Corona-tider; Skolbibliotek på distans; Källkritikbyrån; Fortbildningstips
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nr:2 2020
 
Det är mycket som inte är som vanligt i dessa Corona-tider.  Vi på Skolbibliotekscentralen fortsätter däremot som vanligt tills vidare. Några har hört av sig på grund av problem med återlämning på grund av sjukdom eller vabbande och självklart gör vi vårt bästa för att lösa eventuella problem. Bara kontakta oss på sbc@lund.se.
Förberedelser för fjärr- och distansundervisning i Barn- & skolförvaltningen
Barn och skolförvaltningen har börjat förbereda för möjlighet till fjärr- och distansundervisning. Har ni någon viktig info som behöver komma med på sidan kontakta Annelie Medoc eller Björn af Forselles. Men det ska då vara information som gäller alla och inte om enskild verksamhet.

Läs mer
Skolbibliotek på distans – tips och råd för din verksamhet
Skolbibliotekskonsulent Malena Martinger Storme har sammanställt tips på Pedagog Stockholms Skolbiblioteksblogg kring hur skolbiblioteket kan fortsätta stötta elever om skolan stänger.
Läs mer
Digitala evenemang och fortbildningar
Svensk biblioteksförening efterlyser, på sin Facebooksida, tips på vad bibliotek erbjuder sina besökare när allt fler evenamang ställs in. Detta kan så klart äver appliceras på skolbiblioteksverksamhet. Fyll gärna på listan. Vilka digitala sammanhang erbjuder ni era besökare? Vilka ska ni själva delta i? Och ni som nu jobbar hemifrån, hur kompetensutvecklar ni er denna vår av uteblivna konferenser och nätverksträffar?
Läs mer


Skolbibliotek spelar roll - med fokus på MIK
Ett av tipsen ovan är att ta del av Pedagog Malmös konferens Skolbiblioteket spelar roll - med fokus på MIK i teori och praktik som ligger i sin helhet på Pedagog Malmös Youtubekanal. Den genomfördes i november men har högst aktuellt innehåll.
Läs mer


Skola•hemma
RISE har på uppdrag av Skolverket skapat webbsidan Skola•hemma som ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin. Delar du material, goda erfarenheter eller tips om att undervisa på distans i sociala medier? Gör det gärna med hashtag #skolahemma så att fler kan ta del och inspireras!
Läs mer

Stora Utvecklingsdagen
Regions Skånes arrangemang biblioteksarrangemang, Stora utvecklingsgdagen, ställdes i all hast om till en digital version och går att se i efterhand.
Se mer

Källkritikbyrån
Källkritikbyrån är ett nystartat projekt som kommer att systematiskt granska falska påståenden på nätet och föra vidare kunskap till allmänheten för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. Här hittar du inspiration och kunskap om källkritik på nätet och vilka det är som luras på den svenska fejkarenan. 
Bakom Källkritikbyrån står Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner. Tillsammans grundade vi Viralgranskaren på tidningen Metro 2014, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.
Läs mer
Samverkansytan för skolbibliotek i Lund
Kom ihåg att ni kan använda er av den gemensamma samverkanytan i Gsuite för att dela material. Syftet med den gemensamma TeamDriven är att underlätta samarbete mellan skolbiblioteken på grundskolorna i Lund. Skolbibliotekscentralen är administratörer men tanken är att material skapas främst av skolbibliotekarier. Skolbibliotekarier på kommunala skolor i Lund har genom avtal tillgång till G-suite och tilldelas behörighet som Innehållshanterare. Skolbibliotekarier på friskolor kommer kunna delta med lägre behörighet. Alla skolbibliotekarier på de kommunala skolorna bör ha fått behörighet. Jobbar du på friskola behöver vi en mailadress kopplat till ett Google-konto för att kunna lägga till dig. Maila till sbc@lund.se. Det är naturligtvis helt frivilligt om man vill vara med.