Aktuella frågor inom Finsam
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Försäkringskassans rapport till regeringen:
Deltagarnas ekonomi förbättrades
Förskringskassans årliga regeringsrapport visar att deltagare i Finsam-finansierade insatser mellan 2012–2015  har fått en förbättrad ekonomi:
– De har gått från väldigt låga inkomster till en låg genomsnittlig inkomst, säger Malin Lundblad, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Här kan du läsa mer om återrapporten till regeringen
 

 

 
 
Ett samhälle för psykisk hälsa
Ing-Marie Wieselgren, foto: Thomas Henriksson
Allt fler drabbas av psykisk ohälsa.
Ing-Marie Wieselgren, projektchef på Uppdrag psykisk hälsa och nationell samordnare för psykiatrin på SKR
, menar att samhällets krav sliter på hjärnan.

– Förr var det viktigt att vara fysiskt stark. I dagens kunskapssamhälle ska du istället vara mentalt stark för att kunna klara av alla de impulser som du får.

I höstas tog SKR inititativet att starta en nationell Kraftsamling för psykisk hälsa. Initiativet  fick en stort genomslag. Nu är arbetet framförallt inriktat mot tre mål.

– Vi måste förändra samhället och bygga ett arbets- och vardagsliv som svarar mot människors förmågor. Vi måste också rusta individerna så att de klarar att leva i ett hälsofrämjande digitalt liv. Sedan måste vi skapa hållbara insatser för de individer som behöver det.

Läs en intervju med Ing-Marie Wieselgren på Finsam.se

 
 
En arbetsmarknad för alla?
SKRs årliga konferens Arbetsmarknads och näringslivsdagarna 12-13 mars, har i år  fokus på en förändrad arbetsmarknadspolitik, där bland annat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark deltar.

Missa inte att lyssna på Ing-Marie Wieselgren under förkonferensenden 11 mars!

Läs mer och anmälan


 
 
Projekt som vill skapa bättre hälsa och stöd till nyanlända
Hälsofrämjande etablering är ett nationellt projekt som med stöd från Europeiska socialfonden drivs av SKR tillsammans med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Det finns sex delprojekt, i Umeå, Gävle, Nacka-Värmdö, Eskilstuna, Växjö och Malmö.

Vi följer vissa ramar, men sen utformar varje delprojekt sin verksamhet utifrån sina lokala förutsättningar berättar Johanna Nordström, projektledare i Umeå.

Läs mer om Hälsofrämjande etablering i Umeå
 
 
Halland redo för Finsamkonferensen
Dagen innan Finsamkonferensen i Halmstad passar samordningsförbundet Halland också på att bjuda på tio-årskalas.

– Vi valde att lägga det i samband med konferensen för att ge fler möjlighet att vara med, säger förbundschefen Samuel Grahn.

Läs mer om samordningsförbundet Halland
 
Är du utvecklingsledare, samordnare, verksamhetsutvecklare eller biträdande förbundschef?
Micaela Magnusson
Under Finsam-konferensen i Halmstad kommer nätverket för för utvecklingsledare eller biträdande förbundschefer att träffas.
– Behovet av att utbyta tankar och idéer är stort för oss som arbetar på strategisk nivå inom förbunden utan att vara förbundschefer, säger Micaela Magnusson, utvecklingsledare i Samordningsförbundet i Södertälje.


Det finns många nätverk inom samordningsförbunden i Sverige. Samtidigt kan det vara svårt att navigera bland de olika nätverken.

–Vårt nätverk har funnits några år och är sammansatt av kanslipersonal i förbund från olika delar av landet, berättar Micaela Magnusson.

Nätverket träffas två gånger per år för gemensam kompetensutveckling och för att tipsa varandra om bra arbetssätt.

– Under våra träffar diskuterar vi samverkan och verksamhetsutveckling inom alla förbundets uppdragsområden. Att leda utan att vara chef innebär både utmaningar och möjligheter, där stödjer vi varandra och lär av varandras goda exempel och lokala utvecklingsområden.

Micaela Magnusson tror att det kan finnas fler runt om i landet som kanske har liknande arbetsuppgifter men som inte känner till att nätverket finns.

– Vi kände under våren att vi att vi ville ta ett omtag under konferensen när ändå många kommer att vara på plats, säger Micaela Magnusson.

Kontakta Ida Mellin, e-post ida.melin@huddinge.se eller Micaela Magnusson, e-post micaela.magnusson@sfris.se om du vill veta mer.


 
Vill du veta mer om Finsam?
 
Lagen om finansiell samordning (Finsam) trädde i kraft 2004. I dag finns totalt 80 samordningsförbund runt om i landet som fungerar som en lokal arena för samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommuner och landsting/region. För att stödja och driva utvecklingen av finansiell samordning genom samordningsförbund finns ett nationellt råd. I Nationella rådet ingår Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Landsting samt Socialstyrelsen. Genom nyhetsbrevet vill vi lyfta olika aktiviteter som sker inom Finsam.