Läs om Haiti 10 år efter jordbävningen, unga irakier som kräver förändring och hur Fairtrade kan bidra till de globala målen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet Vårt uppdrag går till dig som är ombud, engagerad, anställd eller förtroendevald.
Brevet handlar om Act Svenska kyrkans arbete och innehåller tips, exempel, fakta och inspiration.

Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete? Hör gärna av dig till givarservice@svenskakyrkan.se

Med Vänliga Hälsningar,
Sara Holmberg/redaktör
 
Play movie
Därför finns Act Svenska kyrkan
 
Vi lever alla under samma himmel. Vi har samma värde och samma rättigheter. Men världen är fortfarande orättvis. Därför finns Act Svenska kyrkan. Och där är du en viktig del. Genom ditt engagemang är du med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv, där varje liten handling är betydelsefull. Du är en del av en global ekumenisk rörelse, och tillsammans skapar vi förändring.

Tillsammans kan vi göra världen mer rättvis. Tillsammans i tro och med kunskap kämpar vi för förändring. Att ge upp är inte ett alternativ. Varje dag för vi en kamp för liv!
 
Nathalie Töpperwien Blom rapporterar rån Haiti 
10 år efter jordbävningen. 
Foto: Magnus Aronson/ IKON
10 år efter jorbävningen i Haiti
 
Det vi möter nu är ett helt annat Haiti. Betonghusen har förvandlats till hem och förtvivlan har ersatts med hopp och framtidstro. På ytan verkar katastrofen och förödelsen vara ett minne blott, nya hus har byggts där det tidigare bara var ruiner, människorna har funnit sig tillrätta i den nya tillvaron och kämpar i dag i stället med att få vardagen att gå ihop.

Vägar och skolor har byggts och det finns nu el och vatten där det tidigare inte fanns något alls. Människor har det bättre än innan jordvävningen och den ekonomiska utvecklingen har skapat arbetstillfällen. Samtidigt återstår fortfarande stora utmaningar, inte minst då statliga institutioner och myndigheter lyser med sin frånvaro. Mycket av ansvaret för grundläggande samhällsfunktioner och för att tillgodose människors grundläggande behov och rättigheter hamnar på internationella och lokala organisationer. Därför är det viktigt att fortsätta arbetet med att påverka makthavare och beslutsfattare att ta sitt ansvar!

Läs hela Nathalies text om Haiti 10 år efter jordbävningen.

Jean Sergio har satt upp en basketkorg på sitt hus som ligger precis vid huvudgatan, där får alla spela! Jean har bott i modellbyn sedan den skapades och är medlem i SYMVOG, den lokala byorganisationen som sköter logistiken kring olika servicetjänster  med mera. Foto: Starry Sprenkle Hyppolite

Nadine  flyttade till modellbyn med sina fyra barn och sin man som jobbar i huvudstaden under veckodagarna. De förlorade sitt hem i jordbävningen och flyttade hit. Hon berättar att det är så lugn och tryggt här och att barnen kan gå i skolan. Foto: Starry Sprenkle Hyppolite

Act Svenska kyrkan arbetar sedan många år genom Luterska världsförbundet på Haiti. Genom lokala partners fanns vi på plats från första stund och kunde snabbt sprida information och mobilisera krafter i Sverige  för att samla in pengar och ge människor det stöd de behövde.  Foto: Starry Sprenkle Hyppolite
 
Fasteaktionen 2020 - Stå på modets sida
 
Fasteaktionen 2020 handlar om att vi alla har rätt att leva i trygghet och säkerhet, i frihet från våld. Kampen för fred, jämställdhet, rättvisa och hållbarhet hör ihop. Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter, men verkligheten ser olika ut. Tillsammans med våra partner över hela världen står vi på modets sida.

