Undertecknat krislägesavtal med Läkarförbundet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Undertecknat krislägesavtal med Läkarförbundet
 
Kommuner och regioner har ett särskilt ansvar för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner. Om ett krisläge uppstår i kombination med en omfattande och avgörande påverkan på personalförsörjningen, kan sektorns krislägesavtal aktiveras.
– Det är glädjande att också Läkarförbundet valt att underteckna krislägesavtalet, som reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation, säger Joakim Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen.
– Coronavirusets effekter på bemanningen i vården och omsorgen skulle kunna vara ett exempel på situation där krislägesavtalet skulle kunna aktiveras. I nuläget ser vi inte att det är nödvändigt, men vi följer naturligtvis utvecklingen mycket noga, säger Ulf Olsson, vice ordförande i förhandlingsdelegationen.
SKR och Läkarförbundet överens om krislägesavtalet
 
Staten tar tillfälligt över alla sjuklönekostnader
 
I måndags presenterade regeringen och samarbetspartierna ytterligare ett åtgärdspaket till följd av coronavirusets effekter på samhället.
– Som Sveriges största arbetsgivare får det så klart stora ekonomiska konsekvenser när allt fler medarbetare i kommuner och regioner kommer tvingas stanna hemma från sina arbeten. Det är därmed mycket betydelsefullt att staten kan ta över kostnaderna för sjuklöner, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Statens åtgärdspaket är viktigt för kommunsektorn
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
 
SKR har samlat ett antal svar på frågor om arbetsgivares ansvar som har uppstått med anledning av coronaviruset. Nu finns möjligheten att prenumerera på innehållet för att bli notifierad när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Riskbedömning nödvändig för att säkra arbetsmiljön
Coronaviruset sätter ett stort tryck på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i Sverige. Det pågår nu ett intensivt arbete i kommuner och regioner för att säkerställa förutsättningarna för god vård och omsorg och trygg arbetsmiljö. Det skriver Caroline Olsson i det senaste inlägget på bloggen.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Kommunal vill skjuta upp avtalsrörelsen
Kommunal vill skjuta upp avtalsrörelsen med SKR på grund av Coronakrisen.
– Vi kommer att diskutera Kommunals önskemål i det läge som nu uppkommit. Det är en exceptionell situation, säger Joakim Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen.
SKR diskuterar Kommunals förslag
 
Hemställan från SKR och Läkarförbundet till regeringen
SKR och Läkarförbundet ber regeringen om att skjuta upp införandet av bastjänstgöring och låta nuvarande regelverk för specialiseringstjänstgöring gälla året ut.
Införande av bastjänstgöring för läkare bör skjutas upp
 
VD-krönika
Vi är mitt uppe i en kris som saknar motstycke i modern tid. Samhället sätts på prov, men med gemensamma krafter ska vi rida ut den här krisen. Det skriver SKR:s VD Staffan Isling i sin senaste krönika.
Tid att hålla ihop och hjälpas åt
 
Jeanette Hedberg intervjuad i Kommunalarbetaren
Timanställda rings in för att täcka upp och klara verksamheterna inom vård och omsorg med anledning av coronaviruset. Men det arbetsrättsliga skyddet är svagare för timanställda om de smittas. SKR menar att det kan vara bra för kommuner och regioner att anställa på minst 15 dagar.
Anställ timvikarier under längre tid
 
Skyddsmask 90 tillåts i bekämpningen av coronaviruset
Arbetsmiljöverket har tagit beslut om att personlig skyddsutrustning som saknar CE-märkning, som skyddsmask 90, får användas för att skydda personal inom bland annat hälso- och sjukvården, äldre- och handikappomsorgen. ambulansen och räddningstjänsten. SKR välkomnar det beslutet.
Tillåtet att använda skyddsmask 90
 
Ingen prövning i Europadomstolen
Europadomstolen kommer inte att ta upp fallen med de två barnmorskor som av religiösa skäl vägrat utföra aborter.
Europadomstolen nobbar abortvägrande barnmorskor
 
Glöm inte bort arbetsmiljöarbetet
SKR och Arbetsmiljöverket lyfter fram 5 tips för att hålla igång arbetsmiljöarbetet när coronaviruset kräver mycket av arbetsgivarna.
5 tips för arbetsmiljöarbetet
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se