FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Mars 2020
 
Månadens utskick: 
  • FUB vidtar åtgärder med anledning av coronaviruset
    • Förbundsstämman och riksstämman 2020
    • Information riktat till lokalföreningar och länsförbund
  • Fångad i fattigdom  uppdaterad för 2020
  • Nu kan nya medlemmar swisha sin medlemsavgift
  • Lathundar och manualer till medlemssystemet
  • Nu kan ni söka bidrag ur Stiftelsen Kungaparets Bröllopsfond
fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").

 
 
FUB vidtar åtgärder med anledning av coronaviruset
Coronaviruset, covid-19 sprids nu snabbt även i Sverige. Många i FUB:s målgrupp tillhör riskgruppen som bör skyddas särskilt mot smitta. Därför väljer Riksförbundet att ställa in flera planerade möten och aktiviteter de kommande veckorna.

Vi har under den närmaste tiden beslutat ställa in eller förändra följande nationella aktiviteter:
  • Utbildning för rättsombud och medlemsrådgivare, 20-22 mars, ställs in.
  • Inre Ringen Sveriges styrelsemöte 27-29 mars, ställs in.
  • Rundabordssamtal om personalkompetens den 16 april, ställs in.
För dig som själv bokat resor till något möte eller aktivitet, glöm inte att avboka dessa. Detsamma gäller om du bokat hotell själv.


Förbundsstämman och riksstämman

Förbundsstyrelsens möte 27-28 mars hålls digitalt. Vid det mötet ska förbundsstyrelsen bestämma hur vi ska göra med FUB:s förbundsstämma, Inre Ringens riksstämma och Forum FUB som har planerats till 7-10 maj.
Information riktat till lokalföreningar och länsförbund

När det gäller verksamheten inom FUB hänvisar vi i första hand till Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Regeringen har också beslutat om att inga allmänna sammankomster med fler än 500 personer får hållas. Med tanke på att vi inom FUB har medlemmar som tillhör riskgrupperna för coronaviruset bör vi inom FUB ta ett extra stort ansvar för att förhindra smittspridning. Det är upp till varje lokalförening och länsförbund att själv ta ställning till sin egen verksamhet, men liksom på nationell nivå kan digitala möten i en del fall vara ett alternativ. Vid större sammankomster och aktiviteter kan dessa med fördel skjutas upp och planeras senare under våren. 

Årsredovisningar
När det gäller Länsförbundens ombudsmöten har vi flyttat fram datumet för att skicka in årsredovisning och protokoll från stämman till den 1 juni 2020.

Riksförbundet följer ständigt utvecklingen och informationen kommer att uppdateras. Efter förbundsstyrelsens sammanträde 27 mars återkommer vi i frågan om vårens stämmor i Riksförbundet FUB. 

Frågor?
Har ni frågor om coronaviruset hänvisar vi i första hand till Folkhälsomyndighetens hemsida. Rör det specifikt FUB är ni förstås välkomna att höra av er till kansliet.
 
 
Fångad i fattigdom 2020

FUB ger varje år ut rapporten ”Fångad i fattigdom” varje år. Det är en undersökning av ekonomin för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Nu är rapporten uppdaterad med nya siffror för 2020.
 
Många som tillhör LSS är fattiga. De har låg aktivitets- eller sjukersättning och bor i dyra gruppbostäder. De betalar också högre skatt än andra. Anhöriga bidrar med pengar, eller så behöver de söka försörjningsstöd från kommunen. Så borde det inte vara i ett rikt land som Sverige!
 
– Det är viljan som saknas i regeringen. Jag kan inte se annan förklaring till att de struntar i personer med funktionsnedsättningar som tillhör LSS-gruppen. De är, på grund av ointresset från ansvariga i regering och riksdag, dömda till ett liv i fattigdom, säger Harald Strand, FUB:s förbundsordförande.

Fångad i fattigdom? (2020) hittar ni här.
 
Nu kan nya medlemmar swisha sin medlemsavgift! 

Vi har tidigare gått ut med informationen om möjligheten att använda Swish när ni är ute och medlemsvärvar, men informationen tåls att upprepas! För att förenkla möjligheten att bli medlem kan ni som är ute och värvar nya medlemmar nu använda er av en QR-kod till Swish. En QR-kod är en kod för digital avläsning. När en person önskar att bli medlem kan de smidigt läsa av QR-koden i deras telefon, och bli direkt skickade till betalning via Swish. Det finns två QR-koder, en för huvudmedlem (240 kr) och en för familjemedlem (60 kr). QR-kodernas summa är låsta, det betyder att ingen kan betala mer eller mindre än den angivna medlemsavgiften. 

När personer vill bli medlem via Swish är det jätteviktigt att de i meddelanderaden anger:
  • NY följt av sitt fullständiga personnummer, inklusive de fyra sista sifforna.
  • För- och efternamn. 
Exempel: NY 19870605-8787, Sofia Andersson.

Detta för att riksförbundet ska kunna registrera personerna som nya medlemmar i medlemssystemet. Det sker inte automatiskt, och därför behöver vi både fullständigt personnummer och namn för att registreringen ska kunna gå igenom. 

QR-koderna hittar ni på Resursbanken. Klicka här för att komma dit. Ni skriver sedan ut dessa och kan ta med er dem när ni är ute och värvar! 

Har ni frågor? Kontakta Rebecka, rebecka.hartshorne@fub.se, 08-508 866 54.
 
Hur ändrar man e-postadress i medlemssystemet?
Och var skriver jag ut adressetiketter? 


Riksförbundet får många frågor kring hur man arbetar i det nya medlemssystemet. Det rör sig om frågor kring ändring av e-postadresser och postadresser, och hur man gör för att ta ut adressetiketter när man ska skicka saker till sina medlemmar. På FUB:s hemsida finns en jättebra manual som tydligt förklarar de olika funktionerna i medlemssystemet. Där hittar ni också information om inlogg, obetalda medlemsavgifter och hur man t.ex. söker efter medlemmar som valt att gå ur FUB. 

Manualen och mer information hittar ni här.
 
Till FUB-föreningar: Nu kan ni söka bidrag ur Stiftelsen Kungaparets Bröllopsfond
Stiftelsen Kungaparets Bröllopsfond lämnar bidrag till utvecklingsprojekt och verksamheter som syftar till att främja fysiska, kulturella och konstnärliga aktiviteter för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar.

Stiftelsen prioriterar projekt som är nyskapande och som kan ge värdefulla erfarenheter att sprida till andra. Bidrag kan beviljas till projekt/verksamheter under högst fem år i rad. Bidrag lämnas inte till enskilda personer.

 
Ansökan om bidrag sker genom stiftelsens digitala ansökningssystem på www.kungligafonder.se.
Ansökningstid 1 mars-1 april 2020.
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Rebecka Hartshorne, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.hartshorne@fub.se