Nyhetsbrev 1 Januari 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från 2030-sekretariatet
 
Nytt utseende, samma 2030-sekretariat. I slutet av varje månad, med en special under Almedalen, kommer vi att samla nyheter kring transportomställningen i Sverige, eller kring sådant som kan påverka oss. Hör gärna av er om ni har goda tips!
2030-sekretariatets fordonsprognos 2030. Kombination av drivmedel är lösningen.
2030-sekretariatetsläpper idag en fordonsprognos för 2030. Laddbara fordon är en viktig del, men år 2030 bara omkring en tredjedel av fordonen på marknaden. Vi behöver en mångfald av lösningar.
Läs mer
eCarExpo på Friends Arena 7-9 februari
2030-sekretariatet kommer att vara på plats på eCarExpo, både som deltagare i paneler och som moderator under lördagen och söndagen. På utställningen visas det senaste inom elfordon och laddinfrastruktur upp för allmänheten.
Läs mer
Laddguldet delas ut till årets bästa elbilskommun
Under eCarExpo kommer 2030-sekretariatet tillsammans med Fortum Charge & Drive och Power Circle att dela ut det prestigefyllda Laddguldet. 11 kommuner är nominerade. Priset går varje år till de kommuner eller företag som ligger i framkant med att driva omställningen till fossilfri transport i Sverige.
Se schema för fredagen.
2030-sekretariatet och KTH bjuder in till seminarium om fossilfritt resande på landsbygden
Seminarium kring KTHs rapport om övergången till en fossiloberoende fordonsflotta på landsbyggden. Vilka konflikter och möjligheter stöter vi på? Hur ser lösningarna ut? Medverkande från 2030-sekretariatet, KTH och Hela Sverige ska leva.
Anmäl er här
Genom att tillsammans göra grön teknologi mer tillgänglig kan biltilverkarna nå 2030-målen
 
PA Consultings analys visar att det redan är för sent för flera av de stora biltillverkarna att nå utsläppsmålen för 2021. Dock kan förändrad marknadsföring av nya teknologier, samt ökad tillgänglighet av dessa på markanden, bädda för goda resultat till 2025 och 2030.
Läs mer
Ny ellastbil från Iveco och Nikola Motor Co. förväntas klar för leverans 2021
 
Italienska Iveco lanserar tillsammans med amerikanska startup-företaget Nikola Motor Company den nya lasbilsmodellen Nikola Tre, som kommer att finnas både som el- och gasbil.
Läs mer
Tyska åklagare rannsakar Mitsubishis återförsäljare efter misstankar om utsläppsfusk
 
Efter misstankar om att Mitsubishi försett motorerna på sina bilar med så kallade "shut-off devices" för att klara utsläppstester, så har tre av företagets återförsäljare i Tyskland undersökts.
Läs mer
Politiker skärper attityden mot Uber - alla bilar i C40-städerna bör vara elektriska
Enligt en analys från T&E (Transport & Environment) släpper Uberbilar i Paris och London ut  CO2 motsvarande 250,000 extra fordon på vägarna. I ett försök att minska utsläppen begär nu Eric Garcetti, ordförande för C40-städerna, att Ubers aktivitet blir 100% elektrisk.
Läs mer
Kvdbil vill att miljöbilarna stannar i Sverige
Många miljöbilar säljs begagnade till utlandet - många gånger bara månader efter att de först köptes nya. 2030-sekretariatet och Kvdbil menar att miljöbilarna bör stanna i landet bl.a. som ett incitament för övergången till förnybara drivmedel.
Läs mer
Fler elektriska laddstationer efterfrågas då Europeiska elbilsflottan växer
 
Presentationen av The European Green Deal i december har satt press på motorindustrin att konvertera till elektriska fordon, vilket i sin tur kommer att kräva en utvidgning av Europas nätverk av laddstationer.
Läs mer
Frankrike trappar upp Bonus samtidigt som Malus-avgifterna skärps
 
Mer pengar sätts av för att finansiera Bonus för de som köper bilar drivna på batterier eller bränsleceller. Dessutom kommer man att bidra med 200€ för köp av elcyklar för de som redan tar emot socialbidrag. Totalt sett kommer Bonus-budgeten att växa med 160 miljoner euros 2020.
Läs mer
Förnybar gas har en viktig roll att fylla i övergången till noll utsläpp
 
Under övergången till klimatneturala bränslen har förnybar gas en viktig roll att fylla. Detta kommer sig inte minst av dess naturliga roll i den cirkulära ekonomin, där restprodukter från både jordbruk och stadkärnor kan användas som bränsle istället för att brännas som sopor.
Läs mer
Scania testar vätgasdrivna lastbilar i Norge
 
I samarbete med livsmedelsgrossisten Asko testar Scania fyra vätgasdrivna lastbilar ute på norska vägar. 'Tekniken fungerar bra även i kallare väder', säger Karin Rådström, Head of Sales and Marketing på Scania.
Läs mer
Transdev uppdaterar Norrköpings kollektivtrafik
 
Till sommaren kommer Norrköpings kollektivtrafik att uppdateras med 37 nya bussar, varav två är helt eldrivna. Resterande kommer även de att drivas på förnyelsebart bränsle i form av biogas.
Läs mer
Bränslepriserna avskräcker etanolkonvertering av bensinbilar
Bilverkstadskedjan Autoexperten menar att ca 40% av alla bensinbilar i Sverige skulle kunna konverteras till etanolbilar med existerande utrustning. Priserna på etanol behöver dock sänkas för att uppmuntra att konverterade bilar faktiskt börjar köra på förnybara bränslen.
Läs mer
Flygskam breder ut sig i Europa, USA och Kina
 
I en undersökning gjord i slutet av 2019 svarade europeer och kineser att klimatförändringar stod över arbetslöshet respektive finanskris på listan över utmaningar. För amerikaner är frågan om tillgång till sjukvård viktigast, med klimatförändringarna på andra plats.
Läs mer
Irlands regering föregår med gott exempel genom att 'beskatta' sina egna flygresor
 
Paschal Donohoe, Irlands minister för offentliga utgifter och reform, meddelar att alla statliga departement från och med första januari i år kommer att betala "skatt" på varje flygresa som görs i jobbet. De extra pengarna ska investeras i projekt menade att minska växthusgasutsläppen i Irland.
Läs mer
Microsoft lanserar trestegsplan för att bli CO2-negativa 2050
 
Investeringar i utvecklingen av- och kompensationen för, egna produkter och service är viktiga steg för att minska klimatpåverkan. Även lösningar av och för anställda på Microsoft och Azure kommer att ha en stor roll att spela i en värld där distansarbete och digitalisering blir allt vanligare.
Läs mer
Svenska Velove utbildar personalen med elcykelcertifikat
 
Cykelbuden som kör Veloves Armadillocyklar kan nu ta kurser i bl.a. stadstrivsel, underhåll av cykeln, produktivitet och trafikbeteende. Detta ska öka budens kompetens, samtidigt som att utbildningen är en möjlighet till direktkommunikation mellan Velove och de som brukar cykeln i arbetet.
Läs mer
Fastighetsutvecklare vill bygga med cykeln i fokus
 
Istället för att bygga fler parkeringsplatser har fastighetsutvecklare istället valt att erbjuda hyresgäster tillgång till cykelpooler, bättre cykelrum eller månadskort till kollektivtrafiken.
Läs mer
UPS använder sig allt mer av cyklar för leveranser i stadskärnorna
 
Från att ha använts i Köpenhamn kommer nu UPS lastcyklar till Stockholm och Århus. De kompletteras dessutom med en metod kallad UPS Rolling Laboratory, som i realtid mäter vilken sorts fossilfri lösning som fungerar bäst på en given rutt.
Läs mer
Nytt nattåg mellan Wien och Bryssel ska skära ned på utsläppen
 
Från så lite som 19 euro går det att boka plats på ett nattåg som tar resande mellan Wien och Bryssel. 'Detta är väl i linje med Österrikes mål att bli CO2-neutralt 2040', meddelar Leonore Gewessle som är nyligen tillsatt Green Environment Minister.
Läs mer
Svenskarnas användning av tåget som transportmedel underskattas i Trafikverkets prognos
Sedan 2001 har Trafikverkets prognoser underskattat hur många som kommer att använda sig av tåget som transportmedel, samtidigt har bilanvädningen konsekvent överskattats. Även inrikesflyg används idag mycket mindre än väntat.
Läs mer
Bostadsrättsföreningar i Stockholm testar lådcykelpool istället för bilpool
På två ställen i Stockholm testas nu ett nytt system för bokning av gemensamma lådcyklar. Förhoppningen är att många ska välja att ta cykeln istället för bilen när de till exempel storhandlar eller hämtar barnen från skolan.
Läs mer
Klimatsmart lösning för frakt av husmoduler
Expandia moduler har inlett ett nytt samarbete med tågoperatören Green Cargo för att frakta husmoduler. Modulerna används bland annat av skolor som behöver tillfälliga lokaler. Samarbetet kommer att reducera CO2-utsläppen vid frakt med ca 99%.
Läs mer
Testar att byta bil mot buss
Götene kommun och Lidköpings kommun har, i samarbete med Nobina och Västtrafik, sedan oktober förra året låtit 19 personer resa gratis med buss - förutsatt att de bytt bilen mot buss för minst 60% av sina arbetsresor.
Läs mer
Nytt förslag på avdrag för de som reser med taxi - lika enkelt som rut- och rotavdrag
Etablerade mobilitetstjänster såsom hyrbilar och taxi håller redan på att övergå till förnybara bränslen. Om fler hushåll uppmuntrades till att åka med dessa istället för att använda egen bil så skulle det kunna spara på både parkeringsplatser och koldioxidutsläpp.
Läs mer