I början av året fick du som är ombud, samordnare, kyrkoherde, församlingspedagog eller kommunikatör en kampanjtidning som presenterar årets fasteaktion med informaton och tips på olika aktiviteter. Sista dag att beställa material har passerat, men du kan du fortfarande lägga en beställning i webbshopen. Vi kan dock inte garantera att du får det antal du önskar eftersom tillgången är begränsad. Affischer och annat material kan du ladda ned och skriva ut direkt i webbshopen

På intranätet hittar du bland annat material som vänder sig till konfirmander, barn och ungdomar samt ett gudstjänstmaterial. Sidan uppdateras allteftersom, så håll utkik!
 
Foto: Fairtrade
Foto: Beatrice Eriksson
Fairtrade - en lön att leva på
 
Låga löner och otrygga arbetsförhållanden för vuxna innebär bland annat att barn tvingas arbeta för att bidra till familjeförsörjningen istället för att gå i skolan. Fairtrade bidrar till flera av de globala målen i Agenda 2030, bland annat möjligheten till utbildning. Vill du veta hur ska du läsa Maria Muncks, Svenska kyrkans unga, text nedan.

Läs Maria Muncks bloggtex om Fairtrade.
Berättelser från världen: Unga irakier kräver förändring
 
Fatma och Zhiyan bor i Duhok i nordvästra Irak. De träffades genom programmet Alternativ till våld och håller nu själva kurser för andra ungdomar för att skapa fred och tillit. De ser ett alternativ till ett liv av våld och vill kunna leva ett liv som bygger på respekt och acceptans.

Läs hela bloggtexten här.
 
Foto: Jesper Wahlström
Foto: Christian Aid
Nyhetsbrev om internationell utveckling och politik
 
Arbetar du med eller är du intresserad av frågor om internationell utvecklingspolitik? Då ska du prenumerera på detta nyhetsbrev som innehåller analyser, debattartiklar och exempel på Act Svenska kyrkans påverkansarbete.

Här kan du skriva upp dig för nyhetsbrevet.
Krävs det en humanitär revolution för att vända utvecklingen?
 
"Sanningen är att vi vet ungefär vad som krävs och vilket arbete som behövs, och vilken typ av samhällen som står bäst rustade inför kriser", säger Henrik Fröjmark som är expert på humanitärt bistånd. Henrik kommenterar här FN:s senaste rapport inom området.
 
 
Grundutbildning för samordnare
27-28 mars
 
Har du glömt att anmäla dig till grundutbildningen för samordnare? Det finns fortfarande platser kvar! Utbildningen fokuserar på din roll som samordnare och den internationella gruppen. Du får en introduktion till Act Svenska kyrkans verksamhet och får tillfälle att nätverka med andra samordnare.

Här hittar du preliminärt program samt anmälan.
Tipsa unga vuxna om Agera utbildning 14-16 februari
 
Nästa utbildningsträff är den 14–16 februari i Uppsala och än finns det platser kvar. Anmälan stänger den 31/1, så tipsa gärna personer i åldern 16 – 30 om att anmäla sig. Detta är ett utmärkt tillfälle att lära sig hur man kan skapa konkret förändring och hållbart engagemang.

Klicka här för att komma till anmälan.
 
Vilket ord förknippar du med Act Svenska kyrkan?
 
Vi ställde frågan till några av våra engagerade och fick många olika svar, resultatet hittar du bland annat på Youtube. Under våren kommer Act Svenska kyrkan att göra en satsning på Youtube. För att det ska bli riktigt bra behöver vi lite hjälp! Gå gärna in och och prenumerera på kanalen för att ta del av allt som laddas upp. Det kommer bland annat att komma olika inslag från Fasteaktionen under våren, spännande eller hur?
Play movie
 
 

Följ gärna Act Svenska kyrkans arbete på sociala medier.

Facebook @actsvenskakyrkan
Instagram - @act_svenskakyrkan
Twitter @act_Svk
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Act Svenska kyrkan? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:
 
e-post:givarservice@svenskakyrkan.se
telefon 010-18 19 300
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Läs mer om nyhetsbrevet Vårt uppdrag
 
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
www.svenskakyrkan.se/act
 
Swish: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: Februari 2020
 
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete.

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i Kyrksam. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen - vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som är engagerad i det internationella arbetet får tillgång till våra utskick.