Förslag till nya avfallsföreskrifter
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Nya siffror visar sanningen om plasten
 
Avfall Sverige har, med hjälp av konsultföretaget Profu, uppdaterat schablonvärden för beräkning av faktisk materialåtervinning. Plasten korrigeras ned kraftigt jämfört med tidigare studie.

Omkring 35 procent av de insamlade plastförpackningarna bedöms i dagsläget kunna materialåtervinnas. Resterande del, 65 procent, går till energiåtervinning. Tidigare har andelen som materialåtervunnits bedömts vara 75 procent. Av det totala flödet av plastavfall beräknas knappt 10 procent materialåtervinnas till ny plast.
”Gasen viktig för klimatet”
 
Gasbranschen har presenterat sin färdplan inom ramen för Fossilfritt Sverige. En slutsats är att energigaserna spelar en viktig roll i den omställning som krävs. Vidare kan produktionen av biogas i Sverige mer än femfaldigas till 2030 med rätt stödsystem.

Läs mer
Glesbygd kan slippa samla in matavfall
 
I höstas presenterade regeringen sitt förslag till införandet av EU:s avfallsdirektiv i svensk lagstiftning. Genom Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter tas nästa steg. Bland annat föreslås utformningen av undantag från krav på separat insamling av matavfall.

Läs mer
Sörab blev Årets förebyggare
 
Återvinningsgalan samlade i januari inspiratörer från hela avfallsbranschen, och många priser delades ut. Avfall Sveriges pris ”Årets förebyggare” gick till Returpunkten Sörab – en central återbruks- och återvinningsverksamhet i Sundbyberg.

Läs mer
Skatt på plastkassar gick igenom
 
Nu har riksdagen fattat det formella beslutet om skatt på bärkassar av plast. Större kassar beskattas med tre kronor styck, och mindre och tunnare kassar med 30 öre styck.
Skatten omfattar inte soppåsar. Skatten införs från den 1 mars 2020.

Läs mer
”Matsvinn kan halveras”
 
28 ton mat skrapas av från tallrikarna i skolmatsalarna och mest matsvinn blir det vid serveringen innan maten ens nått tallriken. Men de flesta kommuner är redan på banan för att minska svinnet. Det visar en rapport från Livsmedelsverket, som har kartlagt matsvinnet i skolan, förskolan och på äldreboenden.
Lagstiftning granskas ur klimatperspektiv
 
Anders Danielsson är utsedd till särskild utredare för att se över svensk lagstiftning och föreslå eventuella anpassningar. Syftet är att skapa förutsättningar så att Sveriges klimatmål kan nås. Miljöbalken prioriteras, men all relevant svensk lagstiftning ska ses över. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 maj 2022.

Läs mer
Möjligt behålla kommunens fyrfack
 
Avfall Sveriges analys visar att kommunerna – åtminstone under en övergångsperiod – kan fortsätta driften av befintliga system för fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar även efter 2021, då producenterna ska överta insamlingen.

Läs mer
Enad front för bättre förpackningsinsamling
 
17 avfallschefer från Norr- och Västerbotten skrev under en gemensam debattartikel, som publicerades i flera dagstidningar i januari. Syftet var att förmå producenterna att skapa och bekosta ett bostadsnära insamlingssystem för tidningar och alla förpackningsslag.

Läs mer
Remissvar
 
Förslag kan ge bättre energistatistik
 
Energimyndigheten föreslår nya föreskrifter för att lämna uppgifter till den officiella energistatistiken. Avfall Sverige är positiv till förslaget, men vill att också se vissa undantag.

Läs mer
Studieresa till IFAT
 
Den 5–7 maj arrangerar Avfall Sverige en studieresa till IFAT i München – den största avfallsmässan i Europa. Mässan hålls vartannat år och är ett utmärkt tillfälle att ta del av nya trender, produkter och den senast tekniken inom både avfall och VA.

Läs mer
Nätverk för kundservice
 
Varmt välkomna till Avfall Sveriges första nätverksträff för alla som arbetar med kundservice inom avfallsbranschen.
Den 1–2 april ses vi i Gävle för att bland annat att diskutera digitalisering och utbyta erfarenheter av andra slag.

