Regeringen vill att det ska gå snabbare att bygga, byggandet behöver bli mer kostnadseffektivt och företag ska få större möjlighet att hitta nya innovativa lösningar som ökar effektiviteten i byggandet.

Boverket har på regeringens uppdrag påbörjat ett arbete med att i grunden se över myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Boverkets ambition är att myndighetens regler ska innehålla färre detaljerade funktionskrav, inga allmänna råd eller hänvisningar till standarder.

I det här arbetet tar Boverket fram en ny regelmodell som ska kunna användas för alla tekniska egenskapskrav i myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Syftet med modellen är att få ett förenklat och konsekvent regelverk med likriktad struktur och detaljeringsgrad. Boverkets uppdrag, som vi kallar för Möjligheternas byggregler, ska också bidra till en tydligare rollfördelning mellan Boverket, bygg- och fastighetssektorn och standardiseringen. Du får under våra dialogmöten möjlighet att ta del av vårt förslag till regelmodell och påverka utvecklingen av den.  

Föredrag och gruppdiskussioner
Vi bjuder först in till ett webbseminarium den 7 maj och till gruppdiskussioner under 11-13 maj. Webbseminariet innehåller presentationer, filmade intervjuer och en introduktion till förslaget till ny regelmodell. Före våra gruppdiskussioner kommer vi att skicka ut frågor om regelmodellen och du har möjlighet att svara via ett digitalt verktyg, både före, under och en kort tid efteråt.  Vi behöver dina svar senast den 15 maj. Medverkar under webbseminariet gör Boverkets ledning, representanter för bygg- och fastighetssektorn, projektledningen för Möjligheternas byggregler samt representanter för standardiseringen, Svenska Institutet för standarder, SIS och  SEK Svensk Elstandard.
Du som anmäler dig bör vara med på både webbseminariet och en av gruppdiskussionerna.
 
Målgrupper för våra dialogmöten
Våra digitala möten vänder sig i första hand till dig som har god kunskap om byggreglerna. Du kan arbeta som vd  eller byggchef i bygg- och fastighetsbolag eller i en intresse-, bransch- eller facklig organisation. Du kan också vara projektör, arkitekt, samhällsbyggnadschef, bygglovschef, byggnadsinspektör eller bygglovsgranskare.
Vi vänder oss även till dig som arbetar i en brukarorganisation eller deltar i en av standardiseringens tekniska kommittéer.  

Tider: Webbseminariet sänds mellan kl.14:00-15:00 den 7 maj och du har möjlighet att välja tillfälle för gruppdiskussioner under 11-13 maj. Det kommer att framgå när du skickar in din anmälan. Vi återkommer senare med bekräftelse, länk till de frågor vi vill att ni ska besvara och länkar till både webbseminariet och till din gruppdiskussion.


Anmälan
Du anmäler dig till både webbseminariet och till din gruppdiskussion via knappen nedan.


OBS! Sista anmälningsdag är 29 april.

Mer information
Om du vill får mer information om våra dialogmöten kan du kontakta Ingvar Andersson,
tfn 0455-35 31 09, e-post ingvar.andersson@boverket.se  eller Stina Jonfjärd, tfn 0455-35 31 96, e-post stina.jonfjard@boverket.se
 
Du har fått detta e-postmeddelande eftersom vi tror att du är intresserad av dessa frågor. Adresskälla: Sverige Bygger