Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om hur många som sökt under första ansökningsperioden och om yttrande- och beslutshanteringen.
AKTUELLT JUST NU
Antalet sökande till gymnasiet ökar
 
Den första ansökningsomgången stängdes den 17 februari och Gymnasieantagningen Storsthlm kan konstatera att det är fler som har gjort ett gymnasieval än tidigare.

Totalt har 29 388 ungdomar bosatta i Stockholms län, Håbo och Gnesta gjort ett val till gymnasie- och gymnasiesärskolor. 29 077 av dem var sökande till gymnasieskolornas utbildningar och 311 sökte till gymnasiesärskolorna.

Det är en ökning med tre procent i jämförelse med första ansökningsperioden förra året.
I takt med att eleverna blir fler ökar även utbildningsutbudet. En helt ny gymnasieskola startar sin verksamhet till höstterminen, andra skolor ökar sitt utbildningsutbud och antalet platser. 880 fler platser är planerade att starta vid de nationella programmen till hösten.

Efter att en preliminär antagningskörning har gjorts i mitten av april och preliminära antagningspoängsgränser visats för de sökande, kommer omvalsperioden att öppna, då sökande har möjlighet att lägga till val och ändra sin ansökan.

Ytterligare nya sökande kommer att tillkomma under omvalsperioden. Förra året tillkom cirka fem procent förstahandssökande till de nationella programmen under omvalsperioden.

Resultat av den preliminära antagningen visas den 15 april. Den andra ansökningsomgången, den så kallade omvalsperioden, öppnas vid samma tidpunkt, det vill säga den 15 april, och kommer att stänga den 15 maj.
Yttrande- och beslutshanteringen startar
 
Fredagen den 21 februari startade yttrande- och mottagandehanteringen i Indra.

Nu när den första ansökningsperioden är avslutad startar arbetet med yttrande- och mottagandehantering av de ansökningar som ligger utanför den sökandes kommun eller samverkansområde samt för gymnasiesärskolan (och introduktionsprogram) även inom regionen.

För att underlätta arbetet för dig som beslutsfattare i hemkommun och sökt huvudman finns manualer, prislistor och annan information på vår interna webbplats. Vi håller även på att sammanställa en lista över kontaktuppgifter för beslutsfattare på gymnasiesärskolan.

Vi har nyligen haft tre utbildningsdagar för kommunala beslutfattare, kring yttrande- och beslutshantering i Indra. Manualer och bildspel som visades finns på internwebben.

Du är alltid välkommen att höra av dig till vår support om du har frågor.

Notera att särskild behörighet krävs för att ta del av yttrande- och beslutshanteringen i Indra: EOP (Yttrande- och beslutsansvar), IM-EOP och SÄR-EOP.

Här kan du hitta information om yttranden och beslut
Besökstid för beslutsfattare
 
Under några veckor, när yttrande- och beslutshanteringen pågår, kommer Gymnasieantagningen att hålla öppet för besökstid och skarp workshop, en gång i veckan.

Alla onsdagar, från den 26 februari, mellan klockan 13 och 15 kommer ni beslutsfattare kunna komma hit till oss på Gymnasieantagningen för att ställa frågor och få stöd med hanteringen i Indra.

Obs! Vänligen kontakta oss på indra-support@storsthlm.se innan ni besöker oss, så att vi kan bemanna besökstiden på ett bra sätt.

Yttrande- och beslutshanteringen är öppen i Indra mellan den 21 februari och 2 april.

På tisdag, onsdag och torsdag den 25 till 27 februari välkomnar vi er som är användare och beslutsfattare att ringa in till vår support även på förmiddagarna mellan klockan 9 och 11.

Den ordinarie telefontiden kommer att vara öppen som vanligt måndag till torsdag mellan klockan 14 och 15.
Kända buggar och lösningar i Indra
 
Under den första ansökningsperioden upptäckte vi några funktioner som inte fungerade som vi önskat samt ett antal buggar som är under utredning. Vi tittar nu närmare på hur vi ska lösa så mycket som möjligt till nästa antagningsperiod.

Vi beklagar de buggar och fel som dyker upp och kommer att göra allt vi kan för att försöka få ett smidigare flöde framöver.

Här har vi samlat några buggar som kan vara bra för er att få information om
Kommande
 
Snart lanseras Indra analys
 
I början av mars rullar vi ut vårt nya och efterlängtade statistik- och analysverktyg, Indra analys. Här kommer ni att kunna se aggregerad och löpande sökstatistik för vår region.
Samtliga gymnasieskolors rektorer (fristående och kommunala) samt våra kommunala förvaltningar kommer att få inloggningsuppgifter av oss inför öppningen.

På vår internwebb under Våra verktyg - Indra analys kommer ni inom kort att hitta information om verktyget och en manual.

I samband med att vi skickar ut inloggningsuppgifter, kommer vi att tillhandahålla information om vad som gäller med användarkonton i verktyget.

Statistiken över de som söker till Stockholmsregionens skolor från övriga delar av landet kommer att inhämtas under de kommande veckorna och kommer att finnas med i statistiken i början av mars, först då är helhetsbilden över sökande till våra skolor klar.
Sökandestatistik i Indra 
 
Den 18 februari skickades ett meddelande ut från Indra om att ni själva kan gå in under menyn Ansökan -> Sökande till gymnasieskolan samt Ansökan -> Sökande till gymnasiesärskolan för att se sökandestatistik till era skolor.

Under systemuppdateringen har dock inte det totala antalet sökande hämtats för denna tabellvy. Det innebär att de siffror ni kan se här inte är fullständiga.

Om ni önskar att få ut sökandestatistik är ni välkomna att kontakta oss på Indra-support så tillhandahåller vi detta till er i Excelfiler.
Vad tycker gymnasieeleverna om utbildningen på sin skola?
 
Varje år genomförs en enkätundersökning bland elever i åk 2 på gymnasieskolans nationella program inom Stockholms län, Gnesta och Håbo kommun.

Här kan du se resultatet av enkäten för 2019
 
Årets undersökning pågår nu. Gymnasieeleverna i åk 2 och elever på språkintroduktion kan besvara enkäten fram till och med den 6 mars.

Har ni frågor om undersökningen eller behöver hjälp med inloggningsuppgifter till enkäten, mejla till skola@origogroup.com.
 
Länk till alla tidplaner
För information om antagningsårets viktiga datum se Indras tidslinje och internwebben.
Tidplan
Aktiviteter i tidplanen
 
18 februari: Registrera IM-elevers betyg
 
 
Från och med den 18 februari och fram till början av juni kan gymnasieskolorna registrera de betygskompletteringar som sker under våren på introduktionsprogrammet. Särskild behörighet krävs i Indra: ”Betygskomplettering”.
 
IM-elevers betyg kan läsas in på samma sätt som Excel-import av betyg, men endast betygskompletteringen ska registreras. Betyg från grundskolan ska finnas sedan tidigare. Har nytillkommen elev med sig slutbetyg från tidigare skola, utanför regionen ska även de slutbetygen registreras i Indra.

Man kan även registrera betygskompletteringarna manuellt i Indra, vilket är ett enklare sätt om det inte är så många betyg som ska registreras.
 
2 mars: Simulerings-körningarna inför den preliminära antagningen
 
 
Under våren sker kontinuerliga simuleringskörningar för att gymnasieskolorna ska ha ett så tydligt underlag som möjligt för en smidig antagningsprocess till sina utbildningar.

Arbetsplanering för simuleringskörningar finns i Indra under Vyförklaring under Utbildningar -> Simuleringar.
 
13 mars: Blanketter
 
 
Flera blanketter ska vara uppladdade i Indra om det är aktuellt för elev.

Notera att elev som sökt till en studieväg med specialpedagogisk verksamhet ska markeras i Indra och blankett som styrker behovet av specialpedagogiskt stöd ska laddas upp i Indra.

På internwebben kan du läsa mer om blanketterna
 
30 mars: Färdighetsprov
 
 
Den 20 februari skickades den information som ni lagt in gällande färdighetsprov ut från Indra till sökande elever.

Gå in i Indra under Utbildningsutbud och specifik utbildning med färdighetsprov för att se er information. Observera att informationen om färdighetsprovet skickas endast en gång.

Alla nytillkomna sökande efter den 20 februari, (gäller sökanden utifrån landet och som Gymnasieantagningen registrerar) måste ni själva kontakta.

30 mars är sista dag att registrera resultaten för färdighetsprov i Indra inför preliminärantagningen.
 
Läs mer om Färdighetsprover, frågor och svar

I Indramanualen finns också ett avsnitt om färdighetsprover
31 mars: Sista dagen att lägga till eller ta bort utbildning
 
 
2 april: Indra stängs
 
 
Den 2 april stängs yttrande- och beslutsvyerna i Indra, för skolor och beslutsfattar, inför den preliminära antagningen.

Vyerna är öppna fram till 2 april kl. 06:00, därefter är de stängda fram till omvalsperiodens sista dag den 15 maj.
 
15 april: Ansökningswebben öppnar för omval och nyval
 
15 april: Den preliminära antagningen
 
 
När den preliminära antagningen är klar kan inloggad sökande se preliminära antagningsgränser för sina val.
 
De preliminära antagningsgränserna för samtliga utbildningar inom Stockholms län och Håbo kommun kommer även att visas på gyantagningen.se

Här kommer ni att kunna se antagningsgränserna

Det som är viktigt att förmedla till de sökande är att dessa antagningsgränser är preliminära. Eftersom att slutbetygen tenderar att bli något högre än höstterminsbetygen och att nya sökanden tillkommer, påverkar det antagningsgränserna som även de brukar bli högre vid slutantagningen.
 
frågor och svar
Samlad FAQ
 
Här har vi samlat och svarat på vanliga frågor från er

Fler frågor och svar kommer att fyllas på vartefter. Hör gärna av er om ni undrar något som ni inte kan hitta svar på.
 
Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av april
 
I nästa nyhetsbrev kommer du bland annat att få information om den preliminära antagningen och omval. 

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på indra-support@storsthlm.se.