För dig som arbetar eller är förtroendevald i Svenska kyrkan Malmö
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
För dig som arbetar eller är förtroendevald i Svenska kyrkan Malmö 
Vi berättar om hur coronaviruset påverkar kyrkans verksamheter
I en intervjuserie berättar några personer från olika verksamheter hur deras arbete och möte med församlingen har påverkats av följderna av coronavirusets spridning. Först ut är Anders Friberg i Limhamns kyrka.
Läs hela intervjun med Anders Friberg på svenskakyrkanmalmo.se
 
Följderna av corona:
Boom för livesända gudstjänster och andakter
 
Senaste veckan har flera kyrkor livesänt både gudstjänster, musik och andakter – och vilken respons! Oxie kyrkas söndagsgudstjänst har i skrivande stund över 300 visningar, S:t Petri kyrka 1 949 visningar och S:t Mikaels gudstjänst i söndags över 3 100 visningar bara för att ta några exempel. Ett jättefint exempel är gårdagens musikandakt från S:t Johannes kyrka.
Bra jobbat alla!

OBS! Nya riktlinjer för att sända live
 
Vi har dock nu fått nya direktiv för vad som gäller för att sända gudstjänster och konserter via nätet. Alla sändningar där vi som organisation bestämmer tidpunkten för sändningen räknas som en livesändning och kräver sändningstillstånd från Myndigheten för press, radio och tv. Även sändningar via Facebook och andra sociala medier.
Vi jobbar nu på att få till ett sändningstillstånd som gäller för www.svenskakyrkanmalmo.se samt alla kyrkors Facebooksidor.
Spela in filmen - sänd senare
 
Ett tips för att kringgå sändningstillstånd är att spela in filmen först och sedan publicera den. Då blir också kvalitén bättre eftersom du inte är beroende av en bra wifi-anslutning. Tänk dock på att det inte ska ha utannonserats att filmen kommer att publiceras vid en viss tid - då räknas den som livesändning och måste ha tillstånd. Spelar du in en gudstjänst ska du alltid berätta för deltagarna att inspelning sker, och tydligt ange var man kan sitta om man inte vill synas.

Håll dig kort i sociala medier
Det är ingen en bra idé att sända en vanlig gudstjänst i sin helhet via sociala medier. Ca 3-8 minuter passar människors koncentrationsspann bäst. Källa: Nationell nivå
 
Låna stativ med mobilhållare
 
På kommunikationsenheten kan du låna stativ med mobilhållare. Vi har köpt in ett antal stativ för att möta efterfrågan. Det ena stativet kan bli ca 1,5 m högt och det andra är ett bordsstativ som kan bli drygt 80 cm. Bordsstativet passar bra om du ska filma en eller ett par personer som sitter ner. Tänk på att få med ljudet när du filmar, vi har ett begränsat antal myggor för utlåning, men fler kommer att beställas. Vill du ha hjälp att klippa ihop en film, kan vi hjälpa dig med det.
Hör av dig till kommmunikation.malmo@svenskakyrkan.se eller 040-27 92 89 om du vill låna utrustning.
 
Orgelfestivalen skjuts upp
 
I förra veckan fattades beslutet att Orgelfestivalen 2020, som skulle hållas i 11-14 juni i Malmö, tyvärr kommer att behöva skjutas på framtiden. Orsaken är den situation som samhället befinner sig i med anledning av coronaviruset.
Hälsodagen
 
Med anledning av det rådande läget kommer Hälsodagen den 28 maj tyvärr att ställas in. Även Svenska kyrkan Malmös deltagande i Blodomloppet det här året ställs in. Projektgruppen som har planerat för de här evenemangen tycker såklart att det är tråkigt och hoppas att ett nytt datum för Hälsodagen kan sättas till hösten. Många av oss vill av förståeliga skäl inte besöka gymmet just nu men en rask promenad varje dag i det vackra vårvädret är ett sätt att hålla sig i form. Vill du komma igång ordentligt kan vi tipsa om Niclas löparskola, ett tio-veckors schema som passar alla - nya som vana löpare.
 
Rivningen är igång i
S:t Andreas kyrka
 
I slutet på förra veckan påbörjades rivningen av den 41 meter höga kampanilen i
S:t Andreas kyrka. Det är ett projekt som kommer att sträcka sig till i början av oktober. 
På plats var projektledare Niklas Kristensen och byggantikvarie Björn Bjelke-Holtermann.
Hör dem berätta om rivningen
 
 
Lunds missionsällskaps ställer in årsmöte
 
Lunds missionssällskap skulle ha hållit årsmöte och samtidigt firat 175 år den 29 mars, men ställer nu alltså in med anledning av coronavirusets spridning.
 
Intranätet är till för dig
 
Intranätet ska vara till nytta för dig som arbetar eller är förtroendevald i Svenska kyrkan Malmö. Här ska du hitta det du behöver för att utföra ditt dagliga arbete. Ett arbete pågår med att förbättra innehållet på sidorna samt anpassa menyn till dig som användare.
Hör gärna av dig till kommunikation.malmo@svenskakyrkan.se
och tipsa om något du tycker saknas eller som behöver förbättras på intranätet.
Läs mer om strukturen på intranätet och hur det kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete
 
Tipsa Veckonytt
 
Har du tips på något som du tycker ska finnas med i Veckonytt?
Hör av dig till redaktör Karin Rosvall,
040-27 90 02
Om Veckonytt
 
Veckonytt skickas varje vecka till dig som arbetar eller är förtroendevald i Svenska kyrkan Malmö.
Om du av någon anledning inte får Veckonytt och vill prenumerera - klicka på "Prenumerera" nedan.