Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
Februari 2020
 

I detta utskick:
  • FUB tar emot 7 miljoner kr från Postkodlotteriet!
  • Viktig information om medlemsaviseringen.
  • Vi blir fler och fler i FUB!
  • Forum FUB - att utgå från den mer störst behov stärker alla
  • 31 mars sista dagen att söka pengar från FUB:s fonder
  • FUB var med på Special Olympics Invitational Games 2020
  • Samtalsmaterial för vuxna syskon
  • Tack alla som sparar med hjärtat!
  • Blir det ett tredje år för det extra statliga bidraget för habiliteringsersättning?
  • Ny studie: Föräldrar till barn med funktionsnedsättning
  • Projektet Vi är med!
Har du missat ett tidigare utskick? På FUB:s webbsida finns alla tidigare utskick av Medlemsnytt.
Länk till tidigare utskick. 
 
FUB tar emot 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet! 

Varje år tar FUB emot ett bidrag från Postkodlotteriet. Den 18 februari var det dags för årets utdelning. FUB tog emot hela 7 miljoner kronor för att kunna fortsätta och stärka vårt arbeta för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Bidraget gör det möjligt för vårt arbete att fortsätta. Ett enormt stort tack till alla er som köper lotter - ni gör vårt viktiga arbete möjligt! 
 
Viktig information om medlemsaviseringen!

Tryckeriet som under många år hjälpt oss med medlemsaviseringen har tyvärr gått i konkurs. Det innebär att årets medlemsavisering blivit försenat. Vi räknar med att avierna och medlemskorten skickas till medlemmarna i början av mars.

Autogiro
Den 28 februari kommer vi att dra medlemsavgiften för medlemmar som betalar via autogiro. Berörda medlemmar kommer att få ett autogirobesked och medlemskort under vecka 8.
 
Vi blir fler och fler i FUB!

FUB:s medlemsantal ökar stadigt! Stort tack till alla er som värvar och välkomnar nya medlemmar till FUB.

Under 2019 fick vi över 1000 nya medlemmar och medlemsantalet fortsätter att öka.

Vilket fantastiskt jobb ni gör!
 
Forum FUB - att utgå från den mer störst behov stärker alla 
Välkommen till en eftermiddag om livet med flerfunktionsnedsättning. Fredagen den 8 maj anordnar FUB och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NkA) en tema-eftermiddag om livet med flerfunktionsnedsättning på Clarion Hotel i Stockholm. Syftet är att öka kunskapen om livets möjligheter och frågor kopplat till stödet för dessa personer och deras familjer. Tema-eftermiddagen äger rum mellan Inre Ringens riksstämma och FUB:s förbundsstämma och är öppen för alla intresserade.

Kostnad för eftermiddagen är 200 kr för FUB-medlemmar, 500 kr för icke-medlemmar (400 kr om medlemskap tecknas).

Stämmodeltagare anmäler sig till Forum FUB direkt till FUB (mer information här). Övriga FUB-medlemmar och andra intresserade anmäler sig via den här länken.

 
 
31 mars sista dagen att söka pengar från FUB:s fonder 

Som medlem i FUB har ni möjlighet att söka pengar från olika fonder. Lokalföreningar och länsförbund inom FUB kan ansöka om pengar från Ingemar Linhammars minnesfond.

Sista ansökningsdagen för våra fonder/stiftelser är den 31 mars 2020.
Mer information om FUB:s fonder.
 
FUB var med på Special Olympics Invitational Games 2020
Special Olympics stora vinterspel 2021 ställdes tyvärr in. Men det hindrade inte tävlanden att komma till tävlingen Invitational Games i Östersund och Åre, som pågick från den 1-4 februari. FUB var där, både som arrangörer och för att sprida information.
FUB Jämtland var värd och arrangör för grenen snöskolöpning, som fick mycket positiv uppmärksamhet. Riksförbundet FUB, som också fanns på plats, lade sitt krut på att marknadsföra och sprida information om FUB:s viktiga arbete som organisation.

Allt som allt var tävlingen väldigt lyckad!

 
 
Samtalsmaterial för vuxna syskon

Projekt: Vuxensyskon har lanserat ett samtalsmaterial ”Fokus på mig, Vuxensyskon”. Samtalsmaterialet är till för dig som är syskon till någon med funktionsnedsättning eller sjukdom. Här finns berättelser, teman, övningar och frågor där förhoppningen är att ge igenkänning, hopp och förståelse för sig själv. Materialet finns att ladda ner här.

Projektet arrangerar också samtalsgrupper på webben, läs mer här!
 
Tack alla som sparar med hjärtat!
Ett stort och varmt TACK till alla er som stödjer FUB genom att spara pengar i Swedbank Humanfond. FUB arbetar för lika rättigheter och ett gott liv för alla som har intellektuell funktionsnedsättning – och ditt bidrag gör det möjligt!
 
De FUB-föreningar som har Humanfonden-sparare får i år över en halv miljon kronor. Till riksförbundets arbete blir det också över en halv miljon kronor. FUB är på plats tio av 73 organisationer som får utdelning från 2019!
 
Vill din FUB-förening också ta del av pengarna? Uppmana medlemmar och vänner att spara i Humanfonden! Mer information här. 
 
Blir det ett tredje år för det extra statliga bidraget för habiliteringsersättning?

Under 2018 och 2019 har staten avsatt 350 miljoner kronor per år som kommunerna kan rekvirera för att införa habiliteringsersättning i kommunen eller att höja nivån på habiliteringsersättning. Som vi har skrivit om flera gånger i våra olika informationskanaler, har satsningen varit en stor besvikelse för många av våra medlemmar eftersom de bor i kommuner som har struntat i att rekvirera pengarna – eller nästan värre, bor i en kommun har tagit emot pengarna men inte betalat ut den till personerna som har habiliteringsersättning, eller betalat ut bara en del av pengarna. Istället har pengarna skickats tillbaka till staten, oförbrukade.
Men vi har sett att våra lokala föreningar som har varit i kontakt med de ansvariga i kommunen - och lyft vikten av dessa extra pengar för den enskilde - har kunnat påverka besluten på ett positivt sett.

Även om slutredovisningen för 2019 blir klar först i juli, kan vi konstatera att flera kommuner rekvirerade pengar År 2, jämfört med År 1. Men långt ifrån alla. Så nu är målet att samtliga kommuner i Sverige både rekvirera OCH betala ut hela summan till personerna som har rätt till dessa pengar!

Läs mer information här, samt se exempel på hur du kan ta kontakt med din kommun.
 
Föräldrar till barn med funktionsnedsättning
Sprid gärna MFD:s kampanj om föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Som grupp har de sämre levnadsvillkor än andra föräldrar. Men hindren för föräldrar till barn med funktionsnedsättning finns i samhället och inte hos barnen!

Riksförbundet FUB:s intressepolitiska samordnare Eva Borgström, deltog i maj 2019 i ett samråd hos Myndigheten för delaktighet, MFD. FUB lyfte då särskilt situationen för föräldrar som har barn med en mer omfattande intellektuell funktionsnedsättning eller flerfunktionsnedsättning. Syftet med samrådet var att få veta mer om de faktorer som kan förklara de sämre villkoren. FUB betonade att orsakerna till de sämre levnadsvillkoren sedan länge är väl kända, t.ex. att behöva samordna många kontakter kring barnet, större ansvar och andra krav samt att behöva strida för barnets rättigheter. Därför behövs inte fler kartläggningar och studier utan nu förväntar vi oss konkreta åtgärder. Förhoppningsvis kan MFD:s kampanj bidra till det!

Myndigheten för delaktighet, MFD, har gjort en studie som bygger på resultaten från SCB:s undersökning av levnadsförhållanden åren 2015 och 2016. MFD har jämfört gruppen föräldrar som har minst ett barn (7-18 år) med funktionsnedsättning med övriga föräldrar som har barn i samma ålder. Se mer information om studien här.
 
Projektet Vi är med!

Projektet kommer att presenteras vid en forskarkonferens i Berlin den 3:e mars. Konferensens titel är: "Roundtable meeting of the IASSID-Special Interest Research Group Profound Intellectual and Multiple Disabilities“ (PIMD) vilket innebär att konferensen handlar om hur stöd ges till personer med flerfunktionsnedsättning. Huvudtemat för konferensen är Participation and participatory research vilket med god vilja kan översättas till delaktighet och medagerande i forskningen/projektet. Vårt projekt är inget forskningsprojekt men vi arbetar medvetet med att alla deltagare (13 personer med flerfunktionsnedsättning) deras anhöriga och personalen ska vara med i alla delar av utvecklingsarbetet. Vi är med! lever i hög grad upp till det. Den som ska presentera projektet är Mona Phil anställd vid Nationellt kompetenscenter anhöriga, Nka. Vi är mycket stolta och glada över att projektet kommer med.
 
Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Hartshorne, kommunikatör och organisationsstödjare.
Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.