Mars 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Aktuellt inom det regionala BUS-arbetet
 
Omorganisation och sparbeting inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm
Hälso-och sjukvårdsförvaltningen behöver anpassa sig till färre medarbetare och en kommande omorganisation. Inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar också de tjänstemän inom regionen som ingår i BUS-sekretariatet. Mot bakgrund av detta kan prioriteringar komma att göras i arbetet med BUS på regional nivå. Detta kan påverka pågående uppdrag på regional nivå inom ramen för BUS-samverkan.

Samverkansöverenskommelse kostnadsfördelning hjälpmedel förskola och skola
Arbete pågår med att revidera nuvarande överenskommelse från 1997. Överenskommelsen omfattar förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. I arbetsgruppen ingår sakkunniga från Haninge, Norrtälje och Stockholm stad. Arbetet beräknas vara klart innan sommaren. Förslaget kommer att gå ut på tjänstemannaremiss till kommunerna innan dess.

Hanteringen av hjälpmedel inom förskola och skola skiljer sig från hanteringen inom vård, omsorg och socialtjänst. Denna överenskommelse har därför inte sammanförts med överenskommelsen om hjälpmedel inom vård och omvårdnad i särskilt boende, dagverksamhet och daglig verksamhet.

Kontaktperson: Karin Soffiantini-Yildiz, processledare Storsthlm, karin.soffiantini-yildiz@storsthlm.se

Framtagande av överenskommelse barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet
Arbete med att ta fram en samverkansöverenskommelse kring barn som vårdas utanför det egna hemmet pågår. Syftet med överenskommelsen är att stärka barnrättsperspektivet genom att säkerställa att barn och unga som placeras utanför det egna hemmet får tillgång till hälso- sjuk- och tandvård på samma villkor som andra barn. Syftet är också att öka förutsättningarna för tidiga och samordnade insatser.

Samverkansöverenskommelsen ska innehålla gemensamma mål, ansvarsfördelning inför placering, under placeringen och inför att placeringen ska avslutas. En preliminär tidplan har tagits fram för arbetet och ett förslag på överenskommelse beräknas kunna skickas ut på tjänstemannaremiss till alla kommuner innan sommaren 2020.
Läs mer om uppdraget här.

Inom ramen för uppdraget att ta fram en överenskommelse för placerade barn har FoU Nordväst fått i uppdrag att ta fram en rapport som syftar till att skapa fördjupad kunskap om placerade barns tillgång till hälso- och sjukvård samt tandvård, för att kunna identifiera utmaningar och utvecklingsområden. Aktgranskning och djupintervjuer kommer att utföras i ett urval av kommuner och stadsdelar i länet.

Vid frågor, vänligen kontakta Elin Fischer, elin.fischer@stortshlm.se och/eller Margareta Cassel, margareta.cassel@sll.se

Dialogmöten med socialtjänsten kring tillämpning av lagen utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, LUS (2017:612) i verksamheter som möter barn och unga
17 av 26 kommuner har hittills deltagit i dialogmöten som arrangerats av Storsthlm, målgrupp har varit social barn- och ungdomsvård. Några av de saker som framkommit på dialogmötena är att ökad kunskap och dialog kring tillämpning behövs tillsammans med regionens verksamheter. Vikten av att lyfta frågan kring utskrivning från sluten hälso- och sjukvård för barn och unga i lokala BUS-grupperna och att se LUS i ett helhetssammanhang och i en vårdkedja har framförts.

Ett uppföljande dialogmöte arrangeras den 27 mars 2020, kl. 09.00-12.00. Anmäl dig här.

Läs mer om lagen och hitta regionalt material här.

Vid frågor, vänligen kontakta Tina Trygg, processledare Storsthlm, tina.trygg@storsthlm.se

En gemensam workshop, riktad till kommunala verksamheter och regionverksamheter, planeras att genomföras efter sommaren 2020. Mer information kommer längre fram.

Avvikelserapporter inom BUS-samverkan 2019
Under 2019 har 76 stycken avvikelserapporter mellan olika huvudmän inkommit till BUS-sekretariatet. De två vanligaste orsakerna till avvikelserapportering är att en central aktör uteblivit från SIP-möte samt att hantering kring remisser mellan elevhälsans medicinska del och de utredande verksamheterna inom Region Stockholm rapporterats inte ha fungerat i enlighet med befintliga samverkansrutiner.

Läs rapportsammanställningen i sin helhet här

En BUS-avvikelse är ett sätt att uppmärksamma avvikelser från BUS-överenskommelsen. Syftet är att uppmärksamma när samverkan inte fungerat på ett bra sätt för barnet/den unge och vidta åtgärder för att förebygga att det inträffar igen. BUS-sekretariatet får en kopia av BUS-avvikelsen för att kunna identifiera återkommande samverkansbrister som kan tyda på strukturella problem och som pekar på behov av att riktlinjer, förtydliganden eller samverkansrutiner behöver tas fram på regional nivå i BUSSAM. Kopian till BUS-sekretariatet skickas till funktionsbrevlådor på Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: bus-avvikelser@storsthlm.se och bus-avvikelser.hsf@sll.se

Om du har frågor om rapporten, vänligen kontakta Elin Fischer, elin.fischer@storsthlm.se

”En väg in” – ny verksamhet under uppbyggnad inom BUP
BUP Stockholm SLSO har en nystartad enhet som heter ”En väg in”. En väg in kommer att bli en gemensam remissingång för samtliga patienter. Enheten kommer att ta emot remisser och egenanmälan samt ha initial telefonkontakt. Syftet med ”En väg in” är att en första remissbedömning ska göras på enheten för att minska varierande bedömningar, öka tillgängligheten och för att BUP ska kunna prioritera patienter på rätt sätt över länet.

Mer information kan du läsa i denna artikel från BUP.

Socialtjänstens vägar in till BUP i enskilda ärenden
Ett behov som uttryckts från lokal nivå, av att förtydliga socialtjänstens möjligheter att aktualisera barn och unga hos BUP, har resulterat i att BUP tagit fram ett förtydligande dokument. Du hittar dokumentet här. 
Omvärldsbevakning
Uppdrag psykisk hälsa nationellt – SKR
31 januari träffade SKR och staten en överenskommelse om insatser inom området psykisk hälsa för 2020. Riktade stimulansmedel fördelas utifrån befolkningsmängd till Region Stockholm och till varje enskild kommun för att möjliggöra, enskilt eller i samverkan, fortsatt långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete inom området. Prioriterade områden är kunskapsbaserad och säker hälso- och sjukvård och socialtjänst, insatser till barn och unga inklusive barn- och ungdomspsykiatrin, psykiatrisk traumavård, Medel fördelas också till regional nivå inom följande områden: sammanhållen vård för personer som behöver insatser från både kommuner och regioner, brukarmedverkan, suicid-preventivt arbete på lokal och regional nivå samt till ungdoms-mottagningarna för arbete med att främja psykisk hälsa och motverka psykisk ohälsa bland barn och unga.
i Stockholms län
Samordnare för psykisk hälsa i Stockholms län är Anna Westin, Storsthlm och Damir Kurtovic, Hälso- och sjukvårds-förvaltningen. Bland annat kommer en seminarieserie kring skolnärvaro/frånvaro att hållas under våren 2020.

Mer information om den länsgemensamma satsningen inom området psykisk hälsa finns att läsa här.

Lägstanivå för elevhälsa
ska utredas

Utredaren Tommy Lagergren ska nu analysera regleringen av tillgång till elevhälsa och föreslå en ändring så att det förtydligas vad som är en acceptabel lägstanivå. Analysen ska göras som ett tilläggsuppdrag inom ramen för den pågående utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven.
 
Sammanhållen god och nära vård för barn och unga
(Dir. 2019:93)

Regeringen har utsett en särskild utredare, Peter Almgren, som ska se över förutsättningarna för en sammanhållen god och nära vård för barn och unga. Syftet med uppdraget är att uppnå en mer likvärdig vård som innefattar förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn och unga i hela landet. Syftet är också att genom insatser inom den nära vården för barn och unga som lider av psykisk ohälsa avlasta den specia­liserade barn-och ungdomspsykiatrin, BUP.

Uppdraget att utreda förutsättningarna för en sammanhållen god och nära vård för barn och unga ska redovisas senast den 1 maj 2021.

SKR förstudie ”Att stärka samverkan med SIP”
Förstudien "Att stärka samverkan med hjälp av SIP" är klar och publicerad. Den är en del i överenskommelsen inom området psykisk hälsa 2019. Studien innehåller en nulägeskartläggning som ger en bild av framgångsfaktorer och hinder samt ger rekommendationer om vidare arbete med SIP i framtiden.

Du kan läsa förstudien i sin helhet här.

Ny studie: Skolledaren avgörande för ett framgångsrikt elevhälsoarbete
Den här studien visar att ett sammansvetsat elevhälsoteam inte räcker. Ett främjande och förebyggande elevhälsoarbete som håller över tid är beroende av att elevhälsans teamutveckling samordnas med lärares och övrig personals utveckling för att verksamheten ska kunna arbeta förebyggande och främjande på det sätt som skollagen uttrycker det. En drivande rektor är avgörande för denna samordning.

Läs om studien här
Nästa nyhetsbrev
Nyhetsbrevet ges ut av BUS-sekretariatet cirka två gånger per år. Nästa nyhetsbrev kommer i september/oktober 2020. Har du frågor eller något du tycker ska finnas med i nyhetsbrevet? Kontakta BUS-sekretariatet via kontaktuppgifter nedan.