Hur ska man tänka och agera vid oro på världens marknader?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Coronaskräck satte börser i fritt fall
 
Fallhöjden har varit stor på världens börser sedan Coronaskräcken slog till från all time high-nivåer. Coronaoron späs nu på av det kollapsande oljepriset och handeln på Stockholmsbörsen inleder veckan i likhet med världens börser, kraftigt nedåt.

Så länge Corona spreds inom Kinas gränser höll sig världens börser lugna men när viruset fick fäste utanför Kina, spred sig oron till alla börser och branscher. Särskilt hårt drabbas flyg- och resebranschen, men även industrin och konjunkturkänsliga bolag drabbades hårt under Kinas omfattande nedstängning av ekonomin, så kallad ”lockdown”.

Hur världsekonomin på sikt kommer att påverkas av Corona är ännu oklart. IMF (Internationella valutafonden) bedömer att den globala ekonomin kommer att växa långsammare i år än under 2019. I fjol var den globala tillväxten 2,9 procent.

Kinas produktionsstopp har gjort att efterfrågan på olja minskat kraftigt, vilket fått oljepriset att falla. Oljekartellen Opec diskuterar i skrivande stund utökade neddragningar i produktionen för att försöka hålla priserna uppe.

 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Corona - ny pärs för Kina efter segt handelskrig?

Den kinesiska aktiemarknaden föll kraftigt när Coronaviruset började sprida sig och landets styre tog till dramatiska och oprövade åtgärder genom att stänga ner stora delar av ekonomin.

Coronavirusets utbrott inträffade i hjärtat av landet, Wuhan, som är en knutpunkt för resor och dessutom inför världens största reseperiod, det kinesiska nyåret.

När börsen öppnade efter nyårsfirandet, som officiellt ställdes in, rasade kurserna men återhämtade sig gradvis och har sedan dess faktiskt gått bättre än de amerikanska och de europeiska börserna.


Läs mer
Coronasmällen i februari gav inget förändrat beteende hos Fondmarknaden.se
 
Hos Fondmarknaden.se har de mest köpta fonderna under februari till större del än vanligt präglats av mer defensiva fonder.
 
Mot slutet av månaden fick de globala marknaderna en kraftig vändning nedåt till följd av oron för effekterna av Coronavirusets härjningar.

Börsen förblev efter det volatil och orolig. Om man jämför flödena för fondhandeln, med 20 februari som bryttid, skiljer sig dock inte fondspararnas beteende märkbart. Detta gäller både på köp och sälj.

Läs mer
 
Blogg
Hur ska man tänka och agera vid oro på världens marknader?

Känner du oro när börsen går ner och funderar på att göra förändringar i din portfölj? Det är klart att man blir orolig när alla siffror är röda och marknaden är osäker, men då kan det vara bra att istället för att agera i panik, tänka på sin ursprungliga plan - Vad har jag för riskvilja och sparhorisont för mitt sparande?

Läs mer
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
Amundi Fds Volatil Euro A +10,74%
 
Månadens bästa hedgefond
Elementa + 6,04%
 

Avkastning per 2020-03-09, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.