Ny översiktsplanemodell och återinfört investeringsstöd för bostadsbyggande.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Januari 2020
Foto: Scandinav/Mikael Svensson
Översiktsplanemodellen version 2.0 är här
 
Boverket lanserar nu version 2 av sin översiktsplanemodell. Den ger stöd för innehåll, begrepp och struktur i översiktsplanekartan. Syftet är att underlätta digitalisering, informationsutbyte och skapa en mer effektiv process för alla kommuner och plansammanhang.
 
Modellen är fri att använda. Lämna gärna dina synpunkter och förslag till förbättringar.
 
Foto: Scandinav/Astrakan Images AB
Ny PBL-utbildning om översiktsplanering
 
Den här webbutbildningen riktar sig till dig som är ny på kommun eller länsstyrelse och arbetar med översiktlig planering. Utbildningen är utformad så att nya medarbetare ska komma in i rollen som översiktsplanerare, men även mer erfarna medarbetare kan ha nytta av den. Utbildningen ger kunskap om översiktsplanens funktion, innehåll och planprocessens olika skeden. I utbildningen lyfts också den komplexitet som översiktsplanering innebär där olika allmänna intressen ska vägas mot varandra.

Ta del av utbildningen på Boverkets webbplats.
 
Investeringsstöd till bostadsbyggande återinförs
 
Från den 1 februari återinförs investeringsstödet för att bygga hyresbostäder och bostäder för studenter med vissa förändringar. I år finns 2,1 miljarder kronor och de kommande åren cirka 3 miljarder per år att ansöka om. Det är privata och offentliga byggherrar som kan söka. Ansökan görs till länsstyrelserna som också beslutar om stödet.

Mer information finns på Boverkets webbplats.
Foto: Andreas Blomlöf
 
Startbidrag för byggemenskaper
 
Byggemenskaper som är organiserade i en ekonomisk förening kan söka stöd hos Boverket för att bygga flerbostadshus. Maxbeloppet för varje projekt är 400 000 kronor och i år finns 3 miljoner kronor att fördela.

Mer information finns på Boverkets webbplats.
 
Foto: Lena Ljungmark/Boverket
Förskolor och skolor som går före
 
Boverket publicerar nu ett urval av exempel på skolor som är föredömliga ur olika aspekter. Exempelsamlingen kan användas av huvudmän, personal och politiker som planerar och ansvarar för skolor. Arkitekter och förvaltare kan utifrån exempelsamlingen diskutera hur just den egna kommunen kan placera, utforma och driva skolor.

Mer information finns på Boverkets webbplats.
 
Foto: Mbrace
Intensiva diskussioner om klimatdeklarationer
 
Lag och förordning om klimatdeklaration för nya byggnader är på väg och ska träda i kraft 1 januari 2022. Boverket bjöd in bygg- och fastighetssektorn till hearing i Stockholm 22 januari för att få in synpunkter på Boverkets arbete inför den nya lagen.

Läs mer om arbetet med klimatdeklarationer på Boverkets webbplats.
 
Med lag ska det hållbara samhället byggas
 
Många tror att vi har rätt att kräva en bostad, men så är inte fallet, det redovisar Boverkets rättschef Yvonne Svensson i en av filmerna från Boverkets konferens Bygg hållbara samhällen. Du kan totalt se 12 filmer som tar upp allt från generaldirektör Anders Sjelvgrens syn på vad ett hållbart samhälle kräver, riksarkitekt Helena Bjarnegård om arkitektur och gestaltad livsmiljö. Se och hör vad Boverkets experter säger om klimatkrisen, framtidens byggregler, inomhusmiljöfrågorna, städernas hälsofrämjande miljöer och mycket, mycket mer.

Ta del av filmerna på Boverkets Youtubekanal.
 
Hur skapar vi plats för barnen i framtidens städer?
 
Välkommen till en konferens den 17 mars om politik för jämlik och hälsosam stadsutveckling. Sedan den 1 januari i år är FN:s konvention om barnets rättigheter lag i Sverige. Hur tillgodoser vi barnens behov i utvecklingen av våra städer? Konferensen vänder sig i första hand till förtroendevalda och beslutsfattare, men även till tjänstepersoner, forskare och strateger inom kommun, region, stat, akademi, näringsliv och civilsamhällets organisationer. Arrangörer är Arwidssonstiftelsen, Boverket och Uppsala kommun i samarbete med ArkDes, Folkhälsomyndigheten och Tankesmedjan Movium vid SLU.

Läs mer om konferensen på Boverkets webbplats. 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling