Nyheter i PBL akademin och PBL kunskapsbank
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
5 februari 2020
Nytt i PBL akademin
 
Webbutbildning inom PBL-administration

Du har väl sett att det finns en webbutbildning för dig som är ny på jobbet inom PBL-administration? Den här utbildningen passar dig som arbetar med PBL-administration inom samhällsbyggnadsprocessen oavsett utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenhet. Utbildningen passar även dig som har begränsad erfarenhet av hur de administrativa uppgifterna hanteras i de olika processerna på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Läs mer och gå utbildningen på vår webbplats!
 
Ny på jobbet som översiktsplanerare
 

Den här webbutbildningen riktar sig till dig som är ny på kommun eller länsstyrelse i  arbetet med översiktlig planering.

Utbildningen är utformad så att nya medarbetare ska komma in i rollen som översiktsplanerare, men även mer erfarna medarbetare kan ha nytta av den.
Utbildningen ger kunskap om översiktsplanens funktion, innehåll och planprocessens olika skeden. I utbildningen lyfts också den komplexitet som översiktsplanering innebär där olika allmänna intressen ska vägas mot varandra.

Utbildningen ger även en förståelse för översiktsplanerarens roll samt andra aktörers roller och ansvar i översiktsplaneringen. Du kommer också få ökad insikt om betydelsen av dialog och arbetet som genomförs i det tidiga skedet för en effektiv process.
 
Fyra personer sitter runt ett bord och pekar samt ritar på ett papper tillsammans.
PBL-utbildare går igenom material. Från vänster i bild; Mårten Lindström, konsult, Anna Andersson, Cathrine Engström, Boverket. Foto: Johan Larsson, SKR.


 
Engagerat och uppskattat möte med utbildningsföretag
 
I mitten av januari samlades ett tjugotal representanter för femton utbildningsföretag till en heldag med Boverkets PBL Kompetens. Syftet var att tydliggöra det material som finns i PBL kunskapsbanken och att det är fritt tillgängligt att använda i företagens utbildningar.

Genom att utnyttja utbildningsföretagens sedan länge uppbyggda verksamheter och kundkontakter kan man nå ut till mångdubbelt fler aktörer än Boverket skulle kunna göra på egen hand.

När utbildningsföretagen utnyttjar material som Boverket har tagit fram kan man fokusera på det pedagogiska i sina utbildningar. En bra kombination av digitalt tillgänglig information och konkreta diskussioner mellan personer med olika roller och bakgrund ger också möjligheter att effektivisera fysiska kurser så att fler har råd och möjlighet till viktig kompetensutveckling.

Seminariet i januari var en uppföljning av en lika välbesökt aktivitet under våren 2019. Enkäter till deltagarna 2019 har visat att aktiviteten är uppskattad och nyttig. En fortsättning planeras.
 
Nyheter i PBL kunskapsbanken
 

Större komplementbostadshus från 1 mars 2020
Riksdagen har beslutat att den tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus ska utökas från 25,0 till 30,0 kvadratmeter. Lagändringen kommer att träda i kraft den 1 mars 2020. Utökning till 30,0 kvadratmeter gäller endast Attefallshus som används som komplementbostadshus.

Läs mer på PBL kunskapsbanken

Översiktsplanemodellen version 2.0
Boverket har lanserat version två av sin översiktsplanemodell. Den ger stöd för innehåll, begrepp och struktur i översiktsplanekartan. Syftet är att underlätta digitalisering, informationsutbyte och skapa en mer effektiv process för alla kommuntyper och plansammanhang. Modellen är fri att använda och du får gärna lämna dina synpunkter och förslag till förbättringar.

Läs mer om ÖP modellen 2.0 på PBL kunskapsbanken

Ny vägledning om klimatanpassning i översiktsplanen
2018 infördes en ny bestämmelse i PBL kap 3 om översiktsplan som innebär att kommuner ska ge sin syn på risken för skador på den byggda miljön som kan följa av översvämning, ras, skred och erosion som är klimatrelaterade samt på hur sådana risker kan minska eller upphöra.

Läs mer om den nya vägledningen på PBL kunskapsbanken
 
Boverket anordnade hearing om klimatdeklarationer
 
Porträttbild av Helene Olovsdotter Haglund.
Kristina Einarsson, Boverket, föreläser om klimatdeklarationer.
Foto: Justina Bacinska, Boverket.
Inför den kommande lagen om klimatdeklarationer av byggnader vid uppförande, ordnade Boverket en hearing den 22 januari i Stockholm. Syftet var att få in synpunkter på Boverkets arbete med klimatdeklarationer.

På förmiddagen presenterades ett förslag till plan för den fortsatta utvecklingen av klimatdeklarationer som ska inkludera hela livscykeln och omfatta gränsvärden för klimatpåverkan. Förslaget presenterades av Tove Malmqvist på KTH som fått i uppdrag av Boverket att ta fram ett förslag. På eftermiddagen presenterades Boverkets arbete med att utveckla en klimatdatabas, klimatdeklarationsregister samt information och vägledning om klimatdeklarationer inför den kommande lagen.

Cirka 120 personer deltog på hearingen, allt ifrån privata aktörer som byggherrar och konsulter till offentliga aktörer som kommuner. Deltagarna kom inte bara från Stockholm utan även från andra delar av landet. Det var väldigt bra och givande diskussioner, där deltagarna var engagerade och bidrog med många inspel och synpunkter både muntligen och digitalt. Vi fick mycket bra inspel till Boverkets fortsatta arbete med klimatdeklarationer. Nästa tillfälle att få veta mer om klimatdeklarationer av byggnader och möjlighet att ställa frågor kommer den 26 mars då Boverket kommer att sända ett webbseminarium med detta tema.

På Boverkets Youtubekanal kan du ta del av en filmad föreläsning om klimatdeklarationer.
 
Årets första PBL nano ute snart!
 
I PBL nano tar vi upp intressanta saker från Mark och miljööverdomstolen under 2019.
Det handlar om Miljömål, PBL och fastighetsmål.

Tidigare PBL nano hittar du här!
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet