Andra utgåva av P-journalen 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
P-journalen januari 2020
Välkommen till vårt informationsbrev till er djurägare, P-journalen.
Vi vill i detta nyhetsbrev berätta om allt som händer på Specialistdjursjukhuset i Helsingborg.
Vi kommer att informera om pågående projekt, nya behandlingsalternativ och mycket annat spännande. Vi hoppas att ni är lika nöjda som vi!
Ha koll på tänderna
Våra husdjurs vanligaste sjukdom
Det är varken klåda, magproblem eller övervikt. Istället är det tandproblem som toppar listan. Mer än 80% av hundar över 4 år, och 50% av katter, har någon form av inflammation i tandköttet.

Det kan vara oerhört svårt att upptäcka problem med tänderna då symtomen sällan har någon uppenbar koppling till just munnen. Ätbeteendet förändrar sig sällan trots smärta eller andra brister. Hunden och katten kompenserar och anpassar sig helt enkelt. Viktigast är istället att vara uppmärksam på allmäntillståndet. En hund eller katt med tandlossning, tandvärk, avslagen tand eller liknade förändrar ofta sitt grundbeteende och blir kanske loj, grinig, aggressiv eller passiv. Håll alltså koll på humöret.
En vanlig missuppfattning är att djurets munhälsa är god, symtom- och smärtfri så länge den äter precis som vanligt, men det stämmer inte alltid. På samma sätt som människor så fortsätter våra sällskapsdjur att äta trots problematik och eventuell smärta. Det är en överlevnadsinstinkt. Möjligtvis kan de kompensera och ändra ätbeteendet genom att svälja maten hel eller bara tugga på en sida, men det kan vara svårt för dig som djurägare att upptäcka.

Gingivit och parodontit
Inflammation i tandens stödjevävnad startar ofta med inflammation i tandköttet (gingivit) som orsakas av plack. Om gingivit inte behandlas kan inflammationen fortskrida och övergå till parodontit (tandlossning). Gingivit är reversibel och kan åtgärdas med hjälp av tandborstning, medan parodontit är irreversibel och kan resultera i att sjuka tänder måste extraheras.
Tandlossning har en viss ärftlighet. Man kan sammanfatta det som att tandlossning i huvudsak beror på tre olika faktorer. Dessa är anatomiska (hur tätt tänderna sitter i munnen), ärftliga (hur starkt immunförsvaret i munnen reagerar på plack) samt yttre faktorer så som hemskötsel, utfodring, gnagbeteende och så vidare. Alla dessa samspelar i olika grad vid utveckling av tandlossning.

Vad är det som händer i munnen när hunden drabbas av tandlossning?
Det första som händer är att det samlas plack på tänderna och i plack finns bakterier. Man kan säga att plack är en ”kladdig” beläggning som består av stärkelse och protein från det man äter samt de ofarliga bakterier som normalt finns i munnen. Plack i sig är inte farligt. Men eftersom immunförsvaret i munslemhinnan inte kan göra skillnad på en riktig infektion och munnens normala bakterieflora, går det till attack även mot ofarlig plackbildning. I sitt angrepp försöker immunförsvaret döda/förstöra bakterierna genom att frisätta frätande ämnen. Dessa bryter ner stödvävnaden och orsakar tandfickor. En tandficka är alltså resultatet av nedbruten tandvävnad.
När tandvävnaden är så pass nedbruten att tandfickor bildats så kryper plack ner i dessa och då ökar nedbrytningen förstås ytterligare. I tandfickans syrefria miljö trivs mer sjukdomsalstrande bakterier som snabbar på nedbrytningen av tandens stödjevävnader. Ofta blir inflammationen så pass aggressiv att det börjar blöda i tandfickorna. Blödningen gör att bakterierna kommer ut i blodomloppet och skapar en belastning på hela kroppen. Till slut är stödjevävnaden så pass nedbruten att tanden blir lös. Till slut lossnar den helt.
Tandlossning kan drabba enstaka tänder, men för de djur som har stor ärftlighet och anatomiska faktorer inblandade så kan alla tänder drabbas.
Det är viktigt att inte underskatta parodontit och att man i tid uppmärksammar sjukdomen. Om processen fortgår kan käkfrakturer och fistlar till näshåla och ögonhålor uppstå. Detta kan i värsta fall leda till att käken går av vilket är oerhört smärtsamt för djuret.
Eftersom tandlossning orsakar många allvarliga sekundärproblem bör man inte låta bli att behandla sjukdomen även om ditt djur lider av andra sjukdomar. Prognosen för ditt djur efter tandrengöring, röntgen och tandextraktioner är mycket bra om den följs av daglig tandborstning. Om det inte är möjligt att borsta hundens eller kattens tänder kommer sjukdomen tyvärr fortsätta att förstöra tandkött och käkben, och det är i sådana fall rekommenderat att ditt djur kommer på uppföljande tandrengöringar. Djur klarar sig utmärkt utan en full uppsättning tänder. De har dessutom oftast inte använt de smärtande tänderna på ett tag och får därför inte svårare att äta efter operationen än vad de hade innan den utfördes.

Vilken behandling ska man ge hunden/katten vid tandlossning och går det att bota helt och hållet?
Vanligast är att man genomför en grundlig undersökning med tandrengöring och röntgen av alla tänder. Efter det gör veterinären en bedömning av vilka tänder som kan räddas och vilka som bör opereras bort. Därefter är det daglig hemtandvård som gäller. Eftersom huvudorsaken till tandlossning är immunförsvarets reaktion, inte bakterier, är det viktigt att hålla bort plack så att immunförsvaret inte går till angrepp igen. Det är här tandborsten kommer in i bilden!
 Tandficka 
Tandsten
 
Tandborstning
Det viktigaste för att lyckas med tandborstningen är att du som djurägare är lugn och positiv. Om ditt djur inte är vant vid att hanteras i och runtom munnen kan det vara bra att som ett första steg lägga tandborsten åt sidan och istället bara röra vid djurets mun och tänder med rena händer. Lyfta lite på läpparna, försiktigt öppna munnen och helt enkelt vänja djuret vid beröringen. Kom ihåg att använda godis och positiva belöningar vid varje steg! När du introducerar tandborsten kan du låta djuret ha stängd mun och bara borsta utsidan på tänderna. Får ni till en trygg rutin för det så är det dags för nästa steg som kräver öppen mun så att du även kommer åt insidan av tänderna.

Evidensias Tandvårdspaket
I Evidensias tandvårdspaket ingår narkos och narkosövervakning, dentalröntgen, klinisk undersökning av tänderna med fickdjup och bettkoll, professionell tandrengöring inkl. polering av tänderna samt framtagande av behandlingsplan där eventuellt behov av åtgärder beskrivs. Tandåtgärder innebär vanligtvis att djuret i nästa steg behöver extrahera sjuka eller skadade tänder och detta moment ingår inte i tandvårdspaketet.
https://evidensia.se/vara-tjanster/evidensias-tandvardspaket/

Eftersom cirka 60% av tanden består av en rot som ligger gömd i käkbenet, måste tanden röntgas för att vi ska kunna avgöra tandens tillstånd. En tand kan till synes vara helt frisk när man tittar på kronan, men inte sällan avslöjas exempelvis rotspetsbölder, beninflammation m.m. när tanden röntgas.
Det finns studier som visar att man missar 30% av tandskador/sjukdomar hos hundar och 40% av skador hos katter om man inte röntgar tänderna i samband med den kliniska undersökningen.

Varför söver vi alltid djuret inför en tandbehandling?
Hos Evidensia genomförs alltid tandbehandlingar under full narkos. Under en tandbehandling används apparaturer som låter och vibrerar och det kan vara stressande för djuret. Vissa behandlingsmoment kan även göra ont för djuret, eller riskera att skada djuret om det inte ligger helt stilla. Det är därför säkrast för djuret att vara under narkos.
Inför att djuret ska sövas görs en riskbedömning av veterinär där hänsyn tas till ras, ålder, vikt och allmäntillstånd, samt eventuella sjukdomar.
Fördelarna med att sövas och genomföra behandlingen behöver alltid vägas mot nackdelarna med att djuret går obehandlad och kanske känner stor smärta.
 
Vi erbjuder gratis tandkoll till din hund och katt. 

Ni är välkomna att boka en gratis tandkoll för er hund eller katt. Ring gärna receptionen på 042168000 för att reservera en tid.

Vi gör en individuell bedömning och svarar gärna på alla era frågor!
 
 
 
Tävling: Vi lottar ut tandkitts (tandborste, tandkräm, godis och ett gratis tandkoll samt instruktion i tandhygien) till 5 personer som svarar riktigt på våra 5 frågor:
 
 
Fråga 1: Vilket är det vanligast problem hos hund över 4 år?

Fråga 2: Är Gingivit irreversibelt?

Fråga 3: Erbjuder Evidensia ett tandvårdspaket?

Fråga 4: Vad kostar tandkoll här?

Fråga 5: Bör man också kolla kaninens tänder?

Svaren på frågorna kan ni skicka via vår Facebook sida eller lämna in på ett papper i receptionen.
Vi dra lott och kommer att kontakta de 5 vinnare d 16 maj . Tävlingen pågår fram till 15 maj.
 
 
Viktigt om covid 19
 
Evidensia behöver, precis som alla andra, ta vårt ansvar vid den rådande risken för coronasmitta. Därför praktiserar vi noggrann hand-, klinik- och luftvägshygien hos oss.
Våra besökare är välkomna som vanligt men uppmanas att följa våra hygieninstruktioner samt förhålla sig till följande:
  • Är du bekräftad bärare av covid-19 viruset, visar symptom som feber, hosta, snuva eller halsont alternativt satt i karantän för att du eventuellt kan vara smittad, besök inte våra djurkliniker eller djursjukhus
Stämmer du in på något av ovanstående:
  • Ring din klinik först för att informera om läget, tillsammans kan ni komma fram till en alternativ lösning
  • Låt någon annan som är symptomfri att ta ditt djur till veterinärbesöket
  • Behöver ditt djur AKUT hjälp, vänd dig om möjligt till något av våra större djursjukhus
  • Använd gärna vår onlinetjänst Min Veterinär när du behöver rådgivning för ditt djur
  • Beställning av foder och andra tillbehör går att göra på VetApotek
Vi ber också alla djurägare om följande vid klinikbesöket:
  • Undvik trängsel – var i största möjliga mån enbart 1 person per patient inne på djurkliniken/djursjukhuset
  • Håll avstånd med minst 2 meter till oss som jobbar här och andra besökare. Ta också hänsyn till eventuella avståndsmarkeringa
Till dig som är är i riskgrupp: 
  • Du har möjlighet att anmäla dig i vår reception och sen vänta utomhus eller i din bil. Ett sms skickas till din mobil när det är dax för dig att komma in till veterinären.
  • Du kan även vänta kvar i bilen eller utomhus, ringa in till oss på 042-168000 och anmäla din ankomst. Då kommer vi ut till dig. 

    Tack för din medverkan, tillsammans kan vi förhindra eventuell smittspridning.
 
hygien-instructions
 
 
Djurägare föreläsningar och kampanj 2020
Alla föreläsningar till och med juli är inställda. Vi kommer att återkomma med nya föreläsningar när detta åter är säkert för er och för oss.