannat år och är ett utmärkt tillfälle att ta del av nya trender, produkter och den senast tekniken inom både avfall och VA.

Läs mer
Nya rapporter från Avfall Sverige
 

2020:06 Metallåtervinning och förglasning av flygaska från avallsförbränning (ARCFUME)
Försök visar att flygaska från energiåtervinning av avfall med rätt behandling inte bara blir ofarlig utan också skulle kunna återvinnas som konstruktionsmaterial.

Läs mer


2020:07 Fytosanering av slaggrus med hjälp av solrosor och raps
Det är möjligt att utvinna metaller ur slaggrus från energiåtervinning av avfall genom att låta växter extrahera dem. Bäst resultat gav rapsen.

Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Avfall Sverige har med anledning av risken för spridning av Corona (Covid 19) valt att erbjuda några av våra utbildningar online medan andra istället kommer att ges till hösten.
Lösningar för glesbygd, öar och små turistorter
 
När: 22 april
Var: Online

Välkommen till temadagen Avfallshantering i glesbygd, på öar och vid säsongsvariationer.
Här serveras goda exempel och vi djupdyker i Avfall Sveriges rapport på ämnet, som tagits fram av Urban Earth Consulting.

Läs mer
Våra webbaserade kurser – när du vill, var du vill
 
Svensk avfallshantering
– introduktion
 
Det här är en utbildning som är framtagen särskilt för dig som är ny i branschen, men den riktar sig också till dig som har varit med ett tag, är nyfiken på att lära dig mer och vill uppdatera dina kunskaper. 

Läs mer
Avfallskunskap för politiker
– introduktion
 
Här ges en bra kunskapsbas för dig som kommunpolitiker med uppdrag inom tekniska nämnder, avfallsbolag och liknande, så att du kan arbeta med och ta beslut om avfallsfrågor på ett effektivt sätt.
 
Certifierad sophämtare
 
Med bättre kunskaper blir arbetet dessutom både effektivare och roligare. Här lär du dig hur samhällets avfallshantering är organiserad, du får koll på arbetsmiljö, kvalitet, service och kundbemötande – och mycket mer. 
ÅVC-körkortet
 
När du har gått kursen ska du lättare kunna hjälpa kunderna att sortera rätt, kunna sprida både information och inspiration till ÅVC-besökarna, bemöta kunderna på ett bra sätt och dessutom undvika att utsätta dig för onödiga risker.