Situationen i Syrien är fortsatt akut, Fasteaktionen 2020 rullar och det finns ännu platser kvar till samordnarutbildningen i Uppsala i mars.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet Vårt uppdrag går till dig som är ombud, engagerad, anställd eller förtroendevald.
Brevet handlar om Act Svenska kyrkans arbete och innehåller tips, exempel, fakta och inspiration.

Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete? Hör gärna av dig till givarservice@svenskakyrkan.se.

Med vänliga hälsningar,
Sara Holmberg/redaktör
 
Play movie
FASTEAKTIONEN 2020 - STÅ PÅ  MODETS SIDA
 

Nu är vi igång! På fastlagssöndagen inleddes årets fasteaktion - Stå på modets sida och det är full fart i många olika kanaler. På intranätet hittar du material för insamlingsaktiviteter, annonsering och gudstjänster som ni kan använda så att Fasteaktionen 2020 blir synlig i din församling och i hela vårt avlånga land. Här hittar du material på intranätet.

Målet är att samla in 35 miljoner kronor till vårt viktiga arbete. I år handlar Fasteaktionen om att vi alla har rätt att leva i trygghet och säkerhet, i frihet från våld. Under Fasteaktionen kommer vi att synas i tv och tidningar under veckorna 8 -14, mer information hittar du på Act Svenska kyrkans intranät. 

Kanske har du redan träffat några av våra modiga partnerrepresentanter från Centralamerika, Zimbabwe och Palestina som vi lyfter lite extra i årets fasteaktion?! Deras berättelser ligger på Act Svenska kyrkans blogg, ta gärna del av deras och många andra berättelser på bloggen.  
Larry Madrigal : "En viktig faktor för att motverka våldet är att fokusera på män och pojkar. De är en del av problemet och kan därför vara en del av lösningen."
Foto: Magnus Aronson/IKON
Sostina Takure: "I Zimbabwe utgör kvinnorna 52 procent av befolkningen och när man ska bygga en hållbar fred kan man inte lämna majoriteten utanför."
Foto: Helena Nyström/IKON
Mai Jarrar: "Vi måste involvera alla för att skapa en holistisk förändring och en hållbar utveckling för hela samhället och alla som lever där. För kvinnor, män, barn och unga." Foto: Magnus Aronson/IKON
 
På bilden ovan, som är från den 17 februari 2020, syns förstörda och övergivna hus i staden Kafr Hamra i den norra delen av Aleppo provinsen. Staden är en av många som blivit övergivna och förstörda sedan syriska trupper med stöd av Ryssland intensifierat attackerna mot rebellgrupper i området. Foto: AFP.
AKUT KRIS I SYRIEN
 
Människor flyr för sina liv i norra Syrien. Läget beskrivs som akut. Efter Turkiets invasion av nordöstra Syrien har antalet internflyktingar ökat snabbt. Många hundra tusen civila befinner sig enligt FN på flykt undan striderna i Idlibprovinsen, något våra partner bekräftar. Det råder stor brist på mat och vatten. Många tvingas sova under bar himmel.

Många människor är i stort behov av skydd, mat och tak över huvudet. Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med lokala krafter för att möta de mest akuta behoven i regionen. Din gåva behövs!

Så kan du och din församling bidra:
 
Foto: Jesper Wahlqvist/IKON
Foto: Anneli Ekström
Ge anslag för en rättvis värld
 
Under mars månad kommer alla kyrkoråd och församlingsråd få ett utskick från Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, med en förfrågan om att anslå medel ur verksamhetsbudgeten.

Församlingsanslag är ett effektivt sätt att bidra till att fler människor får ett värdigt liv. Om alla stift och församlingar skulle ge 1 procent av sin verksamhetsbudget skulle det innebära närmare 200 miljoner kronor per år till det viktiga arbete som Act Svenska kyrkan driver runt om i världen. 

Läs mer om anslag på Act Svenska kyrkans intranät
Berättelser från världen:
 
Inget utrymme att vara rädd
 
Annabella Sibrián från Guatemala är en av många modiga människorättsförsvarare som trots stora risker bidrar till en mer hållbar och rättvis värld genom att försvara sina och andras rättigheter mot våld och förtryck.

Annabella Sibrián är inte rädd och menar att hon är en av de priviligierade. Hon lyfter i stället upp situationen för människorättsförsvarare på landsbygden som mycket farligare. 

Läs hela bloggtexten med Annabella Sibrián
 
 
Foto: Magnus Aronson/IKON
Foto: Magnus Aronson/IKON
Glöm inte att anmäla dig till samordnarutbildning i Uppsala
 
Det finns fortfarande platser kvar till vår grundkurs för samordnare den 27-28 mars i Uppsala. Om du, eller någon du känner som är samordnare för Act Svenska kyrkan, ännu inte haft möjlighet att gå grundkursen, passa på! Sista anmälningsdag är den 11 mars.
 
Act Svenska kyrkan står för middag på fredag kväll, samt lunch och fika på lördag. Resa och boende bekostar sändande församling. 

Läs mer och anmäl dig här
Ung i den världsvida kyrkan – dags att söka till årets utbyte
 
Nu söker vi svenska deltagare som vill åka till Costa Rica, Filippinerna eller Tanzania i höst. Du som är mellan 18 och 30 år och har ett intresse för internationella frågor kan söka. Sista ansökningsdag är 15 mars.

Hjälp oss gärna att sprida information om att det är dags att söka! Om du har frågor om programmet, tveka inte att höra av dig till oss.  

Här kan du ansöka till och läsa mer om programmet
 
Dalia kämpar för religionsdialog i Libanon. Vi står på hennes sida.
 
Dalia Al Mokdad bor i Libanon och kämpar för religionsdialog. Hon vill se ett slut på våld i Guds namn i Libanon och i världen. Hon är bland annat medskapare till den första onlineplattformen i arabvärlden som informerar och utbildar om vikten av religiös mångfald. Något som är en helt ny värld för många av målgrupperna som plattformen vänder sig till.

Tillsammans med modiga människor över hela världen kämpar Act Svenskakyrkan för en rättvis värld.

 Läs bloggen med Dalia Al Mokdad
Play movie
 
 

Följ gärna Act Svenska kyrkans arbete på sociala medier.

Facebook @actsvenskakyrkan
Instagram - @act_svenskakyrkan
Twitter @act_Svk
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Act Svenska kyrkan? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:
 
e-post: givarservice@svenskakyrkan.se
telefon 010-181 93 00
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Läs mer om nyhetsbrevet Vårt uppdrag
 
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
www.svenskakyrkan.se/act
 
Swish: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: Mars 2020
 
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete.

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i Kyrksam. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen - vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som är engagerad i det internationella arbetet får tillgång till våra utskick.