Säkrat slam kan återföras till jordbruk
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Säkrat slam välkommet i jordbruket
 
Den statliga utredningen om Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam har nu överlämnats till regeringen. Utredningen föreslår förbud mot spridning av avloppsslam och, som ett alternativ, undantag för spridning på jordbruksmark av slam som håller god kvalitet. Avfall Sverige välkomnar det förslaget, men hade helst sett ett generellt undantag för källsorterade avloppsfraktioner från enskilda avlopp.

– Att avloppsslam och andra fraktioner från enskilda avlopp av god kvalitet kan fortsätta att användas på jordbruksmark är bra, kommenterar Jenny Westin, rådgivare Avfall Sverige. Ett totalförbud mot spridning av avloppsslam hade inneburit förlust av viktiga näringsämnen och risk för kraftigt minskad produktion av biogas, då en stor del av slammet troligen gått till förbränning utan föregående rötning vid reningsverken.
Nya uppdrag till statliga myndigheter
 
Inför budgetåret 2020 har Regeringen har gett både Naturvårdsverket och Boverket uppdrag som rör avfallsbranschen.
Naturvårdsverket får 78 miljoner kronor för att ansvara för den nationella samordningen kring plast. Det inkluderar utvecklande av hållbara alternativ samt en standard för plaster.

Läs mer
Parlamentet har godkänt Green Deal
 
I december lades EU:s förslag till en grön giv fram. Nu har den också fått sitt formella godkännande. Green Deal innebär bland annat att EU ska bli klimatneutralt till 2050. Omröstningen blev, som väntat, en snabb process med 482 röster för och 136 röster emot.

Läs mer
Dags att söka bidrag
 
Den 6 februari stänger nästa sökomgång till Avfall Sveriges Utvecklingssatsning. Beslut sker den 12 mars. Fokusområdena är sådant som kommittén anser är särskilt viktigt för den kommunala avfallshanteringen: Fossilfri avfallshantering • Resurseffektivt kretslopp • Beteendeförändringar • Digitalisering

Kommande ansökningsdatum är den 30 april, 29 juli och 30 oktober.

Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Upphandling och OPI
 
När: 12 mars
Var: Stockholm

Innovation är ofta en utmaning för inköpare och upphandlare inom den kommunala renhållningen. Med Offentligt-Privat innovationssamarbete, OPI, kan det offentliga utforska nya krav på varor och tjänster – krav som sedan kan ingå i en framtida upphandling.

Läs mer
Avfallsförebyggande
 
När: 3 mars
Var: Stockholm

– Avfallsplaner, andra styrmedel och verktyg
På denna temadag fokuserar vi på styrmedel för att förebygga eller återanvända avfall, både befintliga och framtida. Vi får goda exempel på avfallsplaner, diskuterar mål och samverkan.


Läs mer
Taxekonstruktion
 
När: 24–25 mars
Var: Malmö

Under denna kurs går vi igenom grundläggande förutsättningar och principer för taxekonstruktion, taxans olika delar och ge vägledning kring hur man kan resonera vid utformningen av taxan. Vi tar också upp lagstiftningen kring avgifter och taxesättning.

Läs mer
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 22–23 april 2020
Var: Malmö

Lär dig göra avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Vi går igenom nya föreskrifter och vägledning från Naturvårdsverket avseende renhållningsordningens avfallsplan och Avfall Sveriges reviderade handbok på området.

Läs mer
Vill du få en påminnelse när din utbildning eller konferens öppnar för anmälan? Maila petra.carlsson@avfallsverige.se
Årsmötet på hemmaplan?
 
Är ni intresserade av att stå som värd för Avfall Sveriges årsmöte 2024 eller 2025? Fram till den 30 april kan ni anmäla ert intresse till petra.carlsson@avfallsverige.se
 
Nya rapporter från Avfall Sverige
 

• 2019:29 Ett gemensamt avfallsskyltsystem? Kartläggning av befintliga skyltsystem, samt behovet av och utmaningar vid framtagningen av ett gemensamt skyltsystem

Projektet kan konstatera att det finns ett behov av ett gemensamt skyltsystem. De vanligaste motiven är igenkänning, kommunikationsfördelar, resurseffektivt, lätt att göra rätt ger ökad sortering samt att tydlighet skapar tillit.
Läs mer


• 2019:31 Development of a test method for evaluation of ecotoxicity (HP14) of municipal solid waste incineration bottom ashes

 
Detta projekt syftade till att utveckla en testmetod för klassificering av ekotoxicitet (HP14) hos bottenaska från avfallsförbränning baserad på internationellt erkända OECD-test (the transolution/dissolution protocol, T/Dp), CLP-riktlinjer och ekotoxikologiska referensvärden (ERV). Eftersom det finns behov av att sprida denna kunskap internationellt är rapporten skriven på engelska.
Läs mer


• 2020:03 Reviderade schabloner för beräkning av avfallsindikatorer

Avfall Sverige har, med hjälp av konsultföretaget Profu uppdaterat schablonvärden för beräkning av faktisk materialåtervinning. Plasten korrigeras ned kraftigt jämfört med tidigare studie. Här visas sanningen om plast.

Läs mer