Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
Mars 2020
 

I detta utskick:
  • På FUB:s webbplats finns info om nya coronaviruset
    • VAB för att skydda infektionskänsliga barn?
    • Habiliteringsersättning om DV stänger?
    • Besöksförbud?
    • Kommunens ansvar om daglig verksamhet stängs
    • FUB:s bidrag till Socialstyrelsens omvärldsbevakning
    • Luckor i krisberedskapen?
  • Nya pictogrambilder
  • Projektet "Någon har hänt" informerar om rättigheter och sexuellt våld
  • Särskolan kan byta namn - nu utreds frågan
  • Fångad i fattigdom, nu uppdaterad för 2020
Har du missat ett tidigare utskick? På FUB:s webbsida finns alla tidigare utskick av Medlemsnytt.
Länk till tidigare utskick. 
 
På FUB:s webbplats finns information om det nya coronaviruset
Det nya coronaviruset påverkar oss alla.
På en särskild sida på webbplatsen samlar vi information om det nya coronaviruset och hur det påverkar personer med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning.

FUB:s information om Coronaviruset

FUB har översatt en artikel av Danielle Adams, Warwickuniversitetet. Artikeln sammanfattar hur allt som händer på grund av det nya coronaviruset kan påverka hur personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) mår.
Artikeln finns här.
VAB för att skydda infektionskänsliga barn?
Idag finns ingen möjlighet att få ersättning för vård av barn (VAB) för att kunna vara hemma med barn som är känsliga för infektioner. Riksförbundet FUB har kontaktat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och Försäkringskassan om att det här behöver lösas snabbt! Läs brevet här. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att minska smittspridningen, om föräldrar till infektionskänsliga barn ska kunna följa rekommendationerna och skydda sina barn måste regeringen se till att familjerna får ekonomiskt stöd att vara hemma från arbetet.
FUB kommer också kontakta Myndigheten för Delaktighet, Barnombudsmannen och Specialpedagogiska skolmyndigheten för att lyfta vikten av ett tydligt barnrättsperspektiv för barn med IF i relation till coronaviruset.
Habiliteringsersättning om DV stänger?
FUB utgår ifrån att kommunerna fortsätter att betala ut habiliteringsersättning. Både de gånger när daglig verksamhet behöver stänga, och då personer väljer att stanna hemma på grund av risk för smitta. Läs mer här.
Besöksförbud?
Det är inte tillåtet att förbjuda besök i en bostad enligt LSS. Varje lägenhet är personens egen bostad. FUB lyfte frågan med Socialstyrelsen efter att många kommuner införde besöksförbud. Socialstyrelsen har nu lagt upp frågan och svaret på sin webbplats. Läs mer här.
Kommunens ansvar om daglig verksamhet stängs
När/om kommunerna stänger daglig verksamhet och ställer in aktiviteter, så blir konsekvenserna större för många personer med intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning, än vad de blir för andra. Läs mer här.
FUB:s bidrag till Socialstyrelsens omvärldsbevakning
Den 11 mars var Riksförbundet FUB, i egenskap av intressepolitisk samordnare Eva Borgström, med på Socialstyrelsens funktionshindersnämnds omvärldsbevakningsmöte och lämnade då in en 11 sidor lång skrivelse om flera frågor FUB tycker att Socialstyrelsen ska arbeta med den närmaste tiden. Läs mer här.
Luckor i krisberedskapen?
Men anledning av covid-19 pandemin jobbar förbundskansliet nu för fullt med att hitta luckor i krisberedskapen för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga. Vi lyfter bristerna till regeringen eller berörda centrala myndigheter. Hör av dig till fub@fub.se om du har exempel på brister i samhällets krisberedskap!
 
Nya pictogrambilder

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har ansvar för Pictogram. De har tagit fram nya pictobilder med anledning av det nya coronaviruset.
  • Virus
  • Smittrisk
  • Svårt att andas
  • Smitta
  • Pappershanduk
  • Röra ansiktet
  • Ont i halsen
Bilderna finns på www.pictogram.se
 
Projektet "Något har hänt" informerar om
rättigheter och sexuellt våld på lättläst material
Forum Skill driver projektet "Något har hänt". Projektet syftar på att uppmärksamma och utbilda personer med intellektuell funktionsnedsättning om deras rättigheter och vad man kan göra om man utsatts för sexuellt våld. På deras hemsida finns mycket material på lättläst som informerar om viktiga ämnen. 

Webbsida: Något har hänt!
 
Särskolan kan byta namn - nu utreds frågan
Regeringen har beslutat att utreda om särskolan ska byta namn. Man tycker att begreppet särskola är otidsenligt och Utbildningsminister Anna Ekström säger att ordet särskola kan förstärka en känsla av utanförskap och leda till diskriminering och kränkningar i skolan.

Namnet har varit föremål för diskussion under en lång tid och det finns många åsikter från elever, föräldrar och skolpersonal. I FUB:s sociala kanaler ser vi redan många reaktioner och vi vill självklart veta vad våra medlemmar tycker. Har du en åsikt så tar vi gärna emot den.
Kontakta Robert, robert.oberg@fub.se.

FUB finns med i referensgruppen för utredningen och kommer ges möjlighet att komma in med synpunkter i frågan.
 
Fångad i fattigdom 2020
- uppdaterad rapport från Riksförbundet FUB
FUB ger varje år ut rapporten ”Fångad i fattigdom”. Det är en undersökning av ekonomin för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Nu är rapporten uppdaterad med nya siffror för 2020.

Många som tillhör LSS är fattiga. De har låg aktivitets- eller sjukersättning och bor i dyra gruppbostäder. De betalar också högre skatt än andra. Anhöriga bidrar med pengar, eller så behöver de söka försörjningsstöd från kommunen. Så borde det inte vara i ett rikt land som Sverige!

– Det är viljan som saknas i regeringen. Jag kan inte se annan förklaring till att de struntar i personer med funktionsnedsättningar som tillhör LSS-gruppen.
De är, på grund av ointresset från ansvariga i regering och riksdag, dömda till ett liv i fattigdom, säger Harald Strand, FUB:s förbundsordförande.

Fångad i fattigdom? (2020) hittar ni här.
 
 
Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Hartshorne, föreningsutvecklare och kommunikatör.

Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.