Favoriten Bättre folk kommer tillbaka!
 
Efter 13 års vila är det äntligen dags att ta upp föreställningen som bröt nya mark för det queera scensverige. Fyra oemotståndliga karaktärer golvade publiken och dansscenen med sin envist juckande discodans, sitt gränsöverskridande könsuttryck och sin dekonstruktion av hoppet som rörelse. Nu blir det nypremiär och andra gången med denna föreställning turné med Dansnät Sverige. Ett stycke scenkonst som bär på både historia och samtidsrelevans.

»Bättre folk« kommer att framföras två dansare från orginalensemblen - Marianne Kjærsund och Heidi Lehtoranta och två i detta sammanhang nya dansare - Pernille Holden och Sophie Augot.

»Bättre folk« har sin utgångspunkt i det gränsland där mänskliga värderingar förhandlas. Föreställningen är en kraftfull uppgörelse med våra föreställningar om det möjliga. Det ställer gång på gång den allvarliga frågan om vart gränsen går för vad som är möjligt, verkligt och genomförbart.

BÄTTRE FOLK - om makt, massiva rörelser och dom som passerar gränsen


IDÉ/KOREOGRAFI Hagar Malin Hellkvist Sellén
DANS Sophie Augot, Pernille Holden, Marianne Kjærsund & Heidi Lehtoranta
KOSTYMDESIGN Lena Lindgren
MASKDESIGN Marina Ritvall
LJUSDESIGN/SCENOGRAFI Erik Westerlund
REPETITÖR Marianne Kjærsund
PRODUCENT Anne Koutonen
PRODUKTION Hagar Malin Hellkvist Sellén
RESIDENS Regionteatern Blekinge & Kronoberg
TURNÉ med Dansnät Sverige
MED STÖD AV Kulturrådet & Konstnärsnämnden
Längd 80 min inkl. paus

DANSNÄT SVERIGE TURNÉ
28 mars kl 19.00 Regionteatern Blekinge & Kronoberg, Växjö | NYPREMIÄR
31 mars kl 19.00 Lokstallarna, Karlshamn
3 april kl 19.00 Dansens Hus, Stockholm
4 april kl 19.00 Dansens Hus, Stockholm
8 april kl 19.00 Norrlandsoperan, Umeå
16 april kl 19.30 Dansstationen, Malmö
18 april kl 19.00 Kulturhuset Spira, Jönköping
20 april kl 19.00 Gävle Teater, Gävle
22 april kl 19.00 Slottescenen, Ljusdal
24 april kl 18.00 Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala
28 april kl 19.00 Sagateatern, Linköping
 
»Bättre folk« hade urpremiär på Norrlandsoperan 2006. Orginalensemble Audrey Jade Thompson, Emelie Garbers, Heidi Lehtoranta och Marianne Kjærsund. Konstnärlig rådgivning Minna Elif Wendin. Producent Magnus Nordberg och Åsa Edgren. Produktion MHS och Loco Motion i samproduktion med Norrlandsoperan. Producerades med stöd av Kulturrådet och Framtidens Kultur. Residens och turné med Dansnät Sverige. Bättre folk spelades senast i Århus, Danmark 2007.
 
Mer information finns HÄR.
Öppen repetition i Stockholm
 
Välkommen att följa processen av »Bättre folk« inför nypremiären. Den 18:e mars arrangeras en öppen repetition i Skeppsholmsstudion i Stockholm.

18 mars kl 17 - 18:30
Skeppsholmsstudion
Adress: Slupskjulsvägen 34
Lokalen är tillgänglig för rullstol.

Anmäl dig genom att maila namn och telefonnummer till publik@malinhellkvistsellen.se. Begränsat antal platser.
Residens på Regionteatern Blekinge & Kronoberg
En vecka innan premiär flyttas »Bättre folk« produktionen till Växjö och Regionteatern Blekinge & Kronoberg där produktionen har residens och föreställningen får sin nypremiär. Spelas både som skol- och offentlig föreställning. Det blir första gången MHS arbetar på teatern så det ser vi mycket fram emot.

Läs mer om Regionteatern Blekinge & Kronoberg HÄR.
Praktikanter från Kungliga Svenska Balettskolan
 
Under februari månad har MHS varit på Kungliga Svenska Balettskolan och arbetat med de koreografiska materialet ur »Bättre folk« med de fyra avgångseleverna Noelle Deriada, Johanna Hasselqvist, Emma Kerttula och Pernille Øien Øiesvold. Dessa fyra ska göra tre veckors praktik hos MHS och följa repetitionsarbetet med »Bättre folk« i Stockholm innan produktionen flyttar vidare till Växjö.

MHS vill bidra till att glappet mellen utbildning och yrkesliv minskar, speciellt för unga dansare och välkomnar våra praktikanter.

 
Läs mer om Kungliga Svenska Balettskolan HÄR.
Möt koreografen
Dansalliansen och Danscentrum Stockholm erbjuder en workshop med MHS för professionella dansare 24 - 25 mars. Deltagarna ges möjlighet att under två dagar ta del av MHS koreografiska arbete och undersöka nytt material såväl som repertoar.

Mer information finns HÄR
Workshop i Skeppsholmsstudion 
MHS arrangerar en heldagsworkshop för professionella dansare och skådespelare i Skeppsholmsstudion i Stockholm den 9:e maj. En unik möjlighet att under en dag bekanta sig med MHS koreografiska metoder och idévärld.

Workshopen varvar fysisk arbete på golvet med samtal. Begränsat antal deltagare. Urval görs. Intresseanmälan görs med CV, porträtt och kort presentation av den sökande och varför hen önskar delta i workshopen. Mailas till info@malinhellkvistsellen.se senast den 22:a april. Alla sökande får svar vecka 18. Workshopen är kostnadsfri för deltagarna.
Nytt namn
Sedan snart ett år har MHS ett ytterligare tilltalsnamn - Hagar. Fullständigt namn är Hagar Malin Hellkvist Sellén. Hemsidan kommer förbli www.malinhellkvistsellen.se och förkortningen MHS likaså. I övrigt används Hagar i alla övriga sammanhang.
MHS tipzar
Upplev »EQ« , en humoristisk och ömsint föreställning om våra grundkänslor på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Föreställningen spelas t.o.m. maj. Regissör är Maria Sundbom Lörelius och ensemblen består av Lotti Törnros, Rebecca Kaneld, Simon Rodrigues och Per Öhagen. MHS har haft ett litet finger med i spelet i egenskap av rörelse- och koreografi inspiratör.

Läs mer om föreställningen HÄR.
Hagar Malin Hellkvist Sellén
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i snart tjugo år och etablerat sig som en stark feministisk och queer röst inom svensk samtidskoreografi. MHS arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och omformulerar gränserna för vad som är möjligt. Hon intresserar sig för kropp, identitet och marginaliserade avsnitt i vår historia och samtid. MHS är bosatt och har sin verksamhet baserad i Stockholm.

Bland MHS verk kan nämnas »Flottarkärlek« (2019), »Parveln« (2017),  »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Inom rimliga gränser« (2010), »Rosa löften« (2008) och »Dom ger tanken kropp« (2003). MHS verksamhet stöds 2020 av Kulturrådet och Konstnärsnämnden.

Bättre folk GIF: Grafisk design Sepidar Hosseini