FTI storsatsar på FNI
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Välkommen till årsmötet i Malmö
 
Avfall Sveriges årsmöte, avfallsbranschens största mötesplats, bjuder i år in till Malmö, pärlan i Öresundsregionen. Avfallsbranschens roll i samhällsplaneringen, för utvecklingen av en cirkulär ekonomi och för att nå de globala hållbarhetsmålen är frågor som kommer att diskuteras.

Och missa inte vårens stora tillställning, som ger möjlighet att träffa leverantörer, lära sig hur det fungerar i praktiken och att nätverka med branschkollegor.

När: 2–3 juni 2020, dagen före-träff 1 juni
Var: Malmömässan, Malmö
FTI storsatsar på förbättrad återvinning
 
Avfall Sverige välkomnar Förpacknings- och tidningsinsamlingens, FTI, besked om att införa fastighetsnära insamling av förpackningar i landets alla kommuner, med start 2021. Det kommer göra det enklare för människor att sortera sitt avfall, menar Tony Clark, vd på Avfall Sverige.

Läs mer
Nya förslag till giftfria kretslopp
 
Senast 2030 ska varor designas för giftfria och resurseffektiva kretslopp. Det är ett av tre förslag till nya etappmål som Kemikalieinspektionen har överlämnat till regeringen. I paketet finns även ett förslag till en strategi för hur arbetet bör bedrivas.

Läs mer
Grovavfall inget för Rut
 
Nyligen presenterade Rut-utredningen sitt betänkande. En slutsats är att grovavfall och trädgårdsavfall faller under kommunens ansvar, och därför bör borttransport av sådant inte omfattas av ett utökat Rut-avdrag. På motsvarande sätt bör inte heller borttransport av förpackningar, tidningar och elavfall till återvinning omfattas, eftersom det faller under producenternas ansvar.

Läs mer
Dags att lämna statistik
 
Nu har Avfall Web öppnat för registrering av 2019 års avfallsstatistik. Fram till den 15 april går det bra att mata in era siffror.
Nybörjare? Då finns hjälp att få via två webbinarier 27 feb och 11 mars – gratis för Avfall Sveriges medlemmar.

Läs mer om Avfall Web
Anmäl dig till Medlemsrådgivning – LIVE
Ny chans söka Klimatkliv
 
En ny ansökningsomgång till Klimatklivet har nu öppnat. Här stöds investeringar som minskar utsläppen av klimatpåverkande gaser. Denna sökomgång stänger den 10 mars. Kommande sökomgångar är 5–28 maj och 27 augusti–24 september.

Läs mer
 
Utlysning internationella plastprojekt
 
Naturvårdsverket utlyser bidrag till utvecklingsprojekt om hållbar plastanvändning och förbättrad hantering av plastavfall i BRIICS-länderna. Minskad plastanvändning, övergång till en cirkulär plastekonomi och förhindrad spridning av plastskräp är några mål. Upp till 200 000 US dollar kan sökas.

Läs mer
Cirkulär debatt inför centersmöte
 
"Under Centerpartiets kommundagar vill vi se tydliga och konkreta besked om hur de ska bidra till en resurseffektiv klimatpolitik." Det skrev Avfall Sverige tillsammans med Svenskt vatten, Energiföretagen Sverige och Energigas Sverige i en debattartikel i Altinget i januari.

Läs mer
Ta emot en praktikant
 
Tekniksprånget kan bli er bästa väg att rekrytera nya medarbetare. Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Bakom praktikprogrammet står Sveriges arbetsgivare och regeringen. Fram till den 15 april kan nya annonser läggas upp.

Läs mer
Kontakta samordnaren Sara Bixbo på IVA
Studieresa till IFAT
 
Den 5–7 maj arrangerar Avfall Sverige en studieresa till IFAT i München – den största avfallsmässan i Europa. Mässan hålls vartannat år och är ett utmärkt tillfälle att ta del av nya trender, produkter och den senast tekniken inom både avfall och VA.

Läs mer
Nätverk för kundservice
 
Varmt välkomna till Avfall Sveriges första nätverksträff för alla som arbetar med kundservice inom avfallsbranschen.
Den 1–2 april ses vi i Gävle för att bland annat att diskutera digitalisering och utbyta erfarenheter av andra slag.

Läs mer
Ny rapport från Avfall Sverige
 

2020:02 Dagvatten från återvinningscentraler

Här presenteras fakta kring vad dagvatten från återvinningscentraler innehåller, vilka villkorskrav som finns på reningsutrustning och utsläppshalter för dagvatten samt förslag på vilka parametrar som bör följas upp i ett kontrollprogram och som eventuellt bör omfattas av utsläppsvillkor.

Läs mer
Vi söker en ny medarbetare
 
Aylin har beslutat starta eget. Därför söker Avfall Sverige nu en ny ansvarig för Public Affairs för att bevaka och driva aktuella frågor inom politik och samhällsutveckling. Det här är ett av branschens mest intressanta jobb och en arbetsplats där den cirkulära ekonomin står i centrum.

Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Avfallsförebyggande
 
När: 3 mars
Var: Stockholm

På denna temadag fokuserar vi på styrmedel för att förebygga eller återanvända avfall, både befintliga och framtida. Vi får goda exempel på avfallsplaner, diskuterar mål och samverkan.
Kontroll metanemissioner
 
När: 12 mars
Var: Linköping

En temadag då du lär dig mäta metanemissioner och att minimera utsläppen. Vi tar också del av erfarenheter från Europa genom projektet EvEmBi.
 
Hantering av asbest
 
När: 18 mars
Var: Stockholm

På denna temadag lär vi oss känna igen avfall som kan innehålla asbest och hur det ska hanteras. Vi går också igenom regelverk, rutiner och skyddsutrustning och får del av en färsk rapport på området.

Läs mer
Taxekonstruktion
 
När: 24–25 mars
Var: Malmö

Under denna kurs går vi igenom grundläggande förutsättningar och principer för taxekonstruktion, taxans olika delar och ger vägledning kring hur man kan resonera vid utformningen av taxan. Vi tar också upp lagstiftningen kring avgifter och taxesättning.

Läs mer
Lösningar för glesbygd, öar och små turistorter
 
När: 22 april
Var: Norrtälje

Välkommen till temadagen Avfallshantering i glesbygd, på öar och vid säsongsvariationer.
Här serveras goda exempel, vi gör studiebesök i Norrtäljes skärgård och djupdyker i Avfall Sveriges rapport på ämnet, som tagits fram av Urban Earth Consulting.
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 22–23 april 2020
Var: Malmö

Lär dig göra avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Vi går igenom nya föreskrifter och vägledning från Naturvårdsverket avseende renhållningsordningens avfallsplan och Avfall Sveriges reviderade handbok på området.

Läs mer
Vill du få en påminnelse när din utbildning eller konferens öppnar för anmälan? Maila petra.carlsson@avfallsverige.se
Ny medlem i Avfall Sverige
 
Finncont AB, Billdal: produkter för avfallshantering och avfallsinsamling
Vi hälsar Finncont välkommen!   Läs mer