Tips på dolda pärlor i kunskapsbanken
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Maj 2020 PBL Nano #20
Kunskapsbanken – tips på dolda pärlor
 

Lektionsmål
 
Deltagaren ska få tips om sidor som inte besöks så ofta

PBL nano lever under devisen att ge kort information om sådant du inte visste att du behövde veta om tillämpningen av plan- och bygglagen. Den här månadens nano tipsar därför om sidor som inte har haft så många besökare under det senaste året.

I kommunallagen anges att fullmäktige ska tillsätta de nämnder som utöver styrelsen behövs för att fullgöra kommunens uppgifter enligt lag eller annan författning och för övrig verksamhet. Kommunerna har alltså en betydande frihet att själva bestämma hur nämndverksamheten ska organiseras. I PBL är det dock uttryckligen angivet att det i varje kommun ska finnas en byggnadsnämnd. Det är givetvis viktigt att byggnadsnämndens förvaltning sköts på ett korrekt sätt.

Via denna länk till PBL kunskapsbanken får du bra information om just byggnadsnämndens förvaltning. I anslutning till detta finns även i övrigt flera läsvärda sidor om byggnadsnämnden.
 
Tips om verkställighetsmedel
 
Byggnadsnämnden har tillsyn över att byggherren fullgör sina skyldigheter enligt plan- och bygglagen, PBL, och dess föreskrifter. Att utöva tillsynen är i sig inte en helt enkel uppgift och om till exempel ett föreläggande inte följs så kan byggnadsnämnden använda sig av olika verkställighetsmedel.

Via denna länk till PBL kunskapsbanken får du tips om ett av dessa verkställighetsmedel, genomförande på bekostnad av den som fått ett föreläggande.
 
Inspiration för att skapa ekosystemtjänster
 
Människan är beroende av naturen och de tjänster som den ger. I den byggda miljön renar naturen luft, tar hand om dagvatten och ger hälsa och rekreation. Hur vi använder mark och vatten, planerar och bygger är centralt för naturens förmåga att leverera ekosystemtjänster. PBL är den lagstiftning som reglerar planläggning av mark och vatten och byggande. Genom tillämpning av PBL kan därför goda förutsättningar för ekosystemtjänster skapas. När kommunen avväger mellan olika intressen i planeringen behöver de aktuella ekosystemtjänsterna vara kända. Det är också möjligt att skapa nya ekosystemtjänster när vi bygger och förvaltar, framförallt i områden där det råder brist på ekosystemtjänster.

Via denna länk till PBL kunskapsbanken får du lite inspiration om hur man kan jobba med gröna lösningar på tomter, hårdgjorda ytor och på byggnader.
 
Områdesbestämmelser och kulturvärden
 
Människan är inte enbart beroende av naturen och ekosystemtjänster. Det är även viktigt att värna om kulturvärdena för att säkerställa en långsiktigt hållbar livsmiljö. Genom bestämmelser i en detaljplan har en kommun långtgående möjligheter att skydda ett områdes kulturvärden och att ange hur ett område kan utvecklas och förändras utan att kulturvärdena skadas. Utanför planlagt område krävs varken rivningslov för att riva byggnader eller bygglov ens för mycket omfattande fasadändringar. Kravet på att ändringar av byggnader ska utföras varsamt och att byggnader med särskilda kulturvärden inte får förvanskas gäller dock även om en åtgärd inte fordrar bygglov. Bygglovsprocessen ger dock en möjlighet att i förväg föra en dialog mellan byggherre och byggnadsnämnd om hur olika åtgärder kan utföras utan att skada bebyggelsens kulturvärden och om hur regelverkets krav kan tillgodoses. Fordras inget bygglov så är det först i efterhand som byggnadsnämnden kan ingripa om åtgärden har utförts på ett felaktigt sätt. Detta kan ha medfört en oåterkallelig skada på kulturvärdena och kan innebära höga kostnader för byggherren. I ett område med begränsat bebyggelsetryck kan områdesbestämmelser med utökad lovplikt och viss reglering av bebyggelsens egenskaper ge ett tillräckligt stöd för att värna ett områdes kulturvärden.

Via denna länk till PBL kunskapsbanken får du mer information om områdesbestämmelser och kulturvärden.
 
Bullerprövning i bygglov
 
Buller brukar beskrivas som oönskat ljud. Sådant oönskat ljud kan vara störande, i synnerhet när människor söker tystnad för vila, rekreation och återhämtning. Vid planläggning och i ärenden om förhandsbesked och bygglov ska bostadsbyggnader lokaliseras till samt utformas och placeras på mark som är lämpad för ändamålet samt med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.

Via denna länk till PBL kunskapsbanken får du tips om bullerprövning i bygglovsprövningen.
 
Så kan vi förbättra luftkvaliteten
 
Även luftföroreningar har negativ påverkan på människors hälsa. Dålig luftkvalitet i närheten av bebyggelse kan vara ett problem både i städer och i landsbygdsmiljö. I städerna handlar det ofta om partiklar och gaser som uppkommer från trafik och olika förbränningsprocesser. I sammanhållen bebyggelse på landsbygden, i städer eller i tätorter kan utsläpp från småskalig vedeldning medföra negativa hälsoeffekter.

Via denna länk till PBL kunskapsbanken kan du läsa mer om luftkvalitetsförordningen och miljökvalitetsnormer för luft och om miljökvalitetsmålet Frisk luft.
 
 
Vilka är vi?
 
Det är Johan Larsson, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner samt Jonas Ledelius, länsjurist länstyrelsen Västra Götaland som står för innehållet i PBL Nano.
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. 
Prenumerera på PBL Nano!