OK utestänga TMR från återvinningsstationer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Nya etappmål ska förebygga avfall
 
Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen lämnat förslag till nya etappmål. Matsvinnet ska minska med minst 20 procent till 2025 och andelen förpackningar som är återanvändbara ska öka med minst 25 procent till 2030. Avfall Sverige välkomnar båda målen.

– Vi har länge efterfrågat att nationella mål för att förebygga avfall, säger Åsa Hagelin, rådgivare på Avfall Sverige 
OK utestänga TMR från återvinningsstationer
 
Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, behöver inte ge konkurrerande företag tillgång till sina återvinningsstationer. Detta enligt ett beslut av Patent- och marknadsöverdomstolen, som därmed går emot tidigare instanser.
Mer matavfall än vi trott
 
Mängden matavfall som kasseras i livsmedelsbutiker är betydligt större än vad tidigare undersökningar har visat. Samtidigt har mängden matavfall från hushållen minskat något. Det visar en ny sammanställning som Naturvårdsverket låtit göra. Totalt uppskattas drygt 1,3 miljoner ton, 133 kilo per person, matavfall ha uppstått i Sverige 2018.

Läs mer
Nej till bly i plaståtervinningen
 
Med stor majoritet röstade EU-parlamentet nej till kommissionens förslag att tillåta upp till två procent bly i återvunnen plast, betydligt mer än vad som tillåts i jungfruliga material. Ett godkännande skulle ha inneburit ett brott mot Reach, menade parlamentet.

Läs mer
Remissvar
Kritik mot frival och rapporteringskrav
 
Avfall Sverige har lämnat remissvar på implementering av reviderade EU-direktiv. Tidigare har förslaget att verksamheter själva ska få välja aktör för insamling av allt sitt avfall kritiserats. Nu tillkommer kritik mot ökad admnistration kring avfallsstatistik.

Läs mer
Sopskolan uppdaterad
 
Sopskolan.se är en interaktiv sajt för årskurserna 7–9. Här blandas fakta med frågesporter och värderingsövningar kring tre områden: förebyggande, materialåtervinning och farligt avfall. Och så finns det massor av länkar till mer fakta – nu är allt uppdaterat. Materialet har utvecklats av Avfall Sverige i samarbete med El-Kretsen.

Läs mer
Nya rapporter från Avfall Sverige
 

2020:04 Toalettavfall från fritidsbåtar
Rapporten ger vägledning med goda exempel på hur kommuner i praktiken kan hantera och fördela ansvaret för toalettavfall från fritidsbåtar mellan kommunala förvaltningar, eventuella avfallsbolag och andra aktörer.

Läs mer


2020:05 Allokering av fossila utsläpp från energiåtervinning till producent- och konsumentled
Svenska myndigheter och certifieringsorgan lägger idag ansvaret för växthusgasutsläpp från förbränning av avfall på energisystemet, och i förlängningen på fjärrvärmekunden.
Den här rapporten lägger fram en modell där kostnaderna för utsläppen fördelas efter storleken på ekonomiska värden i början och slutet av produkternas värdekedja.


Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Egenkontroll av metanemissioner
 
När: 12 mars
Var: Linköping

En temadag då du lär dig mäta metanemissioner och att minimera utsläppen. Vi tar också del av erfarenheter från Europa genom projektet EvEmBi.
 
Hantering av asbest på ÅVC och anläggningar
 
När: 18 mars
Var: Stockholm

På denna temadag lär vi oss känna igen avfall som kan innehålla asbest och hur det ska hanteras. Vi går också igenom regelverk, rutiner och skyddsutrustning och får del av en färsk rapport på området.

Läs mer
Lösningar för glesbygd, öar och små turistorter
 
När: 22 april
Var: Norrtälje

Välkommen till temadagen Avfallshantering i glesbygd, på öar och vid säsongsvariationer.
Här serveras goda exempel, vi gör studiebesök i Norrtäljes skärgård och djupdyker i Avfall Sveriges rapport på ämnet, som tagits fram av Urban Earth Consulting.
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 22–23 april 2020
Var: Malmö

Lär dig göra avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Vi går igenom nya föreskrifter och vägledning från Naturvårdsverket avseende renhållningsordningens avfallsplan och Avfall Sveriges reviderade handbok på området.

Läs mer
Aktuellt inom energiåtervinning
 
När: 22 april
Var: Stockholm

Temadagen avspeglar nyheter, förändringar och framtidsutsikter för energiåtervinning. Innehållet spänner från CCS och fossilfrihet till konsekvenserna av brexit och till energiåtervinningens framtida roll.

Läs mer
Förebygga avfall – en kurs i att coacha
 
När: 5–6 maj
Var: Gävle

Lär dig hur en kommun kan generera positiva effekter genom att förebygga avfall systematiskt och integrerat med annan verksamhetsutveckling. Kursen är även användbar för andra än kommunala verksamheter.

Läs mer
Vårens alla utbildningar hittar du här.
 
Några exempel på vad våren bjuder:
• Hushållens farliga avfall vid ÅVC
• Grundkurs i avfallslagstiftning
• Vattenhantering på avfallsanläggningar
• Grundkurs biogas

Vill du få en påminnelse när din utbildning eller konferens öppnar för anmälan? Maila petra.carlsson@avfallsverige.se
Cirkulärt eller giftfritt, det är frågan
 
Delegationen för cirkulär ekonomi bjuder tillsammans med KTH och Linköpings universitet in till ett symposium om målkonflikten mellan cirkulär ekonomi och giftfri miljö. Hur balanserar vi egentligen mellan maximal återvinning och minimala gifter i omlopp på bästa sätt, det är frågan som ska diskuteras.

När: 6 maj
Var: KTH, Stockholm


Anmäl dig