Nyhetsbrev från Projekt Domkyrkoberget, Strängnäs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev 11, Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 11
 
 
Fotograf: Mattias Pettersson
Nu börjar arbetet med att knyta ihop säcken 
 

Den sjunde februari var sista dagen för inlämning för de fem arkitektfirmor som gått vidare från den första delen av tävlingen. En jury utser i mitten av maj en vinnare som bäst uppfyller tävlingsprogrammets kriterier.

Domkyrkoberget i Strängnäs har i mer än 1000 år varit en central knutpunkt för kyrka, utbildning och kultur. En plats som över århundradena fortlöpande har förändrats för att möta samtidens behov. Med projekt Domkyrkoberget fortsätter Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, tillsammans med övriga huvudmän, att skapa årsringar i den historiska väven. Med fördjupade samtal om samverkan och en internationell arkitekttävling, ges förutsättningar för att platsens olika aktörer ska kunna fortsätta utvecklas och bedriva meningsfull verksamhet i en ny fysisk gestaltning.

Första steget i tävlingen avslutades våren 2018 och var öppet i sina direktiv, vilket gav förslag med en stor bredd. I steg två var direktiven tydligare för de fem arkitektfirmor som bjöds in att gå vidare från det första steget. Det gäller exempelvis platsen, där två noder på området pekas ut som extra intressanta att beakta i relation till existerande byggnader och miljö.
 
Visionen
 

Vi, de sex huvudmännen, ser framför oss att domkyrkoberget än mer blir en förtätad plats för tro, utbildning och kultur. En miljö som skapar mening och samanhang för fler.

Eller som vi skriver i den gemensamma avsiktförklaringen:

Projekt Domkyrkoberget syftar till en verksamhetsmässig och fysisk utveckling av platsen för att åstadkomma en unik miljö med social täthet och ökad interaktion mellan människor och verksamheter.
 
 
De fem inlämnade förslagen
 

Alla förslag har lämnat in fem stycken A1-planscher samt en digital 3D modell. Allt detta kommer att ställas ut i domkyrkan. Planscherna och bilderna nedan kommer att på fredag den 14:e publiceras på Sveriges arkitekters sida, www.arkitekt.se/tavlingar/
 
Christofer Lundgren, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö säger:
"Nu tar vi ett tydligt steg framåt i Projekt Domkyrkoberget, och det är riktigt spännande! Jag hoppas att många vill vara med i arbetet genom att nyfiket ta del av de fem bearbetade förslagen och lämna sina synpunkter, antingen på egen hand eller i samband med något av de dialogmöten vi bjuder in till. Varje input är viktig för att resultatet ska vara av hög kvalitet, både vackert och funktionellt."
Möten vid muren
Folier
Munkens örtagård
Stora och små möten - för stora och små
Kyrkoberget - där hela livet möts
 
Titta på förslagen 15 februari - 15 mars
 

Under den här månaden finns de fem förslagen tillsammans med 3D modellerna utställda i Södra vapenhuset i domkyrkan. Kyrkan är normalt öppen kl. 10 - 16.

Den 15:e och 16:e februari är projektledare Marie RD på plats, på lördagen mellan kl 12 - 15, och på söndagen kl 12.30 - 13.45 och 15 - 16.  Kom in och säg hej, titta och tyck till! 
 
Informationsmöte och medborgardialog
 

Välkommen till informationsmöte och det efterföljande dialogmötet.  I fokusgrupper får du möjlighet att tillsammans med andra, med olika perspektiv, titta på och komma med synpunkter på de fem förslagen. Vi för en dialog och reflekterar bl a om frågor som hur förslagen bidrar till Domkyrkoberget som en mötesplats i Strängnäs? Resultatet från dialogen kommer att skickas till tävlingsjuryn och beaktas vid bedömningen.
 
Söndag 23 februari kl 13.00 i Domherren - Kyrkans Hus.
 
Kl. 13.00 Informationsmöte
Kl. 14.00 -16.00 Fokusgrupper och dialog

Anmäl dig senast måndag 17 februari till Marie Rydén Davoust, tel 0152-245 17 eller via e-postadress marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se. Tala om ifall du kommer på både informationsmötet och fokusgruppsmötet. Vi bjuder på fika.
 
Juryn
 

I början av mars startar juryn sitt arbete, och de kommer att offentliggöra vem som vinner i maj. 

Juryn består av följande personer:
- Christofer Lundgren, juryns ordförande, domprost Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
- Lars Johnsson, 1:e vice ordf. stiftsstyrelsen, Strängnäs stift
- Fredrik Selander, stiftsdirektor, Strängnäs stift
- Birgitta Wrede, ordf. kyrkorådet, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
- Birgitta Rubenson, vice ordf. kyrkorådet, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
- Jacob Högfeldt, ordf. kommunstyrelsen, Strängnäs kommun
- Kerstin Barup, arkitekt SAR/MSA professor PhD utsedd av Sveriges Arkitekter
- Christoffer Harlang, arkitekt MAA professor PhD utsedd av Sveriges Arkitekter
- Åsa Ehn Hillberg, landskapsarkitekt LAR/MSA, Karavan, utsedd av Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö



Jurysekreterare är arkitekt LAR/MSA Elisabet Elfström, Sveriges Arkitekter.

Åsa Flarup-Källmark, arkitekt SAR/MSA programarkitekt och projektledare, är adjungerad till juryn.

Vad som kommer vara avgörande i juryns bedömning av de nya tävlingsförslagen är dessa aspekter:
  • Arkitektonisk kvalitet och gestaltning
  • Funktion, organisation, logistik och tillgänglighet
  • Genomförbarhet och ekonomi
  • Utvecklingsbarhet
  • Hållbarhet utifrån ekonomi, förvaltning, mijö och sociala aspekter
 
Varför Projekt Domkyrkoberget?
 

Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där alla huvudmän vill bidra till att utveckla platsen till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Detta kan sammanfattas i:
Domkyrkoberget - en förtätad plats för tro, utbildning och kultur.

Vi fortsätter att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget. En viktig del är vad vi kan göra för verksamhet tillsammans. Detta fortsätter vi att arbeta med.





Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk.

Nu ser vi, alla parter, med spänning framemot de fem utvecklade förslagen och juryns arbete.
 
Annat på gång
 
 
16 februari, kl. 16, "Stenen, Handen, rummet. Om att bygga en katedral"
Arkitekt Jerk Alton, känd kyrko-restaurerare, berättar om medeltidens byggnadskonst. Arrangeras av Katedralens vänner

6 mars, kl. 18-21 
Innan natten kommer - kvällsretreat i domkyrkan. Avsluta arbetsveckan och inled helgen med tre timmars stillhet i den unika miljön. Anmälan senast 2 mars, via länken.

21 mars, kl. 16 Mariamusik, Konsert med Oratoriekören och instrumentalister



29 mars, kl. 12.30 Vår levande historia - Strängnäs stift 900 år, med Ingemar Söderström. Vi kan lära av dem som var före oss - för vårt arbete inför framtiden.

19 april - 26 maj Naturens språk - fotografier och film av Annarellla Hedberg. Utställning i Strängnäs domkyrka och Multeum. Vernissage 19 april, kl. 12.30

För allt som händer se:   www.svenskakyrkan.se/strangnas
 
All information hittar du här: Andra steget i gång och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget