Ny webbutbildning PBL och kulturvärden
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
18 mars 2020
Foto: Bengt A Lundberg, Riksantikvarieämbetet.
Nytt i PBL akademin
 
Ny webbutbildning: PBL och kulturvärden

Den här webbutbildningen riktar sig till dig som vill ha en sammanhållen introduktion om hur kulturvärden hanteras i de olika delarna av plan- och byggprocessen
Syftet med introduktionsutbildningen i PBL och kulturvärden är att den ska bidra till en mer effektiv och rättssäker tillämpning av PBL genom en bättre och enhetlig kunskap om hantering av kulturvärden. Genom att gå denna utbildning så får du en grundläggande kunskap om hur det allmänna intresset kulturvärden ska tas om hand i plan- och byggprocesser enligt plan- och bygglagen, PBL.
Utbildningen är ursprungligen ett initiativ från länsstyrelsernas kulturmiljöforum. Boverket, Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna har samverkat i framtagandet av webbutbildningen och även Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, har medverkat i initiativgruppen, vilka har satt ramarna för innehållet.

Länsstyrelsen genomför utbildningsträffar med hjälp av handledarmaterial
Till utbildningens olika avsnitt finns det handledarmaterial som fungerar som ett stöd för att genomföra seminarier i storgrupp med exempelvis flera kommuner. Länsstyrelsen har en särskild roll i att planera och genomföra dessa träffar. I materialet finns framförallt färdigskrivna diskussionsfrågor och kompletterande information som man kan utgå ifrån och anpassa till den enskilda träffen.
Handledmaterialet är fritt tillgängligt för alla att använda och för att anordna fysiska träffar och diskutera i samband med att man ser utbildningen.
Läs mer om utbildningen och de skypeträffar som anordnas för dig som ska anordna ett seminarium.

Läs mer och gå utbildningen på vår webbplats!
 
Webbseminarium om klimatdeklarationer
 
Den 26 mars klockan 14:00-15:00 sänder Boverket ett webbseminarium om klimatdeklarationer av byggnader.

Regeringen har nu skickat ut ett förslag till lag om klimatdeklarationer av nya byggnader. Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022. Följ seminariet och få tips på hur din organisation kan förbereda sig.

Ur programmet
Vad är en klimatdeklaration, vad är en EPD, vem är det som ska deklarera och hur kan jag förbereda mig? Under webbseminariet presenteras remissförslaget om klimatdeklarationer.
Under seminariet kan du också ställa frågor via vår chatt.
Ta reda på mer om livscykelanalys
På Boverkets webb finns en vägledning om livscykelanalyser (LCA) för dig som vill veta mer om eller ska beställa en LCA för ett byggprojekt eller göra en LCA-beräkning. En LCA är den metod som används när man ska ta fram en klimatdeklaration.
Till vem vänder sig detta webbseminarium
Vi vänder oss främst till byggherrar, byggentreprenörer, arkitekter, projektörer och miljöexperter (LCA) i byggbranschen samt bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer på kommuner.

Medverkande
Från Boverket medverkar Kristina Einarsson, projektledare, Thomas Johansson och Roger Antonsson, delprojektledare. Från Skanska medverkar Jeanette Sveder Lundin.

Läs mer på Boverkets webbplats.
 
Boverkets PBL poddsändningar tas bort den 31 mars
 

Den 31 mars släcks Boverkets PBL poddsändningar ner på grund av att materialet är av äldre karaktär. Poddsändningarna är ursprungligen framtagna till PBL kompetensdagar, en nätverksträff som Boverket genomförde under 2017 och 2018.
 
Fyra personer sitter runt ett bord och pekar samt ritar på ett papper tillsammans.
Foto:Olof Moberg.
Ivriga diskussioner om bygglov och byggprocess
 

PBL kompetens anordnar under året ett antal dialogmöten där syftet är att stärka PBL-nätverk och få en ökad förståelse för varandras roll i lov- och byggprocessen.

Vid en workshop i Falun i mitten av februari deltog ett 40-tal personer från kommuner, företag och länsstyrelsen. Temat var knäckfrågor i lov- och byggprocessen, ett ämne som väcker diskussion och där mötet mellan olika parter i processen är en viktig del för att få ökad förståelse.
Från mötet kan följande citat vara värda att lyfta upp:


"Som förtroendevald har det varit en nyttig påminnelse och konkretisering av hur viktigt det är att jag skiljer på min roll som ”tyckande politiker” och ansvarig för en myndighet."
"Tänk om aktörerna kunde sätta sig in i detaljplanerna på riktigt innan de startar nya projekt, då skulle många missförstånd undvikas och tid och pengar sparas."
"Mycket nyttigt att träffa andra, detta borde genomföras på fler ställen i landet."

Resultatet av mötet var dels en översiktsbild över hur det ser ut här och nu, för de som deltog, samtidigt som det ger Boverket en inblick i vilka frågor som diskuteras och som man vill ta upp vid sådana här tillfällen. En liknande workshop planeras härnäst i Skåne den 3 juni.
 
 
Foto: Lillemor Frenkel.
Stort intresse från byggbranschen på PBL-seminarium
 

Dialog- och kunskapsseminariet "Att samverka i bostadsprojekt” i Kalmar den 13 februari samlade närmare 50 deltagare från kommunerna i Kalmar, Oskarshamn, Karlskrona, Nybro och Växjö.


Dessa seminarier vänder sig förutom till regioner, länsstyrelser, kommuner med tjänstepersoner och politiker även till med byggherrar/ projektutvecklare/ exploatörer.

Genom seminarierna får de olika aktörerna som är delaktiga i samhällsbyggnadsprocessen insyn i och förståelse för de andra aktörernas förutsättningar och problemställningar i relation till PBL. En ökad förståelse för andra aktörer gör plan- och byggprocessen effektivare vilket gynnar bostadsbyggandet. I Kalmar kom hälften av deltagarna från byggbranschen. Föreläsare från SKR, Länsstyrelsen, KTH, Boverket och byggbranschen medverkar och upplägget har utvecklats med tiden. Samtliga möten har fått ett engagerat och positivt gensvar från deltagarna som också får också tillfälle att reflektera kring hur och i vilken form man lokalt kan hitta samverkansformer.

Digitalisera material
Ett nästa steg är att digitalisera material till seminarierna för att parterna själva ska kunna anordna möten där nätverk utvecklas. I Kalmar och passade man också på att spela in deltagarnas tankar kring samverkan, dilemman och framgångsfaktorer.

 
 
Nyheter i PBL kunskapsbanken
 
Utökad byggnadsarea för komplementbostadshus
Riksdagen har beslutat att den tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus ska utökas från 25,0 till 30,0 kvadratmeter. Lagändringen kommer att träda i kraft den 1 mars 2020. Utökning till 30,0 kvadratmeter gäller endast Attefallshus som används som komplementbostadshus.

Läs mer på PBL kunskapsbanken

Godstransporter i fysisk planering
Boverket har publicerat en vägledning om att arbeta med godstransporter i planeringsprocessens alla delar. Vägledningen ger råd och tips om hur det går att arbeta med godstransporter för att främja en hållbar utveckling, bidra till ett effektivare markutnyttjande och till en mer attraktiv stadsmiljö.

Läs mer på PBL kunskapsbanken

Dispens från kraven vid experimentbyggande
Boverket får i enskilda fall ge dispens från bland annat kraven på bostadsutformning och tillgänglighet i plan- och byggförordningen. För att dispens ska kunna ges ska det handla om byggande i experimentsyfte.

Läs mer på PBL kunskapsbanken
 
 
Boverket samarbetar med Blekinge Tekniska Högskola i nya distanskurser inom fysisk planering
 

Till hösten ger BTH två nya distansutbildningar i samverkan med Boverket.
Det är ”Detaljplanering- Grundkurs” som riktar sig främst till de som läst näraliggande utbildningar och nu vill lära sig om detaljplaneringens grunder.

Den andra kursen är ”Planering och klimatförändring” som syftar till att vidareutbilda och fördjupa planerares kunskap med anseende på förväntade klimatförändringar och dess effekter, klimatrelaterade risker och hot samt möjligheter till olika former av klimatanpassning i planering.

Samverkan med Boverket kommer ske på olika sätt och undervisning sker huvudsakligen på distans.

Läs mer på BTH:s webbplats.
 
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet