Nyhetsbrev med anledning av Coronaviruset
 
Hälsning från Pelle Malmborg, GS Gymnastikförbundet
 
Coronavirusets spridning innebär att vi alla befinner oss i en extraordinär situation. Ni liksom jag möts dagligen av frågeställningar som vi inte är vana att hantera och ta ställning till, något som medför stora utmaningar i våra verksamheter. Jag, tillsammans med mitt team på kansliet och styrelsen tar givetvis utvecklingen på största allvar och följer noga de beslut och rekommendationer som kommer från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Utifrån dessa försöker vi på bästa sätt lämna rekommendationer, fatta beslut och ge råd.

Jag vill poängtera att gymnastiken vill ta sitt ansvar och minska risken för spridning av Coronaviruset. Samtidigt ska vi i så stor utsträckning som möjligt fortsätta med den vardagliga verksamheten oavsett om det handlar om träning, tävling eller utbildningar. Föreningsverksamheten och den vardagliga träningen har, inte minst i tider som dessa, en samlande kraft som är viktig.

Sköt om er och på återhörande.
Pelle
 
Coronaviruset – hur påverkar det Svensk Gymnastik?
 
Gymnastikförbundet förstår att frågorna kring Coronaviruset är många. Vi tar oron på allvar, följer och agerar utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Vi står i löpande kontakt med RF och de internationella gymnastikförbunden FIG och UEG. På webben har vi samlat all information och där kan du läsa mer.
 
Du kan också maila frågor på corona@gymnastik.se, eller ringa på telefonnummer: 08-699 60 99. Telefonen är bemannad vardagar 08.30-20.00, lördag - söndag 09.00-16.00
På webben finns information om:
 
Förbundsmötet 2020 är framflyttat
 
Gymnastikförbundets högsta beslutande organ, förbundsmötet, som skulle genomförts i Växjö 25-26 april flyttas fram i syfte att bidra till att begränsa smittspridningen i samhället. Bedömningen är också att det är en stor risk för färre deltagande än tidigare år, något som inte är bra för den demokratiska processen inom Svensk Gymnastik. Nytt datum för förbundsmötet är 26-27 september.
 
EM i trampolin, DMT och tumbling inställt
 
Den 17 mars meddelade det Europeiska Gymnastikförbundet (UEG) att EM i trampolin, DMT och tumbling i Göteborg den 7-10 maj är inställt.

- Det var ett väntat beslut vi fick från UEG idag. I det läge vi befinner oss i där vi alla behöver bidra till att minska smittspridningen av Coronaviruset är det också ett klokt beslut, även om det givetvis är ett tråkigt sådant. Jag känner med de gymnaster som förbereder sig för mästerskapet och särskilt med den svenska truppen som sett fram emot att få tävla på hemmaplan. Jag vill också passa på att tacka alla volontärer för det fantastiska arbete som de har lagt ner på EM, säger Pia Josephson, ansvarig för EM på Gymnastikförbundet.

Läs mer här
 
Riskbedömning
 
Det är upp till alla individer att göra en egen bedömning hur man agerar i olika situationer och Gymnastikförbundets rekommendation är att var och en fattar sitt beslut utifrån faktisk och aktuell kunskap.
Gymnastikförbundet uppmanar alla föreningar att ta hjälp av den riskbedömningsmall som tagits fram oavsett om det handlar om ett evenemang, en tävling, mötesplatser eller den vardagliga träningen. Mallen bygger på Folkhälsomyndighetens vägledning, med ett antal tillagda sportsliga och demokratiska aspekter som är viktiga för Svensk Gymnastik att ta ställning till.

Här hittar du riskbedömningsmallen
 
Prata med barn om kris
 
Många föreningar har barngymnastik i sin verksamhet. Rädda Barnen har tagit fram råd om hur vi pratat med barn om Coronaviruset.

Läs mer på Rädda Barnens webb
 
Gymnastikförbundets nationella kansli jobbar hemifrån
 
För att minska smittspridningen av Coronaviruset jobbar personalen på Gymnastikförbundets nationella kansli hemifrån utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation, men vi nås som vanligt via mail och telefon. Det är en lite ovanlig situation för oss och vi försöker anpassa oss så fort som möjligt och tar hjälp av de tekniska hjälpmedel som finns. Vi uppmanar oss själva och alla andra som jobbar hemifrån att upprätthålla vardagliga rutiner och ta extra många rörelsepauser.

Här hittar du olika typer av pausgympa
 
Hur gör ni?
 
Ni är alla mer än välkomna att höra av er till Gymnastikförbundet för att berätta om hur ni anpassar er verksamhet i denna extraordinära situation. Vill ni lämna ett tips eller varför inte ta över något av våra instagramkonton för att visa upp er verksamhet – hör av er till marknad@gymnastik.se