Nokalux, nu och i framtiden - Möt en av våra medarbetare
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nokalux, nu och i framtiden
 
Det är i dagarna tre år sedan vi flyttade in med delar av produktion i den då nyrenoverade fastigheten på andra sidan vägen. 

De tidigare investeringar vi genomfört i framförallt våra lokaler har visat sig betyda mycket för vår energiförbrukning. Värmepumpen levererar värme och till viss del också kyla utan att vi behöver fundera på underhåll. Ventilationen i fabriken ger oss både bra luft och gör lokalen lite svalare under sommarmånaderna. Kompressorn är av det modernaste slaget, även om vi inte är några storförbrukare av luft idag så kommer den att ha betydelse i framtiden. Energiglasen i fabriken och på kontoren håller både kylan och värmen på rätt sida lokalen. Snabbportarna till komprimatorerna och för godshantering bidrar till både minskat värmeutsläpp och ett bättre arbetsklimat.

Allt detta är viktigt för oss och spännande att följa då vi under året börjat producera el på allvar. De solpaneler som installerades på fabrikstaket under hösten 2018 har gett oss 55000kWh under året vilket är en betydande del av vår förbrukning. Vårt effektivisering och miljötänk blir allt starkare och vi skapar ett större medvetande om hur vi kan påverka både vårt företag och vår jord.

Under året som gått har vi fokuserat mer på att utveckla produktionen och ge den förutsättningar för lönsamhet och att växa ytterligare. I början på året kompletterade vi vår plåttillverkning med en robotcell. Detta effektiviserar vår tillverkning av plåtdetaljer och möjliggör för obemannad drift under stor del av dygnet. Förutom att vara en stor hjälp i produktion så ska detta ses som en investering för att stärka vår konkurrenskraft och vårt teknikkunnande.

I slutet av januari tog vi beslut om att investera i en lagerautomat. Placering har diskuterats under flera år men i april monterades den upp i den nedre fabriken.
Vi kan med lite perspektiv på detta konstatera att det blev väldigt lyckat även om vi inte riktigt fått ut den fulla potentialen än. Lagerautomaten möjliggjorde att vi monterade ner ett stort pallställ med cirka 80 pallplatser som i dag ryms i lagerautomaten. Detta har i sin tur skapat förutsättningar att flytta linerna för Humid och ID40 för bättre översikt och materialflöde. En investering som diskuterats länge har varit att införskaffa en maskin för att klippa och skala kabel. Affären avslutades under vintern och installerades strax efter midsommar. Detta har tagit oss ett steg i rätt riktning beträffande både kapacitet, kvalité och effektivitet.

Under våren bestämde vi oss för att automatisera delar av vår produktion. Vi har under det senaste året jobbat intensivt med att genomföra förstudier och anpassningar av produkter för att möjliggöra en automation med alla utmaningar som detta innebär. Affären avslutades före semestern och vi räknar med att ha en robotcell på plats under våren 2020. Efter semestern installerade vi två avfallskomprimatorer i direkt anslutning till nedre fabriken. Detta för att minimera transporter av wellpapp och brännbara fraktioner och för att underlätta operatörernas vardag med mindre spring och höjd säkerhet kring avfallshantering. Detta sker numera genom två hål i väggen med snabbportar och ingen behöver längre gå utanför dörren för att slänga skräp vilket uppfattas positivt. Att frekvensen på att tömma dessa komprimatorer visade sig vara nästan dubbelt så lång som vi hade kalkylerat med gör inte saken sämre.

Produktionen och våra arbetssätt utvecklas ständigt. Vi har i dag en god förståelse och stort engagemang för hur vi ska jobba i framtiden för ökad effektivisering och skärpta miljökrav. Lyhördheten gentemot våra kunder är stor och vi gör mycket för att möta marknadens krav och önskemål på snabba leveranser och kundanpassningar. Transporter och sättet vi packar våra produkter på blir allt viktigare och något som vi har ständigt fokus på. Tack till våra kunder som möjliggör denna utveckling.

Projektledare Mattias Karlsson.
Möt en av våra medarbetare - Sören Rundin, Inköpschef Nokalux
 

Hur ser en vanlig arbetsdag se ut för dig?
Den börjar 5:45 och kollar mejl och det är bra att börja tidigt då jag en del kontakt med utlandet. Tar alltid en runda i våra två produktionslokaler och stämmer av med våra produktionsledare. Har mycket kontakt med leverantörer under dagen så att få en dag fullbelagd är inga problem.

Tidigare arbetsliv? 27 år inom Automotive – fordonsindustrin och det har varierat mellan inköp och sälj men främst inköp.

Anställningsår? Juli – 14

Hur hamnade du på Nokalux? Det dök upp ett ledigt jobb på inköp och det var 5 minuters gångväg så det kändes väldigt smidigt.

Var bor Sören? Som sagt på tidigare fråga, Töcksfors och bara några hundra meter ifrån fabriken.

Har du någon gammal hobby? Har faktiskt tagit upp en gammal hobby som är fotografering. Tänkte även att ta upp ytterligare en gammal hobby och spela golf vilket jag inte gjort på 10–15 år. Det är ju avancerat lantbruk som det kallas i Töcksfors.

Nuvarande fritidsintresse? Är man värmlänning så då är det dansband eller motorer som gäller. För mig är det motor :-)

Senaste bok? Har alltid böcker på gång och alltid flertalet. Just nu är - Vid dödes portar en biografi från andra världskriget.

Favoritresemål? Polen är ett av mina favoritresmål, där har jag har bott och har mycket vänner kvar.

Drömresemål? Nya Zeeland eller Afrika som är mycket kopplat till mitt fotointresse.

När sker drömresan? Det vet jag inte men Libanon är också en dröm att återvända till och det skulle jag ha gjort i maj men det är väldigt oroligt nu så hoppas att komma i väg till hösten.

Vill du berätta en hemlighet? Nej, jag har inga hemligheter utan är ganska transparent.

Vad är din största utmaning på Nokalux? Det är svårt med prognoser då det är mycket projekt-order så det är lite jobb med kristallkula. Vår styrka är flexibilitet vilket skapar en utmaning på inköp.

Har du något mer att tillägga?
Det är en trevlig och familjär arbetsplats. Den lilla arbetsplatsen har både fördelar och nackdelar.
 
Vi loggar besök på vår webbplats - se integritetspolicy här.