Vecka 11

10 mars 2020

I veckans nyhetsbrev kan du ta del av P4 Göteborgs radioinslag om omorganiseringen av skolan i Göteborg som väckt ett stort intresse. "Vi gör Sveriges största skolorganisationsförändring", säger skoldirektör Bengt Randén till P4 Göteborg.

Missa inte heller utbildningsminister Anna Ekströms debattartikel i vilken hon presenterar ett nytt uppdrag för skolmyndigheterna. Du hittar den i nyhetsbrevet nedan.

Vänliga hälsningar



John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 
 

 
Omvärlden kollar in Göteborgs skolor
 
Största förändringen i svensk skola sker i Göteborg just nu. (webb-radio)
P4 Göteborg
 
"Nya krav på skolmyndigheter ger starkare skola"
 
Den växande skolmarknaden utsätts för många inspektioner, men systematisk återkoppling till huvudmännen saknas. Därför har regeringen nu beslutat om ett nytt uppdrag för våra skolmyndigheter – ett stort steg mot ökad kunskap och likvärdighet i skolan, skriver Anna Ekström (S).
Dagens Samhälle
 
Specialpedagogik i förskolan, 1-2 oktober i Stockholm
 
Läs mer och boka din plats
Konferensen för dig som är specialpedagog med ansvar för förskoleverksamheter. Ta del av föreläsningar om selektiv mutism hos barn, lekgrupper för barn som har svårigheter med lek och samspel, hur systematisk språklek i förskolan kan förebygga läs- och skrivsvårigheter samt att handleda specialpedagogiska frågor i förskolans värld. Välkommen!
Läs mer och boka din plats
 
 
Om skolan och nya coronaviruset
 
Flera skolor i landet har stängt under måndagen med anledning av oro för det nya coronaviruset.
Svenska Dagbladet
Fem skolor i Stockholms län håller stängt sedan elever eller anhöriga bekräftats smittade av nya coronaviruset. Folkhälsomyndigheten anser att det är fel, men Kunskapsskolan i Nacka riktar skarp kritik mot myndigheterna för otydlig vägledning.
Dagens Nyheter
Många barn och ungdomar hålls just nu hemma från skolor på grund av oro för coronaviruset. Om frånvaron fortsätter under nästa vecka påverkar det de nationella proven i svenska för årskurs 9.
Lärarnas tidning
 
Aktuella rapporter
 
Åtgärder mot skolsegregation är sannolikt inte effektiva för att förbättra utrikes födda elevers resultat. I en ny rapport visar vi på tre andra vägar för att minska studiegapet, skriver forskarna Hans Grönqvist och Susan Niknami.
Svenska Dagbladet
Studiegapet mellan inrikes och utrikes födda elever. (pdf)
Studieförbundet Näringsliv & Samhälle
Teknikstrul är ett arbetsmiljöproblem. En ny rapport visar att varannan lärare lider av it-relaterade motgångar på minst hälften av lektionerna. Värst är det på högstadiet, där studieron också i hög grad försämras genom diggi-strulet.
Lärarnas tidning
Felsökning pågår. It i skolan behöver en omstart - En rapport om den digitala arbetsmiljön i skolan. (pdf)
Lärarförbundet
Antalet barn och ungdomar växer och skolbristen är redan ett faktum. Sveriges friskolor vill växa och kan ta mycket av de investeringskostnader som kommuner annars själva måste lösa. För att friskolor ska kunna starta eller utökas krävs tillstånd från Skolinspektionen. Men hur väl stämmer Skolinspektionens tillståndsgivning med kommunernas ökade behov av skolor?
Friskolornas riksförbund
Klarar Sverige skolbristen? Om hinder för fristående skolors etablering i skuggan av den växande skolbristen. (pdf)
Friskolornas riksförbund
Fristående skolor överkompenseras med cirka 20 procent jämfört med kommunala skolor, visar vi i en ny rapport. Dessa orimligheter måste rättas till, skriver Boel Vallgårda och Johan Enfeldt från Nätverket för en likvärdig skola.
Svenska Dagbladet
Förändring av resursfördelning för ökad likvärdighet i grundskolan. (pdf)
Nätverket för en likvärdig skola
 
 
Skolbibliotek 2020, 5-6 maj i Stockholm
 
Läs mer och boka din plats
Årlig konferens för dig som är skolbibliotekarie! Ta del av fördjupande föreläsningar om bl. a. att skapa engagemang hos läsovilliga elever, vikten av digital medborgarlitteracitet och skolbibliotekets roll i det nya medielandskapet, MIK i praktiken, modeller och effektiva lösningar för små och stora skolbibliotek samt ”shared reading” som metod för att växa språkligt, socialt och litterärt.
Läs mer och boka din plats
 
 
Färre klagar hos Skolinspektionen
 
För första gången har antalet anmälningar till Skolinspektionen minskat. Fjolårets minskning är så pass stor som nio procent jämfört med 2018. Kanske beror nedgången på att kommuner och friskolor får fler klagomål direkt till sig.
Svenska Dagbladet
Under 2019 inkom det 4 623 anmälningar till Skolinspektionen och BEO. Det är en minskning med 9 procent jämfört med 2018. Det är första gången sedan Skolinspektionen bildades som antalet inkomna anmälningar minskade.
Skolinspektionen
 
Lärarnas tidning: Svårt hinna med både f-klass och fritids
 
Fyra timmar i veckan till att planera och utvärdera lektioner – för två olika skolformer. Lärare i förskoleklass och fritidshem rapporterar hög stress och mycket hemarbete i en unik enkät som Lärarnas tidning genomfört.
Lärarnas tidning
I Lärarnas tidnings enkät fick drygt 100 lärare i förskoleklass, från nästan lika många kommuner själva kommentera arbetet, läget och framtiden. Det här är deras anonyma svar.
Lärarnas tidning
 
Nyanlända ska få förlängd skolplikt och kortare sommarlov
 
Nyanlända barn och tonåringar ska få förlängd skolplikt och kortare sommarlov, enligt direktiven till en ny utredning från regeringen och samarbetspartierna.  
Dagens Nyheter
Fler elever ska bli behöriga till gymnasieskolan. (pdf)
Utbildningsdepartementet
 
Annons
Programmering i undervisningen: innehåll och pris
Programmering, undervisning och lärande på vetenskaplig grund och utifrån beprövad erfarenhet är temat för den spridningskonferens som avslutar Ifous FoU-program Programmering i ämnesundervisningen. Den 16 juni 2020 finns chansen att lyssna till forskare och praktiker och ta del av deras resultat kring progression, elevperspektiv på programmering och lärares didaktiska arbetssätt.
Programmering i undervisningen: innehåll och pris
 
 
 
JK tar inte upp anmälan mot Skurups kommun
 
JK tar inte upp anmälningen av Skurups kommun. Rektor Mattias Liedholm fortsätter att vägra införa slöjförbud – och får stöd av Lärarförbundet. För Lärarnas tidning berättar han om livet under återkommande dödshot.
Lärarnas tidning
 
"Skolledares jobb allt mer farligt"
 
Det är dags att regeringen agerar och ser till att vi skolledare garanteras förutsättningar för att göra ett bra jobb. Det skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Lärarförbundet Skolledare.
Dagens Arena
 
Intresserad av specialpedagogik? 
 
Här hittar du Skolportens senaste nyhetsbrev om specialpedagogik!
 
FoU: Forskning och Utveckling
 
De elever som lyckas bäst på prov i ämnet historia är de som utan skrivinstruktioner förmår skriva längre sammanhängande texter i genrer som sällan syns i läroböckerna. Det visar Susanne Staf i sin avhandling.
Skolporten
Andreas Mårdh har undersökt historieämnets politiska dimension både i skolan och i högerpopulistiska kommentarsfält. Resultaten visar att när konflikter uppstår i historieklassrummet sker de på ett särskilt sätt som skapar ett "vi-och-dem" mellan eleverna.
Skolporten
Mindre grupper i förskolan bidrar till barns lärande och utveckling. Men förskolans organisation, arbetsmiljö och arbetsplatskultur är avgörande för om förskollärarna verkligen delar in barnen i mindre grupper.
forskning.se
Bäckagårdsskolan är en av de skolor i Malmö som har flest anmälningar om kränkande behandling. Inte så konstigt, menar Jenny Bergwall, rektor, som säger att skolan försöker följer lagen.
Pedagog Malmö
En ny studie visar dock hur segregationen följer med högpresterande elever med utländsk bakgrund in i klassrummet. De uteslöts ur den svenska gemenskapen, trots att de formellt sett sågs som ett lyckat exempel på integration.
Linköpings universitet