2020 är ett stort jubileumsår. Årets vårlika upplaga av möbelmässan är den 70:e i ordningen och Svensk Form, världens äldsta designorganisation, firar 175 år. Därtill fyller flera svenska klassiker år. Albin i Hyssna fyller 100 år medan Lammhults och Swedese har hunnit bli 75 år. Och ungdomarna i sammanhanget, Klaesson Koivisto Rune, celebrerar 25 år. Till årets upplaga hade Design och Contract fått större ytor på bekostnad av Home och Home Light. Men det var inte de större ytorna utan de nya placeringarna som gjorde att mycket kändes nytt. Så på årets möbelmässa fanns det mycket att se och att fira. I det här nyhetsbrevet delar jag med mig av vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
NYHETSBREV 30


En fotograf presenterar Furniture & Light Fair i Stockholm

2020 är ett stort jubileumsår. Årets vårlika upplaga av möbelmässan är den 70:e i ordningen och Svensk Form, världens äldsta designorganisation, firar 175 år. Därtill fyller flera svenska klassiker år. Albin i Hyssna fyller 100 år medan Lammhults och Swedese har hunnit bli 75 år. Och ungdomarna i sammanhanget, Klaesson Koivisto Rune, celebrerar 25 år.

Till årets upplaga hade Design och Contract fått större ytor på bekostnad av Home och Home Light. Men det var inte de större ytorna utan de nya placeringarna som gjorde att mycket kändes nytt. Så på årets möbelmässa fanns det mycket att se och att fira.

I det här nyhetsbrevet delar jag med mig av vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!

 


Kvinnliga spår

Samlingarna på Möbeldesignmuseum i Magasin 6 i Frihamnen, visar för närvarande mer än trehundra designers. Men bara 20 % av objekten är designade av kvinnor. Trots att Sverige har fler utbildade kvinnliga möbeldesigner är 76% av Sveriges professionellt aktiva möbeldesigners män. Med utställningen FEMALE TRACES vill Möbeldesign-museum lyfta fram kvinnor som skapare av några av de mest välkända föremålen i möbelvärlden. Utställningen pågår till den 1 mars.


Monsterfest och Gamla Riksarkivet öppnar upp

För första gången öppnade gamla Riksarkivet på Riddarholmen sina lokaler för en extern utställning. Två japanska företag, 2016/Arita och Ariake, samt två danska företag, Le Klint och Friends and Founders, ställde ut. I trappan syns Le Klints lampa nr 375. Det är inte utan att man får Milano-vibbar.

”Vi skapar fler monster än någonsin tidigare. Skrämmande? Inte alls! Monstret är en symbol för den eviga striden mellan de motsatta krafter som äger rum i livet och lätt kan kännas igen i oss själva, om vi har modet att öppna ögonen.”

För tio år sedan skapade Marcel Wanders sina första Monster-stolar. Med en lanseringsfest i Mooois Showroom visades den utökade monsterkollektionen – en ny barstol, ett bord och en matta.


Ettore är årets vinnare av Born Classic

Born Classic är ett samarbete mellan auktionshuset Bukowskis och Stockholm Furniture & Light Fair. Priset för en framtida klassiker delas ut på möbelmässan varje år. I år var vinaren bordet Ettore formgivet av Åsa Jungnelius och producerat av Källemo.

Ettore är en hyllning till Ettore Sottsass formspråk med starka färger. Inuti glasskivan ligger en dichroic-film som bryter ljuset och ger olika färger beroende på betraktningsvinkeln. I botten av triangelpelaren visas en målning av Åsa Jungnelius som avtecknas i ett kalejdoskop mot innerväggarna. Bordet tillverkas i en begränsad upplaga om 39 objekt, alla med individuella målningar.

Tidningen Form utsåg Ettore till vinnare av Form Award 2020 i kategorin Årets Möbel.


I år är det ok att skrika

Under ett par år har färgskalorna varit tydligt sobra. I år är det mer som i det kan vara i modebranschen mellan varven – allt är tillåtet (fast det är det ju aldrig på riktigt). Kvar är den röda skalan med beige, rosa och orange, samt den dova gröna skalan men det är okej att gå hela vägen upp till klara färger, framför allt i rött och gult. Men det ska alltid vara färg! Svart och vitt förekommer endast som komplement på stativ, handtag etc.

Alla former av metaller som krom, koppar och mässing är borta. I övrigt dominerar trä stort. Nytt är att man visar trä med liv i. Rå plywood, ojämna faner som visar struktur och kvistar som de är, samt en blandning av alla möjliga träslag.


 


Årets designer är Stefan Borselius & Thomas Bernstrand

Men frågar du mig har de varit det länge. Under många år har duon varit – var för sig och tillsammans – några av de mest tongivande designerna på den svenska scenen. Men först i år fick duon Tidningen Forms pris som Årets Designer. Ett välförtjänt grattis!

En av flera nyheter på möbelmässan var deras kaxiga stolsserie Grand för Horreds (nedan).

 


Den där kunde jag ha gjort själv

Det är något man ofta säger om genial design, men alltid först efter att man har sett det färdiga verket. Blå Station och Artek visade upp två ”enkla” och formstarka nyheter med stolarna Still Life av Marcel Sigel (vänster) och Rope Chair av Ronan & Erwan Bouroullec (höger).


Wästberg hade den snyggaste montern

Årets montrar gav en god överblick, de var öppna och lätta att promenera igenom. En utställare som dessutom hade ett väl avvägt formspråk mellan det strikt kantiga och den svävande runda och lätta inramningen var Wästbergs, som enligt mig hade den finaste montern ritad av Förstberg Ling.

En annan fin monter, men en ren motsats till det öppna, var Bolons (nedan) ritad av Snarkitecture i New York. Förmodligen den mest fotograferade montern då de många valven gav den ett fantastiskt djup i olika riktningar.


 


Sällsynta pärlor av ljus

Trots att Contract Light är en väldigt liten del av möbelmässan finns det pärlor att hitta. Som Haze av Samuel Wilkinson för Zero (ovan till vänster). Kring kupan träs ett skräddarsytt 3D-stickat hölje från Camira. Namnet Haze anspelar på blekningseffekten runt kanten som skapas när ljuset gradvis maskeras av stickningen när det sveper runt den rundade skärmen.

”Det är inte en ljudabsorbent med LED-belysning. Det är en lampa med akustiska egenskaper,” säger Cutu Mazuelos och Eva Prego. De ritade Trumpet (uppe till höger) för Abstracta. Trumpet har en solid träkärna med akustikfyllning som består av återvunnen textil samt uttjänta PET-flaskor.

Den här smäckra armaturen med en längd på nästan 3 m (nedan) är ännu utan namn. Den är en prototyp som togs fram till Horreds monter av Stefan Borselius & Thomas Bernstrand. Den är tillverkad av Ateljé Lyktan i deras projetstudio.

 


Stora bord för mer gemenskap

I år syntes flera större community-bord med dubbla funktioner som arbetsbord och mötesbord. Här samlas arbetsteamet på morgonen för en gemensam frukost för att sedan fortsätta arbeta tillsammans under förmiddagen, därefter en återkopplande lunch och sedan fler möten.

Åt Karl Andersson och Söner har Joel Karlsson tagit fram Woodwork som är en hel bordserie från små cafébord till det stora community-bordet. Alla finns i tre höjder: 730, 900 och 1050 mm. Övergången från det fyrkantiga benet till en smalare rund fot är medveten design och gör att man slipper stöta i knäna i en skarp kant.


Två produkter som löser mycket

Greenhouse är avdelningen där designskolor och oetablerade formgivare visar upp sina prototyper för branschen. Här syntes Flora av Josephine Aspenrot, en fristående möbel för omklädning där allt har sin givan plats och finns nära till hands. Värt att notera i år var att nomineringarna för Greenhouse ”Best Performance” skedde baserat på inskickat material innan möbelmässan öppnande. Så bra foto kanske är något att satsa på trots allt.

Nordgröna är kända för sina ljuddämpande paneler av naturlig mossa. I år visade de upp sin nya korkpanel Saga som finns i fyra olika former och nyanser.
Med ett patenterat beslag på baksidan hänger du lätt panelerna i varandra och kan skapa en stor variation av mönster.


Släng inget och sitt skönt i en smal skönhet

Den som har tittat ut genom flygplansfönstret under en inflygning kommer att uppleva en déja vu. En blandning av blomsterfält och jordbruk i ett geometriskt diagonalt pussel. För Kasthall har Ellinor Eliasson designat Flourish som tillverkas helt och hållet av överblivet garn från Kasthalls standardproduktion. Det gör varje matta unik.

På mattan Flourish står stolen Viva, ritad av David Regestam på Wingårdhs och producerad av Gärsnäs. Med en bredd på endast 610 mm och en komfort som en fåtölj passar den in i många sammanhang. På 5-stjärniga hotell krävs en stol och en fåtölj per rum. I mindre hotellrum klara Viva båda uppgifterna. Eller i restauranger och mötesrum med begränsat utrymme där man sitter länge och behöver god komfort.

Delarna är lätta att separera och kan enkelt kläs om för att förlänga stolens livscykel. Det ger också stor möjlighet att med olika material och färger ändra stolens karaktär. Viva transporteras i två delar för effektiv transport och monteras enkelt ihop på plats.


Dämpa ljud överallt

Nya produkter som dämpar ljud utvecklas fortfarande på bred front. För 50 år sedan skapade den danske arkitekten och designern Verner Panton den banbrytande inredningen för det tyska förlagshuset Der Spiegel i Hamburg. I samarbete med familjen Panton har Offecct nu fått förmånen att återuppta akustikpanelen Spiegel Panel enligt originaldesignen.

Pelaren spelar en bärande roll inom arkitekturen. Med dB Pillar av Thomas Bernstrand för Abstracta får pelarna även en ljuddämpande funktion. Serien består av bord-puffar och pelare i olika höjder. Pelarna finns i flera olika versioner; med whiteboard, med stöd för klätterväxter, med tidningshållare, med blomkruka och med klädhängare.


70 år med Möbelmässan

Den första möbelmässan hölls 1951 på S:t Eriksmässan i Storängsbotten. Då medverkade endast svenska producenter och möbelhandlare. Tjugo år senare flyttade möbelmässan till Älvsjö och har sedan dess vuxit för varje år på Stockholmsmässan. Länge var möbelmässan i Köpenhamn tongivande men under 1990-talet tog Stockholm Furniture & Light Fair över tätpositionen som den ledande möbelmässan för skandinavisk design.

På möbelmässan visades en specialutställning som lyfter fram designklassiker från 1950-talet och fram till i dag. Gemensamt för objekten är att de fortfarande är i produktion trots alla nya trender som kommit och gått genom åren.


Tack BAUX för ostron och bubbel!

Nästa Möbelmässa
i Stockholm går 9-13 februari 2021. Vi ses då!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.