Fysiska, psykiska och sociala rörelser i vuxenutbildning
 
Sociala rörelser och folkrörelser har alltid varit ett viktigt inslag i livslångt lärande. I det här månadsbrevet vidgar vi begreppet rörelser till att även innefatta kroppens rörelser som en integrerad del i det livslånga lärandet. En studie visar hur rörelse och träning påverkar hjärnans förmåga, och därmed förutsättningarna för äldres lärande. Vi får också läsa om fysisk rörelse som en del i pedagogiken – en medvetenhet om kroppens betydelse för vuxnas lärande på en ridskola eller under en arbetsplatspraktik. I en kurs behövde de vuxna stressa av innan de kunde lära sig något nytt. Kanske ett tips även för andra kurser?

Cecilia Bjursell,
Centrumledare för Encell
 
   
Ridsporten är en av de idrotter som har många aktiva långt upp i åldrarna. Susanne Lundesjö Kvart utbildar ridlärare inom pedagogik och forskar om ridlärarens profession. Maria Persson arbetar som ridlärare och har varje vecka elever mellan 7 och 60 år.

Läs mer...
 
   
 
 
Idrotten lär oss hela livet
Numer vill vi idrotta i alla åldrar, något som idrottens utbildningssystem håller på att anpassa sig till. Rörelse är positivt både för kropp och intellekt.
– Det är det som är häftigt, att hjärna och nervsystemet kan utvecklas hela livet. Även när man blir äldre. Det är det som är förutsättningen för livslångt lärande, säger Susanne Wolmesjö, lärare på Bosöns idrottsfolkhögskola.

Läs mer...
 
   
Forskningsprojekt: Vilken träning är bäst för minnet hos äldre?
 
Att träning förbättrar minnet hos äldre vet man, men hur får man bäst effekt? Forskarna på enheten för demografi och åldrandeforskning vid Umeå universitet har ett tydligt mål:
– I slutändan måste man komma ner till individen och kunna ge en rekommendation. Och den måste vara baserad på evidens i forskningen, säger Carl-Johan Boraxbekk.

Läs mer...
 
   
Hur möter vi dem som kan mer än oss?
 
Det har blivit dags att presentera ytterligare ett kapitel ur boken ”HR – att ta tillvara mänskliga resurser”. Nu har turen kommit till det som kan ses som den allra viktigaste resursen för ett företag eller en organisation, de extrema talangerna.

Läs mer...
 
   
 
 
De små, lärardrivna utbildningsföretagen glöms i debatten om privata aktörer
På ett kontor i Örebro träffar vi Johan Hedström, affärsutvecklingschef, och Malin Myhrberg, produktägare och projektledare. Båda är lärare och sade upp sig från fasta lärartjänster för att utveckla delar av de affärsområden som
LAVI gruppen nu arbetar med. 
– När vi börjad den här resan ville vi bland annat komma åt problematiken på yrkesprogram, säger Johan Hedström.

Läs mer...
 
   
Blogg: Vilket stöd har chefen?
 
Vilka möjligheter har chefen att stödja sitt eget och andras lärande? Det är ödets ironi att de som ska arbeta med andras lärande är de som har minst organisatoriskt stöd. 

Läs mer från bloggen Collearn.
 
   
Tipsa studenter om vår uppsatstävling!
 
Nu är det dags igen för årets uppsatstävling, med chans att vinna 10 000 kronor. Vet du någon som har skrivit eller ska skriva en uppsats om livslångt lärande på kandidat-, magister- eller masternivå under det här läsåret? Gå in via länken och dela informationen vidare, det finns även en pdf för utskrift.

Läs mer här.
 
   
Fler tips på konferenser
 
Opportunities for lifelong learning in a changing world
On 21-23 March 2018, the Universites Association for Lifelong Learning arranges its annual conference in Cambridge.


Skills for Employability and Careers
On 6-8 June 2018, the 3rd International Congress on Vocational and Professional Education and Training  will be held in Winterthur.

Education 2030 & Adult Learning: Global Perspectives and Local Communities - Bridges or Gaps?
On 7-10 june 2018, the 10th ESREA network on Between Local and Global: Adult Learning and Global Communities conference will be held in Opatija. 

Ytterligare konferenser finns här.