Läs mer
Stöd för biogasanläggningar
 
Det finns nu möjligheter att ansluta sig till Egenkontroll Metanemissioner, ett system för att mäta och reducera metanutsläpp från biogas- och uppgraderingsanläggningar, samägt av Avfall Sverige och Svenskt Vatten. Som medlem får man tillgång till expertstöd. återkoppling kring mätresultat med förslag till åtgärder och dessutom regelbunden information om förändringar.

Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Upphandling och OPI – i gränslandet mellan renhållarens behov och marknadens lösningar
 

När: 12 mars
Var: Stockholm

Innovation är ofta en utmaning för inköpare och upphandlare inom den kommunala renhållningen. Med Offentligt-Privat innovationssamarbete, OPI, kan det offentliga utforska nya krav på varor och tjänster – krav som sedan kan ingå i en framtida upphandling. Missa inte chansen att få lyssna till en av Sveriges främsta experter på offentlig upphandling, advokat Catharina Piper, med särskild kunskap om innovativa teknikupphandlingar. Dessutom får vi lyssna till Upphandlingsmyndighetens innovationsexpert och om erfarenheter av att arbeta med OPI i en kommun och i ett avfallsbolag.

OPI är särskilt relevant för den kommunala renhållningen, där det framöver kommer behövas nya lösningar för att möta krav på resurseffektivitet och klimatanpassning. Inom avfallsbranschen har OPI bland annat lett till utveckling av sophämtning ”on demand”. Vilka innovationer är möjliga framöver?

Läs mer
Avfallsförebyggande
 
När: 3 mars
Var: Stockholm

På denna temadag fokuserar vi på styrmedel för att förebygga eller återanvända avfall, både befintliga och framtida. Vi får goda exempel på avfallsplaner, diskuterar mål och samverkan.

Läs mer
Kontroll metanemissioner
 
När: 12 mars
Var: Linköping
 
En temadag då du lär dig metoder för mätning av metanemissioner och åtgärder för att minimera utsläppen. Vi tar också del av erfarenheter från Europa genom projektet EvEmBi.

Läs mer
Hantering av asbest  
 
När: 18 mars
Var: Stockholm
 
På denna temadag lär vi oss känna igen avfall som kan innehålla asbest och hur det ska hanteras. Vi går också igenom regelverk, rutiner och skyddsutrustning och får del av en färsk rapport på området.

Läs mer
Taxekonstruktion
 
När: 24–25 mars
Var: Malmö

Under denna kurs går vi igenom grundläggande förutsättningar och principer för taxekonstruktion, taxans olika delar och ger vägledning kring hur man kan resonera vid utformningen av taxan. Vi tar också upp lagstiftningen kring avgifter och taxesättning.

Läs mer
Lösningar för glesbygd, öar och små turistorter
 
När: 22 april
Var: Norrtälje

Välkommen till temadagen Avfallshantering i glesbygd, på öar och vid säsongsvariationer.
Här serveras goda exempel, vi gör studiebesök i Norrtäljes skärgård och djupdyker i Avfall Sveriges rapport på ämnet, som tagits fram av Urban Earth Consulting.

Läs mer
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 22–23 april 2020
Var: Malmö

Lär dig göra avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Vi går igenom nya föreskrifter och vägledning från Naturvårdsverket avseende renhållningsordningens avfallsplan och Avfall Sveriges reviderade handbok på området.

Läs mer
Vill du få en påminnelse när din utbildning eller konferens öppnar för anmälan? Maila petra.carlsson@avfallsverige.se
Årsmötet på hemmaplan?
 
Är ni intresserade av att stå som värd för Avfall Sveriges årsmöte 2024 eller 2025? Fram till den 30 april kan ni anmäla ert intresse till petra.carlsson@avfallsverige.se
 
Ny rapport från Avfall Sverige
 

2019:32 Återanvändning av bygg- och rivningsmaterial och produkter i kommuner
Syftet med projektet har varit att öka kunskapen om vilka förutsättningar som finns, och krävs, för att öka återbruket av byggprodukter från det bygg- och rivningsavfall som samlas in av kommuner. Rapporten identifierar ett antal goda exempel på återbruksformer och går igenom utmaningar samt möjligheter.

Läs mer