Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om statistik från den preliminära antagningen och resultatet av årets elevenkät.
AKTUELLT JUST NU
Hur hanterar vi Corona?
 
Vi är nu alla i en väldigt speciell situation med tanke på Coronaviruset (Covid-19). Gymnasieantagningen bevakar läget och tar fram handlingsplaner för att hantera eventuella konsekvenser för årets antagning. Vi har tagit fram och kommunicerat en beredskapsplan till samtliga kommuner och skolor.

Beredskapsplanen kan du även ta del av på vår internwebb.
 
Tillsvidare arbetar vi med ambitionen att hålla vår nuvarande tidplan, men håller er uppdaterade om något skulle förändras.
 
Vi har utifrån rekommendationer också begränsat våra besökstider för tillfället. Vi publicerar löpande information om telefon- och besökstider på vår webbplats under Aktuellt.

Ta hand om varandra i dessa tider, vi önskar er allt gott!

Vänliga hälsningar
Charlott Rydén, verksamhetschef på Gymnasieantagningen

Läs beredskapsplanen för gymnasieantagningen utifrån Covid-19

Se information om ändrade telefontider och besökstid i april
Statistik från den preliminära antagningen
 
Den 15 april är den preliminära antagningen klar och visas för både huvudmän och sökande i Indra. Vi publicerar då även resultatet på vår webbplats.

Observera att vissa huvudmän under rådande situation med Corona inte har kunnat registrera samtliga färdighetsprovpoäng eller fattat beslut om särskilt behovsstöd. Detta kan i vissa fall påverka statistiken då många elever kan verka obehöriga.

Statistiken går att hitta under Statistik och rapporter
 
Som huvudman har du möjlighet att se resultatet av preliminärantagningen i Indra analys redan den 9 april.
 
Omvalsperioden börjar den 15 april
 
Den 15 april öppnar ansökan igen. Omvalsperioden pågår fram till och med den 15 maj.
 
Som stöd till eleverna i omvalet finns en checklista som studie- och yrkesvägledare kan dela till elever och vårdnadshavare samt ett brev om den preliminära antagningsstatistiken och omvalet.
 

Observera att nya val eller val som flyttas upp i ansökan efter att ansökan stängt den 15 maj, anses som sena val, och sökande antas i mån av plats på de valen, oavsett meritvärde, det vill säga efter dem som hade valet i tid.

Här hittar du en checklista för omvalsperioden

Brev till sökande om preliminär antagningsstatistik och omval
Resultatet av årets elevenkät år 2 är klart
 
På uppdrag av länets kommuner och Håbo kommun har Gymnasieantagningen Storsthlm genomfört den årliga elevenkätsundersökningen för eleverna i år 2 på gymnasiet.

Undersökningen genomfördes som en webbenkät där eleverna vid kommunala och fristående gymnasieskolor under januari och februari svarade på frågor om trygghet och trivsel, lärandet, inflytande och utbildningsval - framtida arbetsliv. Se elevernas svar i rapporten.

Totalrapport för länet finns på Storsthlms webbplats

Skolrapporter kommer att visas på Gymnasieantagningens webbplats från den 15 april
Utbildningar som inte startar 2020
 
Vi har samlat ihop en lista över de utbildningar där huvudmannen meddelat att de inte kommer att starta under 2020.

Här kan du ta del av listan över utbildningar
Aktuella rättelser och fel i Indra
 
Vi befinner oss nu i vårt första skarpa år med Indra och stöter på både fel och buggar och ser ett stort behov av vidareutveckling för att ytterligare förbättra och effektivisera antagningen. Vi kommer nu att publicera ett par nya sidor på vår internwebb för att ge en ökad transparens i de utvecklingsinsatser vi genomför. På en av sidorna kan du till exempel se en lista på några av våra kända fel i Indra.

Se listan på kända fel i Indra här
 
Vi vill också passa på att tacka alla er som skickar in så många bra förslag och önskemål om förbättringar - fortsätt gärna med det! Ett tips är att använda vår mall för förbättringsförslag.

Du hittar mallen för förbättringsförslag här
Gymnasieantagningens nya webbplats 
 
I början av året startade vi ett projekt för att bygga om Gymnasieantagningens webbplats. Detta arbete görs bland annat för att Gymnasieantagningen ska uppfylla de nya tillgänglighetskraven för befintliga webbplatser, som kommer att träda i kraft i slutet av september 2020. Vårt mål är också att webbplatsen ska vara så användarvänlig och bra som möjligt för våra målgrupper, som till stor del innefattar er. Vi vill även att kopplingen mellan antagningssystemet Indra och den publika webben ska kännas tydligare.

Ett första led i arbetet har varit att ta reda på synpunkter och tankar om webbplatsen i en förstudie som byggt på intervjuer med våra målgrupper. Vi har intervjuat elever, vårdnadshavare, studie- och yrkesvägledare och beslutsfattare under mars och början av april. Vi vill passa på att tacka för de medverkandes tid och värdefulla synpunkter. 

Nästa steg i arbetet är att analysera svaren och ta fram förslag på en ny webbplats. Arbetet kommer att pågå under 2020 och vi kommer att återkomma med mer information lite längre fram.
Asylsökande ungdomar och LMA-kort - vad gäller i Indra?
 
Asylsökande ungdomar behöver uppvisa ett giltigt LMA-kort från Migrationsverket för att ha rätt till utbildning i Gymnasieskolan.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för de som är asylsökande
 
Du som studie- och yrkesvägledare för en asylsökande ungdom anger elevens LMA-nummer under Grundläggande uppgifter. Därefter laddar du upp LMA-kortet och anger dess giltighetsdatum i elevkortet under rubriken LMA-nummer.
 
Om dessa uppgifter inte läggs in, kan en asylsökande ungdom inte bli antagen till gymnasiet. I Indramanualens kapitel om Elevkortets flik Kontaktuppgifter har vi beskrivit hur du lägger in uppgifterna.

Här hittar du information om hur du lägger in uppgifterna
 
TIPS! För att eleven ska kunna bli antagen måste LMA-kortet vara giltigt över slutantagningen, men du ska ändå lägga in LMA-kort som har kortare giltighetstid. På så vis får du och eleven ett meddelande av Indra när LMA-kortet behöver förnyas.
 
LMA-kort kan laddas upp i Indra fram till att inloggningen stänger inför den slutliga antagningen den 22 juni klockan 13.00. LMA-korten bör dock vara uppladdade senast  den 1 juni klockan 16.00 så att beslutsfattarna hinner ta antagningsbeslut på alla asylsökande inför att inloggningen stänger den 22 juni. Nya LMA-kort laddas sen kontinuerligt upp från den 1 juli.
 
Länk till alla tidplaner
För information om antagningsårets viktiga datum se Indras tidslinje och internwebben.
Tidplan
Aktiviteter i tidplanen
 
Ansökningswebben stängs för omval
 
den 15 maj klockan 23:59

 
Missa inte att ladda upp blanketterna
 
Blanketterna, det vill säga underlag för ansökan om Dispens engelska, ansökan om Fri kvot – särskilda omständigheter, Antagningsunderlag IM, Språkintroduktion, Särskilda skäl förstahandsmotagande annan kommun samt Särskilt behovsunderlag ska laddas upp i Indra i maj.

Håll koll på tidplanen så att du inte missar viktiga datum
 
Indra Analys
 
Indra Analys, vårt nya statistik- och analysverktyg finns nu på plats. Samtliga fristående- och kommunala gymnasieskolor samt kommunala förvaltningar har fått användarkonton.
Vi återkommer inom kort med information om vilken typ av utbildningstillfällen vi kommer att tillhandahålla. Tillsvidare finns det lathundar och manualer att ta del av på vår internwebb.

Här hittar du manualer och lathundar till Indra Analys
Studievägar – specialpedagogisk verksamhet
 
Det har kommit en del frågor till Storsthlm om mindre undervisningsgrupper inom nationella program, även benämnda särskilda behovsgrupper och studievägar med specialpedagogisk inriktning.

För att ge en bakgrund och information om dessa studievägar inom samverkansavtalet i Stockholms län och Håbo kommun, kort info kring pris och ersättning har Karin Soffiantini Yildiz, uppdragsledare för Storsthlms samverkansavtal och prislista för gymnasieskolan, sammanställt denna information.

Ansökningsförfarande, pris och ersättningar till fristående huvudmän med motsvarande studievägar hanteras på samma sätt, på lika villkor, som de kommunala huvudmännens studievägar.

Läs mer om specialpedagogisk verksamhet här

Läs om förtydligande och kompletterande information om nationella program mindre undervisningsgrupper 
Vanlig fråga på supporten
 
Yttrande- och beslutshantering
 
Just nu är det många som undrar hur det går med yttrande- och beslutshanteringen till gymnasiesärskolan och för introduktionsprogram för grupp.

Här har vi samlat information om yttrande- och beslutshantering
 
Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av maj
 
I nästa nyhetsbrev kommer vi bland annat att informera om den slutgiltiga antagningen och vad ändringar i ansökan innebär, efter att ansökan har stängt den 15 maj.