Möjligheternas byggregler en dialog du inte får missa!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Februari 2020
Foto: Johnér/Images, Jens Lindström.
Nu startar dialogen om möjligheternas byggregler
 
Regeringen vill att det ska gå snabbare att bygga, byggandet behöver bli mer kostnadseffektivt och företag ska få större möjlighet att hitta nya innovativa lösningar som ökar effektiviteten i byggandet.

Boverket har på regeringens uppdrag påbörjat ett arbete med att i grunden se över myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Boverkets ambition är att myndighetens regler ska innehålla färre detaljerade funktionskrav, inga allmänna råd eller hänvisningar till standarder.

En ny regelmodell ska kunna användas för alla tekniska egenskapskrav. Syftet med modellen är att få ett förenklat och konsekvent regelverk med likriktad struktur och detaljeringsgrad. Boverkets uppdrag, som vi kallar för möjligheternas byggregler, ska också bidra till en tydligare rollfördelning mellan Boverket, bygg- och fastighetssektorn och standardiseringen. Du får under fyra dialogmöten möjlighet att ta del av vårt förslag till regelmodell och påverka utvecklingen av den.

Dialogmöten på fyra olika platser - anmäl dig på Boverkets webbplats:
Vi vänder oss i första hand till dig som har god kunskap om byggreglerna. Du kan arbeta som vd eller byggchef i bygg- och fastighetsbolag eller i en intresse-, bransch- eller facklig organisation. Du kan också vara projektör, arkitekt, samhällsbyggnadschef, bygglovschef, byggnadsinspektör eller bygglovsgranskare. Sista anmälningsdag är 17 april.
 
 
Foto: Lars Owesson, Scandinav.
Handlingsplan för klimatanpassning 2020
 
Boverket ska stärka samhällets motståndskraft mot klimatförändringar på lång sikt genom insatser i fysisk planering, byggande och förvaltning. Därför har myndigheten tagit fram en handlingsplan för hur arbetet ska gå till. Bland annat handlar det om att bidra till bättre samordning och kommunikation mellan de statliga myndigheterna i det nationella klimatanpassningsarbetet för den byggda miljön. Boverket ska även bidra till ökad kunskap hos kommuner, bransch och andra myndigheter samt bidra till att stärka samhällets motståndskraft mot klimatförändringar genom att utveckla ändamålsenliga regler.

Läs mer om handlingsplanen på Boverkets webbplats.

Workshop om klimatanpassning
Den 22-23 januari 2020 ordnade Boverket i nära samarbete med Lunds kommun och Göteborgs stad en workshop om klimatanpassning för den byggda miljön med tema översvämning.

Ta del av dokumentationen på Boverkets webbplats.
 
Webbseminarium om klimatdeklarationer
 

Tisdag den 26 mars kl 14.00 kan du se ett webbseminarium om klimatdeklarationer. Vad är en klimatdeklaration, vad är en EPD, vem är det som ska deklarera och hur kan jag förbereda mig? Under seminariet kan du också ställa frågor via vår chatt.

Webbseminariet vänder sig främst till byggherrar, byggentreprenörer, arkitekter, projektörer och miljöexperter (LCA) i byggbranschen samt bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer på kommuner.

Mer information finns på Boverkets webbplats.
En livscykelanalys över byggnaders livscykel, LCA är nödvändig för att ta fram en klimatdeklaration. 
Illustration: Boverket/Infab
 
Enkäter för en bättre inomhusmiljö
 
Det finns många faktorer som påverkar människors hälsa och inomhusmiljö. Därför ska byggnaders vatten, avlopp, ljus och ventilation vara av god kvalitet. Fukt, radon och buller kan påverka hälsan negativt och måste dels förebyggas, dels åtgärdas. 

Har du erfarenhet av att kontrollera inomhusmiljöer och byggnaders tekniska prestanda i olika skeden av en byggnads livscykel eller samlar du information om inomhusmiljö och teknisk status på byggnader? För att förstärka arbetet för en god inomhusmiljö undersöker Boverket möjligheter att dela fastighetsdata via öppna data för att möjliggöra en djupare förståelse kring inomhusmiljöer. Vi undersöker också hur tillgången till bra kontrollrutiner med tydliga krav för godkända kontroller av inomhusmiljöer och byggnaders tekniska prestanda kan öka. Hjälp oss genom att svara på våra enkäter.

Mer information finns på Boverkets webbplats.
 
Boverkets öppna data
 
Genom öppna data kan alla som vill fritt använda innehållet för att bygga egna tjänster, exempelvis genom ett API (gränssnitt för applikationsprogrammering), eller för att ta fram statistik från en excel-fil. Vi har nyligen publicerat ett API med information om klimatlaster, det vill säga snölaster, vindlaster och temperaturlaster från Boverkets konstruktionsregler, EKS. Du kan automatiskt hämta dimensionerande klimatlaster för alla geografiska positioner i Sverige.

Mer information om API för klimatlaster och andra öppna data finns på Boverkets webbplats.
 
Den 3 september på ArkDes i Stockholm kan du vara med och genomföra politiken för arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö. 
Foto: Anton Hjärtmyr.
Gestaltad livsmiljö - makt och möjlighet
 
Hur kan utformningen av våra livsmiljöer ske med hänsyn till historiska sammanhang och sociala värden? Vi utforskar omställningskraften i arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö i relation till människans möjligheter och behov. Med helhetsperspektiv och samarbeten över yrkesgränser skapar vi nya arbetssätt och processer i hela landet. Öka din kunskap och bidra till förändring. Tillsammans gör vi verkstad av gestaltad livsmiljö!
 
9,5 miljoner kronor fördelas till icke-statliga kulturlokaler
 
I år har bidraget som Boverkets delegation för allmänna samlingslokaler beslutar om framför allt gått till ombyggnader, standardhöjande reparationer och byggnadsåtgärder som ska förbättra tillgängligheten. Boverket fick denna gång in 40 ansökningar om sammanlagt cirka 53 miljoner kronor.

Läs mer om vilka som fick bidrag på Boverkets webbplats.
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling