FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Februari 2020
 
Månadens utskick: 
  • Viktigt information om medlemsaviseringen.
  • Vi blir fler och fler i FUB!
  • Medlem i den lokalförening närmast där du bor.
  • Nu kan ni använda Swish när ni medlemsvärvar.
  • FUB Partille först in med årsredovisningen!
  • Blir det ett tredje år för det extra statliga bidraget för habiliteringsersättning?
  • Mall skrivelse till kommunen om krisberedskap.
  • Anmälan till Riksstämman och Förbundsstämman öppna.
  • Forum FUB - en eftermiddag om livet med flerfunktionsnedsättning.
fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").

 
 
Viktig information om medlemsaviseringen!

Tryckeriet som under många år hjälpt oss med medlemsaviseringen har tyvärr gått i konkurs. Det innebär att årets medlemsavisering blivit försenat. Vi räknar med att avierna och medlemskorten skickas till medlemmarna i början av mars.
Autogiro
Den 28 februari kommer vi att dra medlemsavgiften för medlemmar som betalar via autogiro. Berörda medlemmar kommer att få ett autogirobesked och medlemskort under vecka 8.
 
Vi blir fler och fler i FUB!

FUB:s medlemsantal ökar stadigt! Stort tack till alla medlemmar och förtroendevalda ute i våra FUB-föreningar som bjuder in, välkomnar och värvar nya medlemmar till FUB.

Under 2019 fick vi över 1000 nya medlemmar och medlemsantalet fortsätter att öka. 

Vilket fantastiskt jobb ni gör!
 
Medlem i den lokalförening närmast där du bor 

Just nu hör många av sig till riksförbundet för att fråga vilken lokalförening man tillhör när man är ny medlem i FUB. Ett medlemskap i en lokalförening baseras på personens postnummer. Det vill säga att du kommer tillhöra den lokalförening som finns närmast ditt postnummer. 

Vill man byta lokalförening så är det inte möjligt att göra det själv. Då behöver man mejla till anne.malm@fub.se. Skriv "Byte av lokalförening" i mejlets ämnesrad.
 
Nu kan ni använda Swish när ni medlemsvärvar! 

För att förenkla möjligheten att bli medlem kan ni som är ute och värvar nya medlemmar nu använda er av en QR-kod till Swish. En QR-kod är en kod för digital avläsning. När en person önskar att bli medlem kan de smidigt läsa av QR-koden i deras telefon, och bli direkt skickade till betalning via Swish. Det finns två QR-koder, en för huvudmedlem (240 kr) och en för familjemedlem (60 kr). QR-kodernas summa är låsta, det betyder att ingen kan betala mer eller mindre än den angivna medlemsavgiften. 

När personer vill bli medlem via Swish är det jätteviktigt att de i meddelanderaden anger:
  • Sitt fullständiga personnummer, inklusive de fyra sista sifforna.
  • För- och efternamn. 
Detta för att riksförbundet ska kunna registrera personerna som nya medlemmar i medlemssystemet. Det sker inte automatiskt, och därför behöver vi både fullständigt personnummer och namn för att registreringen ska kunna gå igenom. 

QR-koderna hittar ni på Resursbanken. Klicka här för att komma dit. Ni skriver sedan ut dessa och kan ta med er dem när ni är ute och värvar! 

Har ni frågor? Kontakta Rebecka, rebecka.hartshorne@fub.se, 08-508 866 54.
 
FUB Partille först in med årsredovisningen!
Grattis till FUB Partille som var först med att skicka in sin årsredovisning. Som lokalförening och länsförbund är det väldigt viktigt att ni skickar in er årsredovisning till Riksförbundet. Gör ni inte det får ni inte ekonomiskt stöd från Riksförbundet, ni får inte skicka ombud till Förbundsstämman och Riksförbundet får ett mindre statligt bidrag från Socialstyrelsen. Den 17 mars ska lokalföreningarna skickat in årsredovisningen och den 17 april gäller för länsförbunden.
Följande fyra dokument ska skickas in till Riksförbundet:
  1. Verksamhetsberättelse (underskrifter från samtliga ordinarie styrelseledamöter)
  2. Ekonomisk redovisning (ingen underskrift behövs)
  3. Revisionsberättelse (underskrift/er från revisor/revisorer)
  4. Årsmötesprotokoll (underskrift från mötesordförande, mötessekreterare och justerare)
Skicka även in era föreningsrapporter. Föreningsrapporten är viktig för att vi på Riksförbundet ska få kontaktuppgifter till alla i era styrelser. Har vi dem missar vi inte att skicka ut värdefull information till er i framtiden. Frågor? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.
 
Blir det ett tredje år för det extra statliga bidraget för habiliteringsersättning?

Under 2018 och 2019 har staten avsatt 350 miljoner kronor per år som kommunerna kan rekvirera för att införa habiliteringsersättning i kommunen eller att höja nivån på habiliteringsersättning. Som vi har skrivit om flera gånger i våra olika informationskanaler, har satsningen varit en stor besvikelse för många av våra medlemmar eftersom de bor i kommuner som har struntat i att rekvirera pengarna – eller nästan värre, bor i en kommun har tagit emot pengarna men inte betalat ut den till personerna som har habiliteringsersättning, eller betalat ut bara en del av pengarna. Istället har pengarna skickats tillbaka till staten, oförbrukade.
Men vi har sett att våra lokala föreningar som har varit i kontakt med de ansvariga i kommunen - och lyft vikten av dessa extra pengar för den enskilde - har kunnat påverka besluten på ett positivt sett.

Även om slutredovisningen för 2019 blir klar först i juli, kan vi konstatera att flera kommuner rekvirerade pengar År 2, jämfört med År 1. Men långt ifrån alla. Så nu är målet att samtliga kommuner i Sverige både rekvirera OCH betala ut hela summan till personerna som har rätt till dessa pengar!

Läs mer information här, samt se exempel på hur du kan ta kontakt med din kommun.
 
Mall skrivelse till kommunen om krisberedskap

Som vi tidigare har rapporterat om har många kommuner en otillräcklig krisberedskap för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Generellt saknas strategier för att hantera långdragna evakueringar och krissituationer. Kunskapen och förberedelserna i olika LSS-verksamheter är ofta låg och tydliga rutiner saknas för att hantera allvarliga krissituationer. Riksförbundet har tagit fram en mall-skrivelse (länk) som kan användas i det lokala påverkansarbetet.
 
Nu är anmälan till Inre Ringens Riksstämma
och FUB:s Förbundsstämma öppen. 


Inre Ringens rikstämma
Datum: 7-9 maj 2020
Plats: Clarion Hotel, Skanstull
Mer information och anmälan.

FUB:s förbundsstämma
Datum: 8-10 maj 2020
Plats: Clarion Hotel, Skanstull 
Mer informaion och anmälan.

Varmt välkomna!
 
Välkommen till en eftermiddag om livet med flerfunktionsnedsättning

Mellan Inre Ringens riksstämma och FUB:s förbundsstämma har vi som vanligt två halvdagar Forum FUB. I år med tre teman! Det första temat, på fredagen den 8 maj, är Flerfunktionsnedsättning. Riksförbundet FUB och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) ordnar Forum FUB Flerfunktions-nedsättning tillsammans. Temat – Att utgå från den med störst behov stärker alla – ska spegla de särskilda villkor personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga lever under i dagens samhälle. Syftet är att öka kunskapen om livets möjligheter och frågor kopplat till stödet för dessa personer och deras familjer. Forum FUB om flerfunktionsnedsättning riktar sig, förutom till stämmodeltagarna, både till familjer och yrkesverksamma inom området och är öppet för alla.

Mer information här.
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Rebecka Hartshorne, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.hartshorne@fub.se