Stöd kring Corona
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
EU:s handlingsplan för Gröna given
 
Den 11 mars presenterade EU-kommissionen en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi, en central del av den Gröna given som presenterades i december, och som ska vägleda till hållbar tillväxt.

Handlingsplanen innehåller flera steg för hur hållbara produkter ska bli normen. Ny lagstiftning ska försäkra att produkter som placeras på marknaden inom EU har en längre livslängd än idag, och att de blir enklare att återanvända, reparera och återvinna. De ska dessutom i så hög grad som möjligt tillverkas av återvunnet material.
Stöd kring Corona
 
Avfall Sverige har sammanställt generell information med koppling till den pågående Corona-epidemin. I ett dokument summeras regler och rekommendationer kring smittförande avfall från Coronavirus covid-19 i relation till bland annat definitionen av hushållsavfall, plockanalyser, arbetsmiljö samt klassning och transport av avfall.
Unik kraftsamling mot matsvinn
 
Genom en frivillig överenskommelse ska ett stort antal aktörer minska mängden ätbar mat som slängs – allt från jordbrukare till storkök, restauranger och butiker. Det kan bli ett viktigt steg för att nå FN:s mål om halverat matsvinn till 2030.

Läs mer
Ändrade avfallsdirektiv till Lagrådet
 
Att begreppet ”kommunalt avfall” ska ersätta ”hushållsavfall” och ett tydligt kommunalt ansvar för bygg- och rivningsavfall från privatpersoner är några förslag till förordningsändringar som regeringen nu skickat på remiss till Lagrådet.

Läs mer
 
Sveriges Radio missar helheten
 
I Vetenskapsradions serie ”Avfallspyramiden” jämförs enskilda kommuner i Italien med svenska storstäder. Bilden som ges av italiensk avfallshantering och svensk energiåtervinning är missvisande och Avfall Sverige har skickat en faktatät kommentar till programmet.

Läs Avfall Sveriges kommentar
Debatt om kemikalieskatten
 
Den 6 mars hölls en interpellationsdebatt om kemikalieskattens påverkan på försäljning av begagnad elektronik, bland annat baserad på en debattartikel från Avfall Sverige.
– I praktiken styr kemikalieskatten bort från det mer hållbara valet, sade Hampus Hagman.

Läs mer
Remissvar
Kritik mot föreskrifter 
 
Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter gäller genomförande av reviderade avfallsdirektiv. Avfall Sverige anser bland annat att ekonomiska och insamlingstekniska förutsättningar bör tas med som möjliga grunder för undantag från kravet på separat insamling av matavfall.

Läs mer
Remissvar
Otydligt om BAT
 
Industriutsläppsförordningen föreslås ändras vad gäller bästa tillgängliga teknik (BAT) för avfallsbehandling. För att skapa tydlighet och förutsägbarhet för verksamheter och anläggningar bör information om vilka behandlingsprocesser som omfattas anges tydligare, menar Avfall Sverige.

Läs mer
FAQ om nya sopspråket
 
Avfall Sveriges arbete med att ta fram en gemensam terminologi, symboler och färger för avfallsfraktioner fortsätter som planerat. Till sommaren planeras ett system presenteras.

För att underlätta för medlemmarna har vi samlat vanliga frågor och svar om ststemet på medlemssidorna.

Läs mer
Innovation Fund: Call for Experts
 
The EU Commission is looking for experienced and motivated experts to evaluate projects applying for funding from the Innovation Fund, one of the world’s largest funding programmes for the demonstration of innovative low-carbon technologies.
 
Slamnätverket träffas
 
När: 4 juni
Var: Tommarp/Hammenhög, Skåne

Temat för träffen är alternativ hantering av slam från enskilda avlopp. Hur kan vi hantera slam som inte får/kan lämnas på reningsverken? Vi studerar avvattning via transportabelt avvattninsgverk.
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Hantering av asbest på ÅVC och anläggningar
 
När: 18 mars
Var: Stockholm

På denna temadag lär vi oss känna igen avfall som kan innehålla asbest och hur det ska hanteras. Vi går också igenom regelverk, rutiner och skyddsutrustning och får del av en färsk rapport på området.

Läs mer
Lösningar för glesbygd, öar och små turistorter
 
När: 22 april
Var: Norrtälje

Välkommen till temadagen Avfallshantering i glesbygd, på öar och vid säsongsvariationer.
Här serveras goda exempel, vi gör studiebesök i Norrtäljes skärgård och djupdyker i Avfall Sveriges rapport på ämnet, som tagits fram av Urban Earth Consulting.
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 22–23 april 2020
Var: Malmö

Lär dig göra avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Vi går igenom nya föreskrifter och vägledning från Naturvårdsverket avseende renhållningsordningens avfallsplan och Avfall Sveriges reviderade handbok på området.

Läs mer
Aktuellt inom energiåtervinning
 
När: 22 april
Var: Stockholm

Temadagen avspeglar nyheter, förändringar och framtidsutsikter för energiåtervinning. Innehållet spänner från CCS och fossilfrihet till konsekvenserna av brexit och till energiåtervinningens framtida roll.

Läs mer
Förebygga avfall – en kurs i att coacha
 
När: 5–6 maj
Var: Gävle

Lär dig hur en kommun kan generera positiva effekter genom att förebygga avfall systematiskt och integrerat med annan verksamhetsutveckling. Kursen är även användbar för andra än kommunala verksamheter.

Läs mer
Vattenhantering på avfallsanläggningar
 
När: 27–28 maj
Var: Malmö

Denna fördjupningskurs inriktar sig på tillstånds- och processutvecklingsfrågor som rör hantering och behandling av olika vatten från deponi- och avfallsytor. Juridik och BAT-slutsatser för avfallsbehandling och avfallsförbränning är ämnen som tas upp.

Läs mer
Policy för avbokning
 
Om du är orolig för att resa och delta på utbildningarna just nu har vi full förståelse för det. Vill du boka av gäller avbokningsvillkoren som vanligt. Du hittar vår bokningspolicy här.