Energikontoret Storsthlm
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev till bostadsrättsföreningar
Detta är ett nyhetsbrev från Energikontoret Storsthlm. Nyhetsbrevet riktar sig till bostadsrättsföreningar och kommer ut några gånger per år. Energikontoret Storsthlm är en del av organisationen Storsthlm och drivs utan vinstintresse. Uppdraget går ut på att stötta regionens energi- och klimatarbete.
Sök stöd för energikartläggning 
En energikartläggning är ett bra första steg för att få koll på energianvändningen och minska konstaderna för energi. Runt 70 bostadsrättsföreningar i Stockholmsregionen har genomfört en energikartläggning.

Sök senast den 30 april 2020. 

Stödet täcker 50 procent av kostnaden för en energikartläggning, dock högst 50 000 kronor. Ett villkor för att få stöd är att bostadsrättsföreningen är momsregistrerad eller har en inkomst från icke-medlem på över 30 000 kronor per år.

Har du frågor eller behöver hjälp med ansökan?

Energikontoret Storsthlm svarar gärna på frågor och hjälper till vid ansökan.
Hör av dig till Mia Simm via mia.simm@storsthlm.se eller 073-917 94 22

Läs mer om stöd för energikartläggning här 
Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsfond 
Naturskyddsföreningen har knappt 10 miljoner kronor som de delar ut till energieffektiviseringsåtgärder årligen. Pengarna kommer från företag som säljer el som är Bra Miljöval-märkt.

Utlysningen har nyligen öppnats för i år. Man kan få upp till 30 procent av investeringskostnaderna. Det får inte vara åtgärder som man ska göra enligt lag och de får inte heller vara påbörjade.

Här hittar du information om energieffektiviseringsfonden här
Själva ansökningsblanketten hittar du till höger på sidan.
 
Brf Trollskogen energieffektiviserar med pengar från Bra miljöval
Bostadsrättsföreningen Trollskogen i Sollentuna har arbetat med olika energieffektiviseringsåtgärder under åren för att minska elförbrukningen. Bland annat har de övergått till LED-baserad belysning i fastigheterna, rörelsestyrd belysning och moderniserat hissarna.

År 2017 genomfördes en energikartläggning och där listades olika förslag på åtgärder. Ett av förslagen var att installation av frånluftspump. En frånluftsvärmepump tar tillvara värmen som finns i frånluften, vilken ventileras ut från huset. Den värmer upp den inkommande friskluften med hjälp av värmen i frånluften. Brf:en bedömde att denna åtgärd gav bra energibesparing med rimliga investeringskostnader. Uppvärmningskostnaderna bedöms sjunka per kvadratmeter från 145 kWh till under 80 kWh.

Brf Trollskogen ansökte och fick stöd från Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsfond 2019 för installation av frånluftspumpen.

– Vi fick 300 000 kr i stöd från energieffektiviseringsfonden. Det gjorde det lättare att för oss att genomföra åtgärden och det ger oss en sporre att fortsätta med fler energiåtgärder, menar Anders Bill, brf Trollskogen.

Vill du veta mer om brf Trollskogens energiarbete eller deras ansökan till energieffektiviseringsfonden?

Då är du välkommen att kontakta Anders Bill, 070-3995408, anders.bill@comhem.se
Informationskvällar om solenergi
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen anordnar ca 10 informationskvällar i Stockholmsregionen för dig som är nyfiken på solenergi. Både du som bor i småhus och bostadsrättsförening är välkommen. Evenemangen är kostnadsfria och det bjuds på fika.

Tid: kvällstid under april och maj månad

Preliminärt program:
17:00-18:00 Minimässa med leverantörer
18:00-19:15 Seminarium
19:15-19:30 Frågestund med solcellsägare

Snart kommer information om seminarierna här
Information om solceller hittar du här 
10 guider för hållbart byggande
ICHB har tagit fram 10 guider för dig som vill bli en bättre beställare av hållbar renovering och nybyggnation. Du hittar bakgrundsinformation, tekniska beskrivningar, enkla åtgärder, checklistor, tips och goda exempel.

Tio kvalitetssäkrade guider:
  1. Styrning av värmeeffekt
  2. Social hållbarhet
  3. Driftoptimering
  4. Boendedialog
  5. Vattenskador
  6. Tilläggsisolering
  7. Ekosystemtjänster
  8. Byggmaterial
  9. Solel
  10. FTX
ICHB (Informationscentrum för hållbart byggande) är ett uppdrag från Boverket som ska främja en ökad energieffektivisering vid renovering och energieffektivt byggande med användning av hållbara material och låg klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.
Energikunskap - en utmaning för bostadsrättsföreningar
"För bostadsrättsföreningar som vill energieffektivisera, är kunskap den största utmaningen eftersom det händer väldigt mycket på området."

Det säger Mia Simm, projektledare vid Energikontoret Storstockholm, ett av landets energikontor som erbjuder kostnadsfri hjälp åt bostadsrättsföreningar.

Se eller läs hela intervjun här.
Energikontoret Storsthlm deltar på mässan Fastighet 2020
Fastighet 2020 vänder sig till ägare av flerbostadshus och styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningar. För besökare är mässan kostnadsfri. Mässorna hålls under vardagskvällar kl 17.00 - 20.00. Under kvällen kan ni besöka en mässa med 20-30 utställare och lyssna på intressanta föredrag.

Under året kommer Energikontoret Storsthlm tillsammans med den kommunala energi- och klimatrådgivningen delta vid fem tillfällen. Vi kommer finnas tillgängliga för att svara på era frågor kring energieffektivisering genom kostnadsfri och opartisk rådgivning. Vi kommer även ha föredrag på temat Energieffektivisering och hållbarhet – det finns olika vägar framåt och stöd att få.
Tid och plats för Energikontorets medverkan:

16 april, Stockholm City
14 maj, Solna
16 september, Globen
7 oktober, Södertälje
22 oktober, Södermalm

Läs mer här för mer information.
 
Motionera om bil- och cykelpool samt cykelrum till bostadsrättsföreningens stämma 
Bor du i bostadsrätt och skulle vilja att ni hade bilpool, cykelpool eller bättre cykelförvaring? Nu är det dags för dig som är medlem i en bostadsrättsförening att lämna in förslag till föreningens årsstämma.

På webbplatsen utanegenbil.se hittar du tips både om att skriva en motion och argument du kan använda för bil- och cykelpool.
 
Inspirationshandbok för fastighetsägare 
Är ni nyfikna på hur ni kan arbeta strategiskt och integrerat med energieffektivisering i era fastigheter? Då är detta boken för er! Här beskrivs hur ni kan energieffektivisera
fastigheter på flera olika sätt genom samverkan.

Det regionala Energikontoret Norr har tillsammans med 18 aktörer tagit fram en inspirationshandbok för fastighetsägare. Det har skett inom ramen för EU-projektet Hållbar fastighetsanvändning genom samverkan. 
Tips och checklistor

» Kan det finnas okända energitjuvar i fastigheten?
» Dokumenteras alla ombyggnader och åtgärder som kan påverka energianvändningen?
» Finns det en plan för att minska energianvändningen?
» Anlitas extern hjälp för att minska energianvändningen?
» Finns det en plan för att öka andelen
förnybar energi?

Ladda ned boken här. 
Värme i lägenhet vid elavbrott 
Kan du bo kvar i lägenheten när strömmen är borta? I det här informationsmaterialet från Energimyndigheten får du som bor i lägenhet tips och råd kring vad du kan göra för att hålla temperaturen uppe i bostaden under ett längre el- eller värmeavbrott vid kall väderlek.

Du får bland annat reda på hur snabbt ett hus kyls ut, hur du kan skapa ”nödrum” som håller temperaturen längre och vilka hjälpmedel du kan använda för att värma lägenheten.

Ladda ner broschyren här
Kontakt
Energikontoret Storsthlm

Mia Simm
mia.simm@storsthlm.se
073-917 94